Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hamarosan újraindulnak a kínai tőzsdei bevezetések

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. november 17.   09:05

Sok apró, vagy legalábbis kisebb jelentőségű hír van ma reggel. Ilyen a görög bankok feltőkésítése, vagy éppen a franciák részéről a belső határok ellenőrzésére vonatkozó javaslat. Persze az utóbbinak, ha keresztülmegy, lehetnek komoly negatív következményei. Mindenesetre a piacok átmenetileg kiesték magukat, de ne legyenek kételyeink, egyelőre nincs vége a...

Sok apró, vagy legalábbis kisebb jelentőségű hír van ma reggel. Ilyen a görög bankok feltőkésítése, vagy éppen a franciák részéről a belső határok ellenőrzésére vonatkozó javaslat. Persze az utóbbinak, ha keresztülmegy, lehetnek komoly negatív következményei. Mindenesetre a piacok átmenetileg kiesték magukat, de ne legyenek kételyeink, egyelőre nincs vége a korrekciónak. A jelenlegi mozgások csak azt jelentik, hogy a korrekcióban jól viselkedik a piac, ami a hosszabb távú kilátások tekintetében biztató.

Tegnap a 10.500 és a 10.580 pont közötti rés megfogta a DAX csökkenését, és jó esély van arra, hogy akár újra 11.000 pont környékére emelkedjen az index, átmenetileg. A BUX pedig konszolidál a sáv tetején. Mindkettőben emelkedést várunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- Soros György beszállt a Netflix-be
- Megkapják a görögök a következő részletet
- Felfelé korrigált az olaj ára, nyomás alatt az arany
- Nem mutatott tegnap kilengést a forint
- Hamarosan újraindulnak a kínai tőzsdei bevezetések
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A pénteki terrortámadás után a tengerentúli börzéken sem volt pánik, az indexek nyitást követően rögtön észak felé vették az irányt, és megtorpanás nélkül emelkedtek zárásig (Dow 1,38%, Nasdaq 1,16%, S&P500 1,48%).
- A New Yorki feldolgozóipari beszerzési menedzser index novemberi értéke a vártnál rosszabb lett. A mutató -10,7 pontra süllyedt a -6,35 pontos várakozással szemben.
- Inflációs és ipari termelési adatok érkeznek ma délután a tengerentúlról.
- Carl Icahn 46,3 millió darab PayPal részvényt vett, ami 3,8%-os részesedést jelent. Érdekes, hogy pont ekkora stock-ja volt az eBay-ban, amit eladott.
- Soros György az Amazon és a Netflix mellett tette le a voksát a harmadik negyedéves portfolió allokációs adatok alapján. Előbbiből 77.877 darabot, utóbbiból 317.534 darabot vett. A 2,59 millió darabos Facebook pakettje ugyanakkor 1,81 millió darabra csökkent.
Európa
- Nap végére a reggeli mínuszokból átbillentek a pozitív tartományba az európai indexek, így azt mondhatjuk, hogy a francia események egyelőre csak átmeneti megingást okoztak a tőzsdéken.
- Ma hajnalban Görögország megállapodott a hitelezőivel a fennmaradó reformok vonatkozásában, ezzel elhárult a veszély a 2 milliárd eurós részlet lehívása és a bankok feltőkésítése elől. A következő lépést az eurózóna pénzügyminisztereinek kell megtennie azzal, hogy pénteken áldásukat adják a megállapodásra.
- A francia kormány kérésére pénteken rendkívüli ülést tartanak az EU belügyminiszterei, hogy megvitassák a hétvégi eseményeket. A francia elnök az EU külső és belső határainak ellenőrzését is szeretné elérni.
- Peter Praet, az EKB Igazgatótanácsának tagja szerint az inflációs várakozások horgonyzottsága a kilátások szempontjából nem túl jó hír. Emiatt további lépésekre van szükség Praet szerint.
- Októberi brit inflációs adat és német ZEW index érkezik ma. Az utóbbi esetén a kilátásokat érdemes inkább figyelni.
Olaj, arany
- A WTI 41,6 dollár volt ma reggel, ami a tegnapi 40 dollár körüli árszinthez képest jelentős javulás. A WTI áralakulásában fontos szerepe van a növekvő USA nyersolaj készletnek: a becslések szerint 1,75 millió hordóval nőtt az ország nyersolaj készlete az elmúlt héten, ami a nyolcadik heti emelkedést jelenti. Fontos fejlemény, hogy a párizsi terrortámadások miatt kezd egy ISIS elleni koalíció kialakulni, ami elsősorban az Iszlám Állam olajinfrastruktúráját bombázná szét. Az OPEC is egyre elégedetlenebb: a múlt héten először esett 40 dollár alá a szervezet átlagos kőolaj értékesítési ára, amire 2009 óta nem került sor.
- Az arany 1.078 dollárig esett, mivel a párizsi eseményekről egyre inkább átkerül a fókusz a Fed kamatpolitikájára. A Fed decemberben várhatóan kamatot fog emelni, 2006 óta első alkalommal, ami az arany árát várhatóan negatívan érinti. Az aranytól fokozatosan fordultak el a pénzügyi befektetők, a legtöbb aranyba fektető ETF-ből menekül a tőke.
Devizák
- Nem mutatott nagyobb kilengést forint a tegnapi kereskedésben az euróval szemben. Stabilan 311,5 környékén mozgott az EUR/HUF árfolyama, a reggeli kereskedésben látható egy enyhe forintgyengülés, de még így sem érte el a kurzus a 312-es szintet, vagyis nem volt érdemi reakció a párizsi eseményekre.
- A dollár erősödött a tegnap az euróval szemben, az árfolyam 1,073-ról 1,068-ig süllyedt, ez szintén nem nevezhető nagyon jelentős mozgásnak. A reggeli kereskedésben némi esés látható 1,065-ig, ez a kis mozgás pedig elég volt ahhoz, hogy április óta nem látott szintre essen a devizapár. Folytatódhat tovább a csökkenés, a következő támasz 1,05-nél található.
Távol-Kelet
- Ragadós volt a pozitív amerikai hangulat. A Nikkei 1,2%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot emelkedett, egyedül a Shanghai index gyengélkedett a mai kereskedésben, értéke 0,2%-kal csökkent.
- November 20-án feloldják Kínában az IPO-k tilalmát. A várakozások szerint kezdetben 10 vállalat jöhet tőzsdére.
- Ma publikálják az ausztrál jegybank november 3-i üléséről szóló jegyzőkönyvet. Ezek alapján az ausztrál gazdaság a következő 2 évben fokozatosan növekedhet, ahogy a beruházások élénkülhetnek és a bányászat felől eltolódhatnak. Ugyanakkor továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzőek, továbbra is magas a munkanélküliség és alacsony a bérnövekedés üteme is. A mostani jegyzőkönyv is tartalmazza, hogy szükség esetén további kamatvágásra is sor kerülhet. Az AUDUSD árfolyama érdemben nem változott.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq a negatív, míg a DAX a pozitív tartományban volt ma reggel.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa. A piac arra számít, hogy marad az 1,35%-os alapkamat.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben