Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem tetszett a befektetőknek az Intel gyorsjelentése

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. január 15.   09:37

Újabb merényletek borzolták a kedélyeket, amely szerintünk akár komolyabb problémává is fajulhat, de az elmúlt hetek részvénypiaci csökkenései után, a részvénypiacok gyakorlatilag immunisak az eseményekre. Már a kínai 3 százalékos csökkenés sem hatja meg igazán az európai börzéket. Valószínűleg ebben az is szerepet játszik, hogy a Shanghai index már csak 100 pontra...

Újabb merényletek borzolták a kedélyeket, amely szerintünk akár komolyabb problémává is fajulhat, de az elmúlt hetek részvénypiaci csökkenései után, a részvénypiacok gyakorlatilag immunisak az eseményekre. Már a kínai 3 százalékos csökkenés sem hatja meg igazán az európai börzéket. Valószínűleg ebben az is szerepet játszik, hogy a Shanghai index már csak 100 pontra van a 2.800 pontos támasztól, ahonnan legalább egy korrekciónak kellene jönnie.

A DAX továbbra is nagy kérdés, de valószínűleg itt is kellene jönnie egy pár száz pontos emelkedésnek a közeljövőben. A magyar piac pedig teljesen jól viselkedik. Sem a BUX nem esett vissza a bázisba, sem az OTP. Mind a kettő megtartotta a kitörést, ami továbbra is azt sugallja, hogy a BUX 25.000 pont fölé, az OTP pedig 7.000 környékéig emelkedhet.
Piaci áttekintés
- Nem tetszett a befektetőknek az Intel gyorsjelentése
- Nem volt egyetértés az EKB decemberi ülésén
- Ismét nyomás alatt a WTI a kínai részvénypiaci zuhanás után, kismértékű javulás az arany árában
- Jól teljesített tegnap a forint
- Gyorsan apad a kínai devizatartalék
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A tengerentúli börzék tegnapi teljesítményére nem panaszkodhatnak a befektetők, már a nap elején meredek emelkedés bontakozott ki, bár záráshoz közeledve csökkent a lendület, de így is látványos pluszban zártak a börzék ((Dow 1,41%, Nasdaq 1,96%, S&P500 1,68%).
- A friss munkanélküliségi kérelmek száma nem okozott nagy meglepetést, 284 ezren fordultak múlt héten a munkaügyi hivatalhoz, ez 9 ezer fővel több mint a várt.
- James Bullard, a St. Louisi Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy az inflációs cél elérése a vártnál tovább tarthat a tartósan alacsony olajáraknak köszönhetően. Ez pedig azt is jelentheti, hogy az eddig gondoltnál laposabb lesz majd a kamatemelési pálya.
- Számos makrogazdasági adat érkezik ma délután, decemberi ipari termelés és kiskereskedelmi forgalom mellett New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index, illetve januári előzetes Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index is megjelenik.
- Az Intel részvényei nem fogadták jól a tegnapi gyorsjelentés számait. A bevételek 1,3%-kal 14,91 milliárd dollárra emelkedtek, miközben az elemzők 14,8 milliót vártak. Az egy részvényre jutó eredmény a bázisidőszaki 74 centen maradt, míg a piac 63 centre való csökkenést vetített elő a lassuló PC piac miatt. A problémát az adattároláshoz köthető üzletág bevételei okozták, ugyanis csupán 5%-kal emelkedtek 4,3 milliárd dollárra, holott az első három negyedévben két számjegyű növekedést produkáltak.
- A JP Morgan az előző negyedévben 23,75 milliárd dolláros árbevételt realizált, amely meghaladja a 22,89 milliárd dolláros várakozást. Az egy részvényre jutó nyereség 1,25 dollár helyett 1,32 dollár lett. A befektetési banki részleg profitja 972 millió dollárról 1,75 milliárdra emelkedett. A kereskedési bevételek 4%-kal 3,64 milliárd dollárra estek (az előző negyedévben 16%-ot csökkent, úgyhogy egész jól tartotta magát). A költségek 15,41 milliárd dollárról 14,26 milliárdra estek. A jogi költségek az előző negyedéves 1,3 milliárd dollár után 644 millióra csökkentek. A hitelekre megképzett céltartalék előző negyedévben 682 millió dollár volt, most 1,25 milliárd lett. A hitelezés 16%-kal emelkedett év/év alapon és 5%-kal negyedéves alapon. A betét állomány 1,7%-kal csökkent. A Tier 1 mutató 13,3% lett az előző negyedéves 13,1% után.
- Az Apple iPhone egyik beszállítója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing az első negyedévre 11%-os árbevétel visszaesést vár a csúcskategóriás telefonok iránti tapasztalható csökkenő kereslet okán. Hasonlóan negatívan látja a helyzetet az iPhone kamera modulokat gyártó Largan Precision is. Nem hiába hangoztatjuk, hogy az egy termékessé váló Apple-nek valami újjal kell előrukkolnia, ha nem akarja még inkább elveszíteni a befektetőit.
- A Best Buy a gyengébb mobiltelefon eladások miatt csökkenteni kénytelen a folyó negyedéves várakozásait. A menedzsment szerint 1,5%-os csökkenést láthatunk majd a negyedik negyedéves eladásokban, a korábbi nullás prognózis helyett.
Európa
- Újra pirosba borultak az európai tőzsdék. A FTSE 100 index 0,7%-ot, a német DAX index 1,7%-ot, míg a CAC 40 index 1,8%-ot veszített értékéből.
- Igaz, hogy az EKB decemberi kamatdöntésén csupán 10 bázisponttal -0,3%-ra vágta a betéti rátát, de a tegnap napvilágra került jegyzőkönyv szerint többen 20 bázispontos vágás mellett kardoskodtak. A dokumentum szerint az eurózóna inflációs adata még a csökkentett prognózist is elvétheti a jövőben a lefelé mutató kockázatok miatt.
- Az eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem arról számolt be, hogy Görögország beleegyezett abba, hogy az IMF részt vegyen a harmadik mentőcsomagban is. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök még decemberben is kitartott amellett, hogy nincs szükségük a Valutaalapra. A hitelezők január 18-án látogatnak Athénba, hogy felmérjék a reformok eddigi hatásait.
Olaj, arany
- A WTI 30,2 dollárig süllyedt ma reggel, miután a kínai részvénypiac ismét esett, és már 20%-kal lejjebb van az év elejei értékéhez képest, ami hivatalosan is medvepiacot jelez. Az iráni kőolaj a hónap végén piacra kerülhet, mivel a perzsa állam rekordsebességgel tesz eleget a nemzetközi kötelezettségeinek és a szankciókat ezért heteken belül feloldhatják. A piac még két-három hónapra számított, amíg ez bekövetkezik. A piac 100 ezer hordó azonnal többletkínálatra számít, ami három hónap múlva már 400 ezer hordó is lehet.
- Az arany 1.085 dollárig emelkedett, mivel ismét nő a félelem egy tartós besszpiac miatt, így a befektetők egy része a menekülődevizának számító aranyba fektet. A csökkenő inflációs nyomás és a nyersanyagok áresése szintén kedvező a nemesfém árára nézve. A január kifejezetten erős volt eddig az arany számára.
Devizák
- Az EUR/USD devizapár továbbra is a csökkenő trendcsatorna felső éle alatt sávozik. Tegnap délelőtt a dollár gyengülésnek indult, és 1,094-ig felszúrt az árfolyam, majd délután lefordult a kurzus és 1,086-ig zuhant vissza az esti órákra. A hétfői mozgáshoz hasonló rajzolódott ki tegnap a grafikonon, bár a felső kanóc további esésre utal, de egyelőre mégsem tud tovább erősödni a dollár. Továbbra is bizonytalanság látható a grafikonon.
- A nap elején megjelent inflációs adatra még kissé gyengült a forint, majd a napközbeni nyugalom után az esti órákban erősödés indult. A zlotyi kivételével a régiós devizák is jól teljesítettek. Az EUR/HUF árfolyama 314,5-ig esett, ahol a 20 és 30 napos mozgóátlag is található. Rövidtávon van még tér lefelé, a következő támasz 312,5-nél található.
Távol-Kelet
- Ismét pirosba fordultak az ázsiai részvénypiacok. A Shanghai index 3,3%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Nikkei 0,5%-ot csökkent.
- Kínában az új hitelkihelyezések 600 milliárd jüannal bővültek, míg a várakozás 700 milliárdos bővülés volt, azonban az aggregátfinanszírozás így is a vártnál nagyobb mértékben, 1815 milliárd jüanra emelkedett.
- A kínai jegybank devizatartaléka 107 milliárd dollárral zuhant decemberben, ami kétszerese a novemberi értéknek, ez nagyjából a teljes mennyiség 2,8%-ával egyezik meg. A devizatartalék esése jól mutatja, hogy a tőke kiáramlása felgyorsult az elmúlt hónapokban.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben