Ahogy csökken a bor iránti kereslet, úgy válik egyre élesebbé a borászok küzdelme a fogyasztókért. Főként a fiatal korosztályok fogyasztói szokásaihoz való alkalmazkodás hívta életre a csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes borokat. Az ezzel kapcsolatos termékfejlesztések már Magyarországon is kiterjedtek.
Az Európai Bizottság is nemrégiben terjesztett elő olyan intézkedéseket, amelyek célja a borágazat versenyképességének erősítése, beleértve az alkoholmentes bor népszerűsítését is. Az egészségügyi aggályok, az ittas vezetés visszaszorítása, a fiatalabb generáció szokásainak megváltozása – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mindezek a tényezők az okai annak, hogy az egy főre jutó alkoholfogyasztás Európában 2000 és 2019 között 20 százalékkal csökkent.
A csökkenő kereslettel szembesülve egyes borászok az alkoholmentes borra fogadnak, és az innovációt választják az értékesítés diverzifikálása érdekében. Charleroi városa közelében az Associated Beverage Solutions 2018 óta állít elő alkoholmentes bort vákuumdesztillációval, amely állítólag jobban megőrzi az ízeket és aromákat, mint más módszerek. Ez a technika magában foglalja a bor vákuumban történő melegítését, hogy az alkohol forráspontját 90 °C helyett 35 °C-ra csökkentsék. Az alkoholmentesítés azonban megváltoztatja a bor ízét, így utána más összetevőket és aromákat adnak hozzá.
"Az alkoholmentes bor íze és minősége egyértelműen javul. Jó néhány olyan szereplőt láttunk az ízesítőpiacon vagy a borászati termékek beszállítóiban, akik érdeklődtek az alkoholmentes borok iránt, akik kifejezetten alkoholmentes termékcsaládokat fejlesztettek ki, amelyek segítségével érdekesebb termékeket készíthetünk" – mondta Benoit Poisson, az Associated Beverage Solutions termelési vezetője az Euronewsnak. A cég alkoholmentes fehér- és pezsgőket állít elő.
"Alkohol nélkül nehezebb vörösbort készíteni, mert lekerekítettebb érzés van, és az egyensúlyt nehezebb elérni, miután az alkoholt eltávolították" - magyarázta Poisson. A vállalat alkoholmentes bortermelése a 2019-es 1,2 millió literről 2024-re 5,3 millió literre nőtt. Borbeszállítói elsősorban Franciaországból, Spanyolországból és Olaszországból származnak. Alkoholmentes bortermelésének nagy részét ezután a skandináv országokba, Hollandiába, Belgiumba és Angliába értékesítik, amelyek a borok tekintetében "történelmileg nyitottabbak az újdonságra".
0,0% vagy alacsony alkoholtartalmú?
Március 28-án az Európai Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő a borágazat versenyképességének és ellenálló képességének növelésére a változó fogyasztói szokásokkal, az éghajlatváltozással és a piaci bizonytalanságokkal szemben. Különösen a 0%-os vagy alacsony alkoholtartalmú borok forgalmazásának támogatását javasolja a szabályok egyértelművé tétele és a fogalommeghatározások egységes piacon történő egységesítése révén. Jelenleg a "nulla alkohol", a "0,0%", az "alkoholmentes" és az "alacsony alkoholtartalmú" kifejezéseket EU-n belül eltérően szabályozzák, és tagállamonként nem azonos az alkoholtartalommal.
A Bizottság ezért támogatja az "alkoholmentes" kifejezés használatát olyan bor megjelölésére, amelynek tényleges alkoholtartalma (ABV) nem haladja meg a 0,5 térfogatszázalékot. A "0,0%" kifejezés akkor kerül hozzáadásra, ha ez nem haladja meg a 0,05 térfogatszázalékot. Végezetül az "alacsony alkoholtartalom" kifejezés olyan bort jelöl, amelynek ABV-értéke meghaladja a 0,5 térfogatszázalékot, és 30 százalékkal kevesebb, mint a kategóriára az alkoholmentesítés előtt meghatározott minimális ABV.
"Olyan eljárást választottunk, amely 0,0%-ot termel. Mindaddig, amíg ezt mindig előterjeszthetjük, ez különböztet meg minket itt. De fontos, hogy a fogyasztók számára világosak legyenek, hogy a tények teljes ismeretében tudják, mit vásárolnak" - mondta Benoit Poisson.
A Bizottság azt is szeretné, ha az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes borok címkézése jobb tájékoztatást nyújtana a fogyasztóknak az összetevőkről és az alkoholmentesítés módszereiről.
Boros csomag
"A mi szempontunkból az alkoholmentes borpiac segíti a borászatot, hiszen először alkoholos bort kell előállítani. Tehát ez tartja életben a szőlőültetvényeket, a borászokat, a pincéket és az ágazat egész részét. Csak egy újabb lépés leszünk a lánc végén" – mondta Benoit Poisson az Euronewsnak.
Míg egyes borászok a múltban rosszul vélekedtek az alkoholmentes palackokról, azóta sokan meggondolták magukat. Az alkoholmentes bor népszerűsítése mellett az Európai Bizottság javasolja a nem kívánt szőlők kivágásának megkönnyítését és a zöldszüretet, hogy elkerüljék a felesleget. Rugalmasabbá kívánja tenni az újratelepítési engedélyeket is. Az európai boripar egyelőre visszatartja a lélegzetét, szeme szilárdan az Egyesült Államokra szegeződik. Donald Trump azzal fenyegetőzött, hogy 200 százalékvámot vet ki az európai borra, ha az Európai Bizottság a bourbonra kivetett vámokkal torolja meg. Olaszország és Franciaország nyomására az EU várhatóan mégis megkíméli az amerikai whiskyt.
A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.
Címlapkép: Shutterstock Inc.
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.