Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Forinthitelre váltanák a devizahiteleket, Csányi felveszi a kesztyűt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. július 25.   09:42

Magyarországon tegnap Csányi Sándor és Varga Mihály bejelentései tartották izgalomban kora délutántól a befektetőket. Egyrészt kiderült, hogy Csányi Sándor felvette az odavetett kesztyűt, másrészt a gazdasági miniszter szavait értelmezgette a piac, melyet később egy videóüzenetben tisztázott a miniszter. Ez alapján be lehet lőni egy maximális vesztséget a...

Magyarországon tegnap Csányi Sándor és Varga Mihály bejelentései tartották izgalomban kora délutántól a befektetőket. Egyrészt kiderült, hogy Csányi Sándor felvette az odavetett kesztyűt, másrészt a gazdasági miniszter szavait értelmezgette a piac, melyet később egy videóüzenetben tisztázott a miniszter. Ez alapján be lehet lőni egy maximális vesztséget a bankszektorra, amely éves szinten 70-80 milliárd forintra rúghat. Ugyanakkor szerintünk ez csak a tárgyalások kiinduló pontja. Vagyis a becsült 400 Ft-os negatív hatásnál is kisebb lehet végül az egy OTP részvényre gyakorolt hatás. Ezért láthattunk jelentős emelkedést tegnap az OTP piacán, amely mára lelassulhat, itt a 4.550 forint körüli ellenállás közelében. A DAX index megpróbálkozott az emelkedéssel a várakozásoknál jobb beszerzési menedzser indexek hatására, amelyet az amerikai nyitás megpróbált kettétörni, ez azonban csak részben sikerült. Ma az IFO index adatait figyelhetjük 10 órakor. Az USA azért esett, mert jó makrogazdasági adatokat láthattunk, s ennek kapcsán elkezdetek félni a Fed esetleges eszközvásárlási programjának szűkítésétől. Azaz jött a tetőn egy kis korrekció a rövidtávú indikátorokban, amelyek alapján ma akár emelkedhetnének is az indexek annak ellenére, hogy a határidős indexek inkább a negatív tartományban vannak ma reggel. A BUX a mai napon a kezdeti negatív hangulat áldozata lehet, amely enyhén lefelé nyomhatja az indexet.
Piaci áttekintés
- Enyhe mínuszban zártak a tengerentúli börzék
- Szakadt az arany és az olaj ára
- Tovább gyengült a forint
- Pozitív hírek ellenére csökkentek az ázsiai piacok
- Jövő héten indulnak a tárgyalások a devizahiteles mentőcsomagról
- Csányi Sándor felveszi a kesztyűt
- Az állam nem kíván tulajdonrészt növelni az OTP-ben, a MOL-ban vagy a Richterben
- Kismértékű emelkedés várható ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel indult a kereskedés a tengerentúlon, mínuszban zártak az indexek (Dow -0,17%, Nasdaq 0,02%, S&P500 -0,38%).
- Az új lakások száma 4 éves csúcsra, 497 ezer darabra ugrott júniusban, ami 2008 májusa óta nem látott érték. Az elemzők 483 ezer darabra számítottak.
- A Boeing második negyedéves gyorsjelentése jobban sikerült a várakozásoknál. A részvényenkénti profit 1,67 dollárra emelkedett a várt 1,58 dollárral szemben. Az árbevétel is jól alakult, 9%-kal 21,82 milliárd dollárra emelkedett, meghaladva a 20,78 milliárd dolláros várakozást. A 737-es és 787-es típusok iránt jelentősen megnőtt a kereslet.
- A Caterpillar gyenge számokat jelentett. Az 1,45 dolláros részvényenkénti profit az elemzők által becsült 1,68 dollártól és a tavalyi 2,54 dollártól is elmarad. Az árbevétel is 17,4 milliárd dollárról 14,6 milliárd dollárra csökkent, amely elmarad a 14,9 milliárd dolláros előrejelzéstől. Az idei évre vonatkozó előrejelzését is jelentősen csökkentette a társaság.
- Meglehetősen szép számokat publikált tegnap zárás után a Facebook. A jól teljesítő mobil hirdetéseknek köszönhetően az árbevétel 60%-kal, 1,81 milliárd dollárra emelkedett, miközben az elemzők 1,62 milliárd dollárra számítottak. A részvényenkénti profit pedig 14 cent helyett 19 cent lett. Az árfolyam 17%-ot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.
- 13,65 dollárról 13,75 dollárra emelte a felvásárlási árat Dell esetében a Michael Dell és a Silver Lake Management LLC, hogy megszerezzék a részvényesek támogatását.
- Ma is számos gyorsjelentés lesz a tengerentúlon: Amazon.com, 3M, Starbucks, Coca-Cola Enterprises.
- A szokásos heti munkanélküli segély kérelmeket is a délutáni órákban publikálják.
Európa
- A nap végén csökkent a lendület, de így is sikerült pluszban zárniuk a nyugat-európai börzéknek (FTSE100 0,34%, DAX 0,78%, CAC40 1,02%).
- Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe 50,1 pont lett a várt 49,1 pont helyett. A német adat 50,3 pont lett a várt 49,2 pont helyett.
Olaj, arany
- Ma reggel jelentős esés volt az arany és az olaj árában: az arany 1.319 dolláron állt, míg a WTI esetében 104,8 dollár volt a jegyzés. A tegnapi jó adatok miatt a befektetők arra számítanak, hogy a Fed korábban befejezi kötvényvásárlási programjait. Az olaj esetében az USA növekvő kitermelése (napi 7,56 millió hordó) és a gyenge kínai növekedési adat hatott negatívan.
Devizák
- A forint árfolyama kismértékben tovább gyengült az euróval szemben, az EUR/HUF árfolyam 295,93- ról 296,17-re emelkedett.
- Az elmúlt napok emelkedése után korrigált az EUR/USD, az árfolyam 1,3223-ról 1,3201-re mérséklődött.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,01%-ot, a Hang Seng 0,23%-ot, a Shanghai index 0,16%-ot csökkent a mai kereskedés során.
- A vártnál nagyobb a növekedés Dél-Koreában, a második negyedéves GDP a várt 2,0% helyett 2,3%-kal növekedett.
- Kínában újabb, kisebb gazdaságélénkítő intézkedéseket jelentettek be. Többek között a kisvállalatok egy részénél eltörölték az adót, csökkentették az exportáló vállalatok költségét. A bejelentés azután érkezett, hogy tegnap a HSBC által publikált előzetes PMI érték 11 hónapos mélypontra esett.
Határidős piacok
- A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Tegnap végül nem döntött a kormány az újabb devizahiteles mentőcsomagról, de a napközbeni sokszor félreérthető nyilatkozatok után este Varga Mihály egy videóközleményben tisztázta a tudnivalókat:
- A kormány döntött arról, hogy ki kell vezetni a devizahiteleket, erről az NGM fog tárgyalni a bankokkal.
- A kivezetés mikéntjét a bankokkal együtt dolgozzák ki, azonban a devizahitelesek nem kerülhetnek jobb helyzetbe, mint a forinthitelesek.
- Varga Mihály ma tájékoztatja a bankokat, a tárgyalások jövő héten kezdődnek. A 2,2 millió darab részvény eladása után Csányi Sándor OTP vezér tegnap végül megtörte a csendet, újságírók szűk körének tartott háttérbeszélgetést, ahol elhangzott:
- Nem kíván nyugdíjba vonulni. Bár az év elején egy műtéten esett át, egészségi állapota jobb, mint valaha.
- A részvényeladás tervezett volt, de amikor értesült a kormány legújabb mentőcsomagjának tervéről, akkor felgyorsultak az események. A pénzt agrárvállalkozásaiba kívánja fektetni. Továbbra is jó befektetésnek tartja az OTP-t, így később ismét vesz majd bankrészvényt.
- Jó az OTP tőkehelyzete, így bármilyen mentőcsomagról is születik döntés, azt nem rengeti meg alapjaiban az OTP-t. A bank továbbra is tervez akvizíciókat, de a mentőcsomag szűkítheti a mozgásteret. A devizahitelesek kimentésének költségeit közösen kell viselje az ügyfél, a bank és az állam.
- Élesen bírálta az őt támadó Lázár Jánost.
- Bár a kormány jelentős lépéseket tett a takarékszövetkezeti szektor átvételére, Csányi szerint a létrejövő szervezet nem jelent majd konkurenciát az OTP számára. (Számításaink szerint az OTP mérlegfőösszegének 1/8-adát tenné csak ki.)
- Csányi szerint Hernádi Zsoltnak a MOL élén kell maradnia, az INA körüli problémák szerinte csak politikai természetűek. Úgy tűnik, a kormány kész egyeztetni az érintettekkel, de a részletek egyelőre nem ismertek. Az a kitétel, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forinthitelesek, azt sugallja, hogy a veszteség az OTP esetében 17 milliárd forint, míg az FHB esetében 7 milliárd forint körül lehet évente. Jelenleg ez tűnik a legrosszabb forgatókönyvnek. Úgy látjuk, hogy van lehetőség a devizahitelek forinthitelre cserélésére, hasonló feltételekkel, mint a jelenlegi frankhitelek esetében, így ez egyik szereplőnek sem jelent majd jelentős többletköltséget. A részvények értékelésére gyakorolt negatív hatás az OTP esetében maximum 400, míg az FHB esetében 500 forint lehet részvényenként. Csányi Sándor nyilatkozatának hangneme arra utal, hogy kész felvenni a kesztyűt, és igyekszik a legkevésbé fájdalmas megoldást kiharcolni bankja számára. Az OTP árfolyama a tegnapi jelentős emelkedés után ma is felfelé mehet.
- A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy az állam nem kíván tulajdonrészt szerezni / növelni sem az OTP-ben, sem a MOL-ban, sem pedig a Richterben.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben