Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sajtó- és elemzői tájékoztatót tart ma az MNB a monetáris eszköztárról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. január 12.   09:20

Miközben a nemzetközi piacokon mintha egy kis megnyugvás lenne (de még mindig látható eladói nyomás), addig itthon a forint körül alakult ki izgalom. A mai napon az MNB sajtó- és elemzői tájékoztatót tart a monetáris eszköztárról. Sőt, az MNB ügyvezetője arról beszélt, hogy lefelé mutató kockázatok vannak az inflációban. Ez azt sugallja, hogy valamiféle további...

Miközben a nemzetközi piacokon mintha egy kis megnyugvás lenne (de még mindig látható eladói nyomás), addig itthon a forint körül alakult ki izgalom. A mai napon az MNB sajtó- és elemzői tájékoztatót tart a monetáris eszköztárról. Sőt, az MNB ügyvezetője arról beszélt, hogy lefelé mutató kockázatok vannak az inflációban. Ez azt sugallja, hogy valamiféle további monetáris lazítást jelent be ma a jegybank. Ez pedig a forintra nézve gyengítően hat.

Közben jelentett az Alcoa, és valójában pozitív híreket közölt, hiszen 6 százalékos globális keresletnövekedésre számít idén, ráadásul a kínai lassulástól sem fél. Annak ellenére, hogy az eredmény jobb lett és optimistán nyilatkozott a cég, a piac nem igazán kultiválta ezeket, és inkább esett a részvény árfolyama a piaczárást követő kereskedésben.

A mai napon itthon stagnálást, a DAX esetében pedig kis visszaesést várunk.
Piaci áttekintés
- Vegyes számok érkeztek az Alcoa-tól
- Németország is bekeményít menekültügyben
- Folytatódik az olaj vesszőfutása, az arany is visszaesett 1.100 dollár alá
- Tovább gyengülhet a forint
- Egyelőre tartja a támasz a Shanghai indexet
- Oldalazásra számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel indult tegnap a kereskedés a tengerentúlon, de a nap második felében megérkeztek az eladók, és a veszteség egy részét sikerült az indexeknek ledolgozniuk (Dow Jones 0,32%, Nasdaq
- 0,12%, S&P500 0,1%).
- Nem érkezett tegnap piacmozgató makrogazdasági adat, a piac a gyorsjelentési szezon kezdetére figyel.
- Az Alcoa számaival elindult a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon Amerikában. A cég bevételei 18%-kal 5,25 milliárd dollárra estek, míg az egy részvényre jutó eredmény 4 cent lett. A várakozások 5,29 milliárdos bevételt és 2,4 centes eredményt tartalmaztak. A cég szerint a kínai lassulás nem érinti annyira negatívan az üzletmenetet. Nem mellékesen a globális alumínium kereslet becslésük szerint 6%-kal növekedhet 2016-ban.
- Közel 12%-ot zuhant a Fitbit árfolyama hétfőn, így a 20 dolláros IPO ár alá került. A háttérben a múlt héten bemutatott okosóra áll, ami a piac szerint nem veszi fel a versenyt a többi cég hasonló termékével.
- A Starbucks még idén 500 új kávézót nyitna Kínában. A cég vezetője szerint a kínai gazdaság lassulása a KFC és a Yum Brands számain is alig látszik meg, így érdemes beruházni ezen a területen.
- Elon Musk, a Tesla vezetője szerint nyílt titok, hogy az Apple elektromos autó építésével foglalkozik. Az Apple továbbra sem hajlandó kommentálni ezeket a piaci értesüléseket.
Európa
- Továbbra sem zöldültek ki az európai tőzsdék tegnap. A DAX index 0,2%-ot, a CAC 40 index 0,5%-ot, a FTSE 100 index pedig 0,7%-ot esett.
- Németország naponta közel 200 embert küld vissza azok közül, akik csak átutaznak az országon, hogy máshol folyamodjanak menedékkérelemért. Ezt meg is tehetik a dublini egyezmény miatt.
- A mai napon a brit jegybankelnök beszédére lesz érdemes figyelni.
Olaj, arany
- A WTI 30,6 dollárra esett vissza, miután erős spekuláció indult arra, hogy az USA nyersolajkészletei 2 millió hordóval nőttek a múlt héten. Érdekes hír volt, hogy Irán egy új típusú kőolajat kezd el árulni márciustól, mielőtt felfutna a termelése. A hírek szerint Irán idő előtt teljesítette atomprogramjával kapcsolatos követeléseket, így egyre kisebb az akadálya, hogy februártól visszatérjen a piacra.
- Az arany 1.095 dollárig esett. A piacon egyre erősebb pénzügyi kereslet van, a múlt héten az ETF- ekben lévő fizikai arany mennyisége 19,6 tonnával 1.477 tonnára nőtt. A piaci volatilitás erősödése és a gyenge részvénypiaci évkezdet segített az olajnak.
Devizák
- A hazai fizetőeszköz gyengén indította a hetet. A 312,5-316 forint közötti sávból kitört felfelé az EUR/HUF devizapár, és megérintette a 318 forintnál húzódó decemberi lokális csúcspontját. Az MNB a mai nem kamatdöntő ülését követően egy sajtótájékoztatót fog tartani, ahol újabb monetáris lazító intézkedéseket jelenthet be. Már decemberben közölte a jegybank, hogy az év elején újabb lépések jöhetnek. Ezek a hírek gyengíthették a forintot, a 318-as ellenállásig, amelynek áttörésével 320 forint fölé is elmehet az EUR/HUF devizapár.
- Tegnap a kereskedés elején 1,096-ig felszúrt az EUR/USD devizapár, amelyet gyors fordulat követett, és zárásra 1,085-ig visszaerősödött a dollár. Ezzel az árfolyam visszatért a csökkenő trendcsatornába. Bár a reggeli kereskedésben némi emelkedés látható a devizapárban, az irány inkább a dollár erősödése lehet a következő napokban.
Távol-Kelet
- Mérsékelt esés Ázsiában, de a Shanghai index tartja magát. A Nikkei 2,7%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot csökkent miközben a Shanghai index 0,5%-ot emelkedik.
- A kínai jegybank interveniált a jüan piacán, ennek eredményeként relatíve stabil marad a deviza értéke. Az intervencióra azután került sor, hogy a verbális intervenció nem hatott.
- A Shanghai index néhány perc erejéig 3000 pont alá is beszúrt, de a támaszszintnek végül sikerült megtartania az indexet.
Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben