Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

6,8%-os kínai GDP növekedésnek örül Ázsia

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. január 19.   09:19

Nagyot esett tegnap a BUX, azután, hogy pénteken visszaesett a bázisba. Az közvetett ok szerintünk az olaj árfolyamának zuhanása, amely az elmúlt hetekben nagy nyomást helyezett a rubel árfolyamára. Az orosz fizetőeszköz december eleje óta cirka 18 százalékot esett a forinttal szemben. Ez pedig sem a Richternek, sem az OTP-nek nem jó. Sőt, a Richter esetében jelentős,...

Nagyot esett tegnap a BUX, azután, hogy pénteken visszaesett a bázisba. Az közvetett ok szerintünk az olaj árfolyamának zuhanása, amely az elmúlt hetekben nagy nyomást helyezett a rubel árfolyamára. Az orosz fizetőeszköz december eleje óta cirka 18 százalékot esett a forinttal szemben. Ez pedig sem a Richternek, sem az OTP-nek nem jó. Sőt, a Richter esetében jelentős, mintegy 10 milliárd forintos árbevételt nyeshet ki az operációból, amely még a Richternek is sok, és elég sokat kell dolgoznia azon, hogy ezt visszaépítse. Az OTP esetében pedig az orosz operáció érintett. A gyenge kőolaj ár nagyobb recessziót hozhat (most a várakozás 0,5 százalék), amely felülírhatja az OTP orosz operációra vonatkozó nullszaldó körüli idei terveit.

A mai nap viszont már optimista a kínai GDP adatnak köszönhetően, amely gyakorlatilag a vártank megfelelő lett, és így megnyugvást hozott a piacokra. Ugyanis egy elfogadható kínai gazdaság olajkereslete stabilizálólag hathat az olajpiacra, amely jó az oroszoknak és így a rubel árfolyamának is. Annak pedig mind a Richter, mind az OTP örülhet. A MOL-t pedig nem kell magyaráznunk. Vagyis a mai napon mind a DAX-ban, mind a BUX-ban emelkedést várunk. Az előbbire már rá is fér egy kis emelkedés, mert egyre rosszabbul néz ki a technikai indikátorok által mutatott kép. Hiszen már régen (egy-két napja) emelkednie kellett volna az indexnek.
Piaci áttekintés
- Ma újraindul a kereskedés a tengerentúlon
- Az EKB felülvizsgálná az olasz bankok stratégiáját
- Korrigált az olaj ára, az arany kismértékben esett
- Erősödni kezdett a reggeli kereskedésben a forint
- 6,8%-os kínai GDP növekedésnek örül Ázsia
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Martin Luther King napja miatt tegnap zárva voltak a tengerentúli piacok.
- Ma NAHB házár index és vállalati gyorsjelentések fognak napvilágot látni az USA-ban.
Európa
- A kezdeti lendület Európa-szerte alábbhagyott nap végére, és minimális mínuszban zártak a tőzsdék. A DAX index 0,3%-ot, a FTSE 100 index 0,4%-ot, a CAC 40 index 0,5%-ot esett.
- Francois Hollande francia elnök a következő másfél évben kétmilliárd eurót szánna munkahelyteremtésre. A munkaidő szabályozáson is lazítana, de a 35 órás munkahét maradna.
- Több mint 5%-ot estek az olasz bankok tegnap arra a hírre, hogy az EKB felül akarja vizsgálni a rossz hiteleket tartalmazó úgynevezett „rossz bankok” stratégiáját, számítási metodológiáját.
- A kora reggeli decemberi német inflációs adat a várakozásoknak megfelelően 0,3% lett év/év alapon. A mai napon még érkezik a ZEW fogyasztói bizalmi indexe és az eurózónás inflációs adat is.
Olaj, arany
- A WTI 29,8 dollárig emelkedett ma reggel, miután a kínai GDP adat 6,8% lett, ami kismértékben alulmaradt a 6,9%-os várakozáshoz képest, de elmaradt a piac által félt összeomlás. A WTI emelkedéséhez hozzájárult az OPEC riportja is, ami jelentős keresletnövekedéssel és a nem-OPEC kínálat csökkenésével számol.
- Az arany 1,088 dollárig süllyedt. A kínai GDP növekedési adatnak köszönhetően láthatóan csökken a piacon a félelem a recessziótól. Az arany tipikusan menekülő eszköz, a mostani körülmények viszont kisebb visszaesést tesznek lehetővé.
Devizák
- Az amerikai piacok zárva tartása miatt nem volt túl mozgalmas nap a devizapiacokon. A forint némi erősödéssel kezdte a kereskedést tegnap az euró ellenében. Az árfolyam 313,6-ról azonban gyengülni kezdett, és a devizapár 315,1-ig emelkedett zárásra. Ma oldalazással indította a napot az EUR/HUF.
- Gyengüléssel indította a dollár a tegnapi kereskedést az euró ellenében. Az 1,093-as felszúrás után azonban 1,089-ig korrigált zárásra az árfolyam. A hajnali kereskedésben is folytatódik a dollár erősödése, az EUR/USD devizapár már 1,0859-nél jár.
Távol-Kelet
- Pozitív a hangulat az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index pedig 3,2%-ot emelkedett.
- A kínai GDP a negyedik negyedévben 6,8%-kal bővült. Bár ez kerekítési hibán belül elmarad a 6,9%- os várakozástól, a piacok mégis megnyugodtak az adat láttán. A 6,8%-os növekedés azt mutatja, hogy lassul a kínai gazdaság növekedése, azonban úgy tűnik, hogy alaptalanok az elmúlt hetek/hónapok félelmei a kínai gazdaság összeroppanásától.
- Kínában a decemberi kiskereskedelmi forgalom 11,1%-kal, az ipari termelés pedig 5,9%-kal bővült év/év alapon, mindkettő néhány tized százalékponttal elmaradt az elemzői konszenzustól.
- Kínában 40, repülőgép-hajtóművel foglalkozó állami irányítású vállalatot vonnak össze, ami 22 milliárd dolláros tranzakciót jelent.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- Dr. Polacsek Csaba 2016. január 11-i hatállyal lemondott a Richter igazgatóságában betöltött pozíciójáról.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben