Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma indul a gyorsjelentési szezon az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. július 8.   09:25

A nyugat-európai börzék nem zárták túl fényesen a pénteki kereskedést, de a tengerentúlon visszatértek a vevők és ismét egy pozitív hétzárást láthattunk. Pénteken a tengerentúli munkapiaci adatokra irányult a befektetők figyelme, a friss munkahelyek száma a várakozások felett bővült júniusban, ráadásul az előző havi adatokat is felfelé módosították. Bár a jó...

A nyugat-európai börzék nem zárták túl fényesen a pénteki kereskedést, de a tengerentúlon visszatértek a vevők és ismét egy pozitív hétzárást láthattunk. Pénteken a tengerentúli munkapiaci adatokra irányult a befektetők figyelme, a friss munkahelyek száma a várakozások felett bővült júniusban, ráadásul az előző havi adatokat is felfelé módosították. Bár a jó makroszámok rövid időre elbizonytalanították a befektetőket, mert ilyenkor rendszerint felerősödik a Fed eszközvásárlási programjának csökkentésétől való félelem, de ezen hamar túltette magát a piac és zárásig kitartott a hegymenet. Bár a kínai gazdasági lassulás, illetve az egyiptomi és a portugál események továbbra is aggodalommal tölti el a befektetőket, ennek ellenére ma emelkedéssel indulhat a hét: a BUX is emelkedhet és a nyugat-európai piacokon is pozitív korrekcióra számítunk.
Piaci áttekintés
- Emelkedéssel fejezték be a hetet a vezető tengerentúli piacok
- Nagyot esett az arany árfolyama
- Erősödő dollárt és gyengülő forintot hozott a péntek
- Jelentősebb esés az ázsiai piacokon
- Pozitív korrekció jöhet ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Erősödéssel kezdték a kereskedést a vezető tengerentúli börzék, majd rövid időre elbizonytalanodtak, aztán újból elindultak felfelé, és végül emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 0,98%, Nasdaq 1,03%, S&P500 1,03%).
- A Dow Jones legtöbb komponense a pozitív oldalon zárta a napot, kiemelkedően teljesített az American Express (2,4%) és a JP Morgan (2,4%).
- Újra fókuszba kerülnek a vállalati eredmények, mert a tengerentúlon ma veszi kezdetét a második negyedéves gyorsjelentési szezon. A szokásokhoz híven most is az Alcoa jelent elsőként, az elemzők 5,86 milliárd dolláros bevételt és 6 centes részvényenkénti profitot várnak.
- Pénteken napvilágot láttak a foglalkoztatottsági adatok. Az új munkahelyek száma 195 ezerrel bővül júniusban a várt 195 ezer helyett, de annak is örülhettek a befektetők, hogy az áprilisi és májusi adatokat felfelé módosították.
- A munkanélküliségi ráta a vártnál kicsivel gyengébb lett. Az elemzők arra számítottak, hogy 7,5%-ra csökken a mutató júniusban, ezzel szemben 7,6%-on stagnált.
Európa
- Nagyon gyengén sikerült a pénteki kereskedés a nyugat-európai börzéknek (FTSE100 -0,71%, DAX
- 2,36%, CAC40 -1,45%).
- A Fitch Ratings hitelminősítő nyilatkozott Ciprussal kapcsolatban, az egy hete bejelentettet szelektív csőd kategóriából „CCC”-re javította az ország besorolását.
- Portugália besorolásának kilátását az eddigi stabilról negatívra rontotta az Standard & Poor’s hitelminősítő.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama pénteken, a likviditásbővítés ütemének visszafogásáról szóló spekulációk hatására 1.250 dollárról 1.233 dollárra esett. Ma a csökkenés még tovább folytatódott, és reggelre 1.221 dollárra csökkent a nemesfém árfolyama.
- A WTI típusú olaj ára 101,09 dollárról 103,22 dollárra ugrott, ahonnan ma egy enyhe csökkenés figyelhető meg. Az emelkedő olaj hátterében a vártnál jobb amerikai foglalkoztatottsági adatok és az Egyiptommal kapcsolatos félelmek állnak, melyek azt követően erősödtek fel ismételten, hogy lezárták a Gázával közös határszakaszt.
Devizák
- A vártnál jobb amerikai foglalkoztatottsági adatok után ismételten a QE3-mal kapcsolatos spekulációk kerültek a középpontba. A jelentős foglalkoztatottság bővülésről szóló adatok megjelenése után a dollár hirtelen erősödni kezdett az euróval szemben. Az ERU/USD árfolyam 1,2914-ről 1,2829-ig csökkent.
- Az amerikai makroadatok hatása a forint piacán is érezhető hatásokat váltott ki. A forint jelentősen gyengült az euróval szemben, és az EUR/USD kurzusa 293,11-ről 295,94-ig emelkedett.
Távol-Kelet
- A Hang Seng 2,19%-ot, a Shanghai index 2,15%-ot, míg a Nikkei 1,24%-ot esett a hét első kereskedési napján.
- A kínai kabinet pénteki nyilatkozata arra utalt, hogy szigorítanák a vagyonkezelési termékek felügyeletét és szigorúbban szabályoznák a többletkapacitásokkal rendelkező iparágak hitelezését.
- A mai nap legnagyobb árfolyamesését elkönyvelő részvények a bank és az ingatlan szektorba tartoztak, de a csökkenő nyersanyagárak hatására a bányavállalatok esetében is csökkenés volt megfigyelhető.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP 2013. július 4-én 10.442 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. A tranzakciót követően a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények száma 3.729.058 darab (1,33%).
- Az ANY Biztonsági Nyomda 2013. július 5-én 1.900 darab saját részvényt vásárolt 480 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság tulajdonában lévő ANY törzsrészvények száma 448.142 darab.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben