Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megállapodtak a görög mentőcsomag ütemezéséről

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. július 9.   09:55

Határozottan jó hangulat uralkodott tegnap a hazai börzén. A BUX index áttörte a 20 és 30 napos mozgóátlagokat, ami nagyobb teret nyitott felfelé. A blue-chipek közül egyrészt az OTP mozgására érdemes figyelni, az árfolyam már csak karnyújtásnyira van a lélektanilag is fontos 5.000-es szinttől. A Richter árfolyama is jól teljesít, itt a részvényfelaprózási sztori a...

Határozottan jó hangulat uralkodott tegnap a hazai börzén. A BUX index áttörte a 20 és 30 napos mozgóátlagokat, ami nagyobb teret nyitott felfelé. A blue-chipek közül egyrészt az OTP mozgására érdemes figyelni, az árfolyam már csak karnyújtásnyira van a lélektanilag is fontos 5.000-es szinttől. A Richter árfolyama is jól teljesít, itt a részvényfelaprózási sztori a hajtóerő, hamarosan a 36.000 szintet is megérinti az árfolyam, de ne feledjük, hogy két nap múlva tizedrészére esik a papírok névértéke. Ne menjünk el szó nélkül a nemzetközi piacok mellett sem, ahol újra a jókedv uralkodik. Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei megállapodtak a görög mentőprogram következő részletét illetően, ami segítette nyugat-európai indexeket, hogy 2% feletti pluszban zárjanak. Amerikában is folytatódott a nyerő széria, itt a zárás után napvilágot látott Alcoa gyorsjelentésre fókuszáltak a befektetők, a vártnál jobb számok pedig újabb katalizátort jelentenek a piacoknak. Az elmúlt napokban háttérbe szorultak az aggodalmak és a jó híreket vették elő a befektetők, ezért ma még nagy valószínűséggel folytatódhat a mini rally.
Piaci áttekintés
- Elindult a gyorsjelentési szezon, tovább emelkedett Amerika
- Korrekció a nyersanyagárakban
- Fordulat a kockázatosabb devizák felé
- Emelkedés Ázsiában
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Folytatódott a pénteki pozitív mozgás, sikerült a hét első napját is emelkedéssel zárnia a vezető tengerentúli indexeknek (Dow 0,59%, Nasdaq 0,16%, S&P500 0,5%).
- Elindult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, a szokásoknak megfelelően tegnap piaczárás után az Alcoa alumíniumipari óriás publikálta számait. Az elmúlt három hónapot veszteséggel zárta a társaság, de a tisztított profit meghaladta a várakozásokat. Az árbevétel 5,85 milliárd dollárra rúgott (előző negyedév 5,95 milliárd dollár), ami nagyjából megfelel a konszenzusnak. Összesen 119 millió dolláros veszteséggel zárta az elmúlt három hónapot a társaság, de az egyszeri tételektől tisztított profit 76 millió dollár volt, ez pedig 7 cent részvényenként, miközben az elemzők 6 centre számítottak. Az alumínium eladási ára 4%-ot csökkent év/év alapon, a szállítások pedig közel 3%-kal estek vissza, de ennek ellenére erős az alumínium iránti kereslet a cég szerint. Zárás után 0,25%-ot csökkent a papír árfolyama.
Európa
- Erősen indították a hetet a nyugat-európai börzék (FTSE100 1.17%, DAX 2,09%, CAC40 1,87%).
- Hétfőn este megállapodtak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, hogy a görög mentőprogram következő részletét nem egyben, hanem több részletben, elcsúsztatva utalják. Az euróövezeti államok júliusban 2,5 milliárd eurót, októberben pedig további 500 millió eurót utalnak. A jegybankok júliusban 1,5 milliárd eurót, októberben 500 millió eurót fognak utalni, az IMF-től pedig augusztusban kap 1,8 milliárd eurót a déli ország, persze ehhez még reformokat kell végrehajtania az országnak.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama 1.224 dollárról kismértékben 1.237 dollárig emelkedett a tegnapi nap során, ahonnan ma reggel 1.259 dollárig emelkedett annak ellenére, hogy a Bloomberg információi szerint az aranyba fektető ETP-k által tartott arany mennyisége 2010 óta most először csökkent 2.000 tonna alá.
- Az olaj árfolyama a 103,95 dolláros lokális csúcsról visszakorrigált 103,14 dollárig.
Devizák
- A tegnapi pozitív hangulatban a befektetők a kockázatosabb devizák felé fordultak, így az euró 1,2828-ról 1,2870-ig erősödött a dollárral szemben, míg a forint 295,39-ről 294,88-ig erősödött az euró ellenében.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,34%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett a mai kereskedés során.
- Az ázsiai piacok közül a kínai tőzsde lemaradónak számított, aminek fő oka, hogy a várt 2,5% helyett 2,7% lett az infláció mértéke.
- Japánban a pénzmennyiség éves növekedése (M2 aggregátum) a várt 3,4% helyett 3,8% lett.
Határidős piacok
- A határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP 2013. július 5-én 24.592 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. A bank 3.685.660 darab saját részvénnyel (1,32%) rendelkezik a tranzakciót követően.
- Az FHB 290 millió forintért megvásárolta a Diófa Alapkezelő 100%-át. A vételár nem jelentős, így árfolyamhatásra sem számítunk.
- A kezdeti éjszakai és hétvégi üzem után mostantól folyamatos a hőszolgáltatás a PannErgy miskolci projektjénél, ami közel kétszeres hőértékesítést jelent az első hónapokhoz képest. A hír kedvező, de nem meglepő.
- Az ANY Biztonsági Nyomda 2013. július 8-án 700 darab saját részvényt vásárolt 477 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 448.842 darab saját részvénnyel rendelkezik.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben