Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma zárás után tizedelik a Richtert

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. július 10.   09:01

Ma reggelre alábbhagyni látszik a piacok lendülete, miután néhány negatív hír aggodalomra adhat okot. Az IMF tegnapi tanulmánya szerint a világgazdaság 2013-ban 3,1%-kal bővülhet, ami bár megegyezik a tavalyi értékkel, de 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint amit a korábbi prognózis tartalmazott, azonban a negatív előrejelzés nem váltott ki tegnap jelentősebb...

Ma reggelre alábbhagyni látszik a piacok lendülete, miután néhány negatív hír aggodalomra adhat okot. Az IMF tegnapi tanulmánya szerint a világgazdaság 2013-ban 3,1%-kal bővülhet, ami bár megegyezik a tavalyi értékkel, de 0,2 százalékponttal alacsonyabb, mint amit a korábbi prognózis tartalmazott, azonban a negatív előrejelzés nem váltott ki tegnap jelentősebb visszhangot. Ma reggel a kínai export és import adatok okoztak meglepetést és az S&P Olaszországot leminősítő döntése sem javítja a hangulatot. A hazai piacon a részvényfelaprózás kapcsán ma és holnap is a Richter lehet a figyelem középpontjában, ugyanis utoljára 2002-ben az OTP esetében láthattunk hasonló társasági eseményt. A mai kereskedés véleményünk szerint a korrekció jegyében telhet mind a nemzetközi, mind pedig a hazai piac esetében.
Piaci áttekintés
- Tovább erősödtek a tengerentúli piacok
- 105 dollárt közelíti a WTI árfolyama
- Pozitív hangulatban erősödött a forint
- Gyenge külker adatok ellenére emelkedett Kína
- Ma zárás után tizedelik a Richtert
- Korrekció jöhet ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A második negyedév első vállalati jelentését követő kereskedési napon emelkedni tudtak a tengerentúli börzék (Dow 0,49%, Nasdaq 0,55%, S&P500 0,7%).
- A Tesla Motors július 15-től a Nasdaq index tagja lesz, az Oracle-t váltja az indexben.
- Fontos makroadatot nem publikáltak a tegnapi kereskedés során, és ma sem jelennek meg érdemi adatok.
Európa
- Mérsékelt emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,98%, DAX 1,12%, CAC40 0,53%).
- A S&P hitelminősítő egy fokozattal rontotta Olaszország hosszú lejáratú adósság besorolását, így a korábbi „BBB+”-ról „BBB”-re csökkent a besorolás, amihez negatív kilátás társul. Az országot már csak egy fokozat választja el a bóvli kategóriától. A hitelminősítő az alacsony növekedéssel indokolta a lépést.
- A Fitch Ratings Lettország államadósság besorolását javította tegnap a korábbi „BBB”-ről „BBB+”-ra.
Olaj, arany
- Emelkedett tegnap az arany árfolyama, az 1.237 dolláros nyitás után felfelé vette az irányt a kurzus, és 1.251 dolláron fejezte be a napot, de napközben 1.260 dolláron is járt. A következő ellenállás 1.260 dolláron található, ennek áttörésével 1.300 dollárig mehetne a nemesfém.
- Az olaj tegnap megpróbált tovább emelkedni, de zárásra visszanyomták az árfolyamot. A 103 dolláros nyitás után 105 dollárt is megközelítette a kurzus, de zárásra 103,5-ig korrigált vissza. A reggeli kereskedést viszont emelkedéssel indította 104,5 dolláron.
Devizák
- Határozott forinterősödés volt tapasztalható tegnap. Az EUR/HUF árfolyam 294,76-ról a 200 napos mozgóátlag közelébe, 292,69-re csökkent.
- Az EUR/USD árfolyamában is egy határozott csökkenés volt látható, az árfolyam 1,2870-ről 1,2781-ig csökkent, majd onnan ma reggel kissé emelkedett.
Távol-Kelet
- A Nikkei (-0,47%) azon kevés ázsiai tőzsdeindex közé tartozott ma, amelynek csökkent az értéke. A Hang Seng 0,63%-ot, a Shanghai index 1,55%-ot emelkedett. Utóbbi esetében főleg a zárást megelőző percekben volt jelentős árfolyam emelkedés.
- A külkereskedelmi mérleg többlete megegyezett a várakozással, azonban szerkezete nagyon távol állt attól. A várt 3,7%-os exportbővülés helyett 3,1%-os visszaesés volt megfigyelhető év/év alapon. Az import növekedése is jócskán alulmúlta a vártat. A 6%-os bővülést jelző elemzői prognózissal szemben 0,7%-os visszaesés volt tapasztalható.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma forog utoljára 1.000 forintos névértékkel (ISIN HU0000067624) a Richter. Holnap már 100 forint lesz a papír névértéke (ISIN HU0000123096). A bázisár számítása úgy történik, hogy a mai záróárat elosztják tízzel, majd kerekítik. A részvényfelaprózás értéknapja július 16. A részvényfelaprózás automatikus, azzal kapcsolatban a részvénytulajdonosoknak semmilyen teendőjük nincs.
- Az OTP 2013. július 8-án 70.778 darab törzsrészvény értékesített javadalmazási politikája keretében. A bank 3.580.765 darab saját részvénnyel (1.33%) rendelkezik a tranzakciót követően.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben