Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Holnap jön a MOL eredménye

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. augusztus 4.   09:12

Kinyitott a görög tőzsde, és zuhant is egy jókorát. Ugyan 20 százaléknál nagyobb zuhanást is láthattunk, de végül 16 százalék körül állt meg az index. Nyilván jelentős hatása nincs a többi piacra, hiszen a nemzetközi befektetők már korábban felkészültek erre a forgatókönyvre, így nem kell/kellett pénzeket átcsoportosítani, amelyek esetleg máshol eladásokat...

Kinyitott a görög tőzsde, és zuhant is egy jókorát. Ugyan 20 százaléknál nagyobb zuhanást is láthattunk, de végül 16 százalék körül állt meg az index. Nyilván jelentős hatása nincs a többi piacra, hiszen a nemzetközi befektetők már korábban felkészültek erre a forgatókönyvre, így nem kell/kellett pénzeket átcsoportosítani, amelyek esetleg máshol eladásokat generálhattak volna. Közben áramlik be a bankokba a pénz, amely a szezonnak köszönhetően elsősorban idegenforgalmi bevételekből származik. Azaz nincs szükség az ELA keret megemelésére, mert a bankok már mintegy 5 milliárd euró készpénzzel rendelkeznek.

Közben a kínai piac stabilitásának megőrzése céljából napon belüli shortolási tilalmat vezettek be. A Shanghai index a 200 napos mozgóátlagon billeg, és még a jelentős csökkenéseket követően is 70 százalékkal van magasabban, mint egy évvel ezelőtt. Közben mindenki a kínai lassulástól fél. A BMW is, amely ma tette közzé eredményét, ami a várakozásoknak megfelelően alakult. A cég ugyanakkor felül fogja vizsgálni a kínai értékesítés előrejelzését. Ezt pedig nem szeretik a befektetők, s így egy cirka 2 százalékos mínusszal büntetik a céget. Ráadásul az amerikai értékesítés növekedése is megállt, sőt, egy kicsit vissza is esett júliusban. Ráadásul a Deutsche Bankról kiderült, hogy kijátszotta az orosz embargót, amit az USA hatóságai nagyon nem néznek jó szemmel. Ez már sokadik húzása a banknak. Az előbbinek 3,3, míg az utóbbi cégnek 4,6 százalék súlya van a DAX indexben. Azaz ezeknek már mérhető a negatív hatása az indexen, amelynek amúgy is csökkenésére számítunk a mai napon.

Jó hírt kapott a MOL partnere Kurdisztánból. Ezentúl havi rendszerességgel fizethetik ki a kitermelt kőolajat a Gulf Keyston számára. Ennek ellenére a BUX indexben ma csökkenésre számítunk, ami egy enyhe technikai szintről való lefordulásnak és a negatívabb nemzetközi hangulatnak tudható be.
Piaci áttekintés
- Megduplázta osztalék kifizetését az AIG
- Továbbra sem lehet shortolni a görög tőzsdén
- Zuhan tovább az olaj, gyenge az arany is
- Lefordult a 200 napos mozgóátlagról a forint
- Szigorodó short szabályra emelkedett Kína
- Holnap jön a MOL eredménye
- Csökkenés jöhet ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A kezdeti oldalazást mélyrepülés váltotta fel a tengerentúlon, és bár a nap végén enyhült az eladói nyomás, a fordulat mégsem érkezett meg a piacokra (Dow -0,52%, Nasdaq -0,26%, S&P500 -0,28%).
- A feldolgozóipari beszerzési menedzser index júliusi végleges számai nem okoztak meglepetést a befektetőknek, az adat 53,8 pontos értéke megfelelt a várakozásoknak. Az ISM feldolgozóipari index pedig 52,7 pontra esett a várt 53,5 pont helyett.
- A gépjármű értékesítések pozitív meglepetést okoztak, a várt 17,2 millió helyett 17,46 millió darab gépjárművet adtak el júliusban.
- Az elemzői várakozásoknál jobb számokat láthattunk az amerikai AIG biztosítótól. Az egy részvényre jutó profit 13%-kal 1,39 dollárra emelkedett, miközben az elemzők 1,22 dolláros értékkel számoltak. A menedzsment a negyedéves osztalék kifizetés mértékét 12,5 centről 28 centre emelte, továbbá 5 milliárd dollárnyi részvényt is visszavásárol a következő időszakban.
- Piaczárás után publikálja számait a Disney. Az elemzők 6%-os árbevétel növekedést és 11%-os profit bővülést várnak.
Európa
- Vegyes teljesítményt láthattunk az európai tőzsdéktől. A FTSE 100 index 0,11%-ot esett, míg a CAC 40 index 0,75%-ot, a DAX index pedig 1,19%-ot emelkedett.
- 23%-os mínuszban nyitott a görög tőzsde tegnap, miután feloldották a zárlatot. A részvények shortolása a következő napokban sem lehetséges, továbbá a 30%-os volatilitási limit miatt az árelmozdulás is korlátozva lett.
Olaj, arany
- A WTI 45,5 dolláron volt ma reggel, de a másik fő iránymutató, a Brent hatalmasat zuhant tegnap: 50 dollár alatt volt ma reggel a kurzus. A piac egyértelműen az iráni túlkínálat miatt aggódik, mivel a hírek szerint a szankciók feloldásával szinte egy hónapon belül napi 1 millió hordó olcsón kitermelhető olaj önti el a világot. A kereslet szezonálisan gyengébb a második félév során, ami szintén hozzájárul a gyengeséghez.
- Az arany 1.088 dollárig gyengült ma reggel. Az áreséshez hozzájárult a Goldman Saschs elemzése, mely szerint ezer dollár alatt lesz a nemesfém kurzusa, míg a palládium 2012-es mélypontja alá esett, ami szintén negatívan érintette az arany kereskedését. A piac továbbra is az USA kamatokra figyel, a feszült görög események jelenhetik az egyedüli okot a fellendülésre.
Devizák
- A 306,8-as támaszon kezdte a hetet tegnap a forint az euróval szemben. A devizapár napközben elrugaszkodott a támaszról, és megérintette a 200 napos mozgóátlagot 308 környékén. A nap végére azonban alábbhagyott a lendület, és 307,8-ig csúszott vissza az EUR/HUF kurzusa. A fordulat ezért egyelőre még nem szignifikáns, a forint továbbra is a támaszon oldalazik.
- Mérsékelt erőt mutatott tegnap a dollár az euróval szemben, az árfolyam némi csökkenést követően 1,095-nél zárta a napot. Egyelőre a 20 napos mozgóátlag nyomja lefelé az árfolyamot, de a stabil dollárerősödés egyelőre még várat magára. Rövidtávon az 1,08-as szintet célozhatja meg a kurzus, amennyiben ismét újraindul az árfolyamcsökkenés az EUR/USD devizapárban.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot csökkent, a Shanghai index viszont 1,8%-ot emelkedett az új short szabályozás bevezetésének hatására.
- A shanghai és a shenzeni tőzsdén is megtiltották a napon belüli shortolást. Ezzel a szabályozással is igyekeznek talpra állítani a kínai részvénypiacot.
- Meg nem erősített információk szerint Kínában 1000 milliárd jüan (161 milliárd dollár) értékű kötvényprogramot terveznek indítani az ingatlan beruházások támogatására és ezen kersztül a gazdaság élénkítésére. A kínai GDP-n belül az egyik legerősebb komponens ugyanis az építőipar.
- Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 2,0%-on tartotta az alapkamatot. 2014 márciusa óta ez volt az első alkalom, hogy a jegybankelnök nem említette meg, hogy túl erős az ausztrál dollár. A jegybanki bejelentést követően az AUDUSD devizapár értéke enyhén emelkedett.
- A várakozásokkal összhangban az indiai jegybank sem változtatott a monetáris kondíciókon mai kamatdöntő ülésén.
- A Canalys nevű piackutató cég szerint Kínában az Apple már csak a harmadik legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik. A piacot a Xiaomi uralja 15,9%-os részesedéssel, de szorosan mögötte található a Huawei is 15,7%-os részesedéssel, míg az Apple nagyjából a piac 12%-át birtokolhatja.
- Kínában augusztus közepétől szigorítják a szuperszámítógépekre és a drónokra vonatkozó exportszabályozást a hivatalos indoklás miatt azért, nehogy terroristák kezébe kerüljön a technológia.
Határidős piacok
- Többségében a negatív oldalon voltak a főbb amerikai és európai határidős piacok ma reggel.
Vállalati hírek
- Holnap hajnalban teszi közzé II: negyedéves eredményét a MOL.
- A kurdisztáni Természeti Erőforrások Minisztériumának közlése szerint jövőre már havi rendszerességgel kaphatnak fizetést a kurdisztáni termelők, így a MOL is, mely az Akri-Bijeel mező beruházását idén fejezi be, de részesedése van a GKP által irányított Shaikan blokkban. Ez jó hír, de akkor lesz valódi pozitív fejlemény, ha a kurd regionális kormány stabilan tud fizetni az olajcégeknek, ami inkább a központi iraki kormánytól függ.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben