Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma este jön a Fed Bézs könyve

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. március 2.   09:06

Tegnap örülhettünk. A részvénypiaci emelkedésnek is, de elsősorban annak, ami tartósabb emelkedést tudna hozni a piacokon. Ezek pedig a beszerzési menedzser indexek voltak. Ami kevésbé számít, itthon tovább emelkedett ez az index, ami egyébként is 50 fölött volt. A németeknél a végső olvasat lett magasabb, míg az USA-ban fordulni látszik az ISM intéztet által kiadott...

Tegnap örülhettünk. A részvénypiaci emelkedésnek is, de elsősorban annak, ami tartósabb emelkedést tudna hozni a piacokon. Ezek pedig a beszerzési menedzser indexek voltak. Ami kevésbé számít, itthon tovább emelkedett ez az index, ami egyébként is 50 fölött volt. A németeknél a végső olvasat lett magasabb, míg az USA-ban fordulni látszik az ISM intéztet által kiadott index. A 18 vizsgált ipari ágazat közül 9-ben már expanziót mértek, még ha maga az index 50 pont alatt maradt is. Ráadásul a leépítések is lassultak, sőt egyes iparágakban már bővítéseken gondolkoznak.

Ha ez a folyamat folytatódik és az ipar magára talál, akkor indokolttá válik a részvénypiacok emelkedése is. Ugyanis ezeket elsősorban a túladottság hajtotta, azzal a kitétellel, hogy „okos” pénz vásárlásait is láthattuk az elmúlt időszakban. A kedvező nemzetközi hangulatban és a technikai kép alapján a mai napon további emelkedésre számítunk mind a BUX, mind a DAX esetében.
Piaci áttekintés
- Ma este jön a Fed Bézs könyve
- Kis javulást láthattunk az eurózóna makroadataiban
- Gyengült az olaj és az arany is
- Megtorpant a dollár erősödése
- Erős ausztrál GDP adatra száguld Ázsia Gyengék a MOL februári árrései
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Már a nyitás után észak felé indultak a vezető tengerentúli börzék, és zárásig kitartott a jó hangulat. A Nasdaq tavaly augusztus óta nem emelkedett akkorát, mint tegnap (Dow Jones 2,1%, Nasdaq 2,9%, S&P500 2,37%).
- Az ISM feldolgozóipari index a vártnál jobban alakult februárban. Az elemzők 48,5 pontra számítottak, ezzel szemben 49,5 pontra emelkedett az index. A Markit által publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index 51,3 pontra emelkedett, ami hajszálnyival jobb a piaci konszenzusnál.
- Az ADP publikálja délután a februári foglalkoztatottsági adatokat, illetve ISM New York index és Fed Bézs könyv is érkezik.
Európa
- A FTSE 100 index 0,9%-ot, a CAC 40 index 1,2%-ot míg a DAX index 2,3%-ot emelkedett a tegnapi napon.
- Januárban az eurózóna munkanélküliségi rátája 10,3%-ra esett a decemberi 10,4%-ról, ami 2011 augusztusa óta a legalacsonyabb szint. A beszerzési menedzser indexek esetében a várakozásokhoz képest kismértékű javulást láthattunk.
Olaj, arany
- A WTI 34,2 dolláron állt ma reggel, ami az elmúlt napok emelkedése és a tegnapi nyolcheti csúcs után némi pihenőt jelent. Az USA nyersolaj készletei az API jelentése szerint ismét emelkedni tudtak 9,9 millió hordóval, ami jelentősen meghaladta a várakozásokat. Az EIA ma délután jelent, várhatóan a készletek növekedését fogja mutatni az adat. A piac 3,4 millió hordó emelkedésre számít az Egyesült Államokban. A piaci szereplők szerint a WTI árnövekedését fékezheti, vagy akár meg is fordíthatja a készletek jelentős emelkedése. Jellemző, hogy a rotterdami kikötő előtt rekordszámú, közel 50 tankhajó várakozik jelenleg nyersolajjal a fedélzetén. Különösen a középdisztillátumok esetében veszélyes a helyzet, mivel ezek a tárolók lényegében megteltek.
- Az arany 1.228 dollárig süllyedt vissza annak ellenére, hogy a pénzügyi befektetők ismét felfedezték az aranyat, mint befektetési eszközt. Februárban a két legnagyobb aranyba fektető ETF-be 5 milliárd dollár áramlott. Nem véletlen, hogy a mai esés ellenére az arany volt a legjobban teljesítő eszköz idén. Jelentős más fundamentális hír nem látott tegnap napvilágot, a tőzsdei áremelkedés lehetett a fő oka a nemesfém mai és a tegnapi gyengeségnek.
Devizák
- A dollár megpihent a tegnapi kereskedésben, az EUR/USD árfolyama 1,086 környékén mozgott. A reggeli kereskedés sem hozott nagy izgalmakat, bár enyhén tovább tudott erősödni a dollár 1,085-ig. Az irány továbbra is lefelé mutat a devizapárban, a következő támasz 1,07-1,08 környékén található. A mai Fed Bézs könyv illetve munkaerő piaci adat hozhat újabb lendületet a devizapár piacára.
- A tegnap délelőtt a forint erősödésével kezdődött, az EUR/HUF devizapár leszúrt 308,5-ig, ahol éles fordulat érkezett, és 310,6-ig rallyzott az árfolyam. Zárásra azonban sikerült 309,4-ig korrigálnia a devizapárnak. A tegnapi bizonytalanság után a további forinterősödéssel kapcsolatban érdemes óvatosnak lenni, bár technikai alapon van még tere a devizapárnak az esésre.
Távol-Kelet
- A tegnapi lendület ma is kitartott. A Nikkei 4,1%-ot, a Hang Seng 3,1%-ot, a Hang Seng index pedig 3,6%-ot emelkedett.
- A jó hangulatot már megalapozták a pozitív amerikai makroadatok, amire a kedvező ausztrál GDP még rátett egy lapáttal. A negyedik negyedévben az ausztrál GDP váratlanul 3,0%-kal emelkedett, miközben a piac csak 2,5%-os növekedésre számított. A kedvező GDP adatra erősödött az ausztrál dollár. Az erős GDP növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás húzta, különösen a szolgáltató szektor volt nagyon erős. Az erős kínai-ausztrál gazdasági kapcsolatok miatt Kína számára is kedvező az erős ausztrál GDP.
- A Moody’s a kínai államadóság stabil kilátását negatívra rontotta, ugyanakkor nem változtatott az eddigi Aa3 besoroláson. A hitelminősítő bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e véghezvinni a szükséges reformokat. A leminősítés azonban nem befolyásolta a pozitív hangulatot.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodik a határidős börzéken ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL 5 dollár/hordó finomítói és 692 euró/tonna petrolkémiai árrést ért el februárban, ami alatta marad a januári 7,1 dollár/hordó és 762 euró/tonna értékeknek. A tavalyi árrés 6,1 dollár/hordó volt a finomításban és 680 euró/tonna a petrolkémiában. Véleményünk: idén a dízel és a közép desztillátumok esetében tapasztalható termék túlkínálat miatt 20%-kal alacsonyabb árrésekre számítunk, mint tavaly.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben