Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jóváhagyták a Görögországnak nyújtandó átmeneti hitelcsomagot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. július 17.   09:01

Na még egy kis görög izgalom, de remélhetően ez már csak napokig fog tartani. Tegnap jóváhagyták a Görögországnak nyújtandó átmeneti hitelcsomagot, az ELA keretösszegét jelképes mértékben, de megemelték, sőt, egyes hírek szerint a bankok hétfőn akár újra kinyithatnak, bár továbbra is fennmaradna a tőkekorlátozások nagy része. Már csak a német parlament jóváhagyását...

Na még egy kis görög izgalom, de remélhetően ez már csak napokig fog tartani. Tegnap jóváhagyták a Görögországnak nyújtandó átmeneti hitelcsomagot, az ELA keretösszegét jelképes mértékben, de megemelték, sőt, egyes hírek szerint a bankok hétfőn akár újra kinyithatnak, bár továbbra is fennmaradna a tőkekorlátozások nagy része. Már csak a német parlament jóváhagyását kell megszerezni, és sínen vagyunk. A görög fejlemények indokolatlanul háttérbe szorították az ukrán eseményeket, pedig a magyar cégek számára ez legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint a görög megállapodás. Tegnap az ukrán parlament elfogadta azokat a szabályokat, melyek lehetővé teszik, hogy megkapják az IMF, a Világbank, Japán és Németország hitelprogramját, és ezzel elkerüljék a csődöt. Mindez nem számít különösebb meglepetésnek, ettől függetlenül az OTP és a Richter számára is pozitív fejleményről beszélünk. A mai kereskedésben az emelkedés folytatódására számítunk.
Piaci áttekintés
- Kitörő örömmel fogadták a befektetők a Google számait
- Hétfőn kifizeti tartozását Görögország az EKB felé
- Gyengülő nyersanyagpiacok: a WTI és az arany is esett
- Nagyot erősödött tegnap a dollár
- Lassan, de visszatérnek a piacra a kínai részvények
- További emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban zajlott a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, ha ilyen ütemben pörög a kereskedés, akkor hamarosan ismét történelmi csúcsra kapaszkodhatnak az indexek. A Nasdaq csak 1 pontra van a maximumától (Dow 0,39%, Nasdaq 1,26%, S&P500 0,79%).
- Tegnap érkeztek a szokásos heti friss segélykérelmek, a várt 285 ezer helyett 281 ezer új igénylés érkezett.
- Számos makrogazdasági adat érkezik a hét utolsó kereskedési napján a tengerentúlról, a júniusi fogyasztói árindex mellett lakáspiaci adatokat, de a júliusi Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes számait is ma publikálják.
- A Citigroup árbevétele 0,6%-kal, az egy részvényre jutó eredménye 12,4%-kal lett magasabb. Utóbbi 1,51 dolláros értéke kilencéves csúcsnak számít. A működési költségek 6%-kal csökkentek a leányvállalatok levágása miatt. A részvény árfolyama 2,6%-kal emelkedett a számokra.
- Az eBay bevétele 4,1 milliárd dollárról 4,38 milliárd dollárra emelkedett a második negyedévben, ami kisebb a várt 4,49 milliárd dolláros értéknél. Az egyszeri tételektől tisztított nettó profit 72 cent helyett 76 cent lett. A menedzsment 1 milliárd dollárral megemelte a részvény visszavásárlási programot. A PayPal árbevétele idén 15-18%-kal nőhet, míg az eBay esetén 3-5%-os növekedést láthatunk majd.
- Több mint 12%-ot emelkedett a Google a tegnapi gyorsjelentés hatására. A bevételek 11%-kal 17,7 milliárd dollárra emelkedtek, ami megegyezett a Wall Street várakozásaival. Az egy részvényre jutó profit 6,99 dolláros értéke azonban 29 centtel múlta felül a becsléseket.
Európa
- Továbbra is emelkednek az európai indexek. A FTSE 100 index 0,63%-os, a CAC 40 index 1,47%-os, míg a DAX index 1,53%-os pluszban zárt.
- Az EKB 900 millió euróval 89 milliárd euróra emelte az ELA keretet, miközben a görög bankok 1,5 milliárd eurós emelésben reménykedtek. Ettől függetlenül a bankok hétfőn újra kinyithatnak, de a tőkekorlátozások fennmaradhatnak.
- Az Eurócsoport és az Ecofin megegyezett a görög áthidaló hiteléről Jean-Claude Juncker közlése szerint. A 7 milliárd eurós áthidaló finanszírozás beérkezése a mai napon lehet esedékes, amiből az EKB felé fennálló 3,5 milliárd eurós törlesztést hétfőn ki tudja fizetni Görögország.
- A piaci várakozásokkal összhangban tegnap változatlanul hagyta az EKB az irányadó kamatot. A kötvényvásárlási programról Mario Draghi azt mondta, hogy jövő szeptemberig biztosan kitart. A következő hónapokban nem számítanak az infláció megugrására az alacsony olajár miatt.
- Az ukrán parlament megszavazta azt az 5 jogszabályból álló törvénycsomagot, amelyet a külföldi hitelezők kértek a 3,2 milliárd dolláros kölcsönért cserébe.
Olaj, arany
- A WTI 50,9 dollárig esett, miután a piac továbbra is aggódik a túlkínálat miatt. Az iráni kínálat megjelenésével 2016 végéig akár 1 millió hordó többletkínálat is jöhet a piacra, ami most is legalább 1,5 millió hordós túlkínálattal küzd. Az USA készletei továbbra is 100 millió hordóval a historikus átlag felett vannak, míg az erős kereslet sem tudja felszívni ezt az hatalmas mennyiségű nyersolajat.
- Az arany 1.145 dolláron stagnált ma reggel. A befektetők látványosan hátraarcot mutattak az aranynak, miután a Fed már többször is jelezte, hogy idén már lesz kamatemelés. Az arany változékonysága is alacsony, ami erős érdektelenséget mutat.
Devizák
- A tegnapi kereskedésben már csak mérsékelten sikerült erősödnie a forintnak az euróval szemben, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük a hat napja tartó forinterősödést. Az árfolyam a délelőtti kereskedésben 308,3-ig szúrt le, amely másfél havi forintmélypontot jelent, de innen zárásra visszakorrigált 309,2-ig. Ha folytatódik a forinterősödés a jövő héten, akkor a 307,8-nál található 200 napos mozgóátlag jelentene támaszt.
- Tegnap ismét nagyot erősödött a dollár az euróval szemben, és az árfolyam elérte az 1,085-ös támaszát. Innen egy enyhe korrekció indult a hajnali kereskedésben, de csak átmeneti megálló várható, hamarosan tovább erősödhet a dollár, és 1,085 alatt már csak az 1,05-ös lokális csúcs jelent megállót.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index 2,2%-ot emelkedett a hét utolsó kereskedési napján.
- Több száz, eddig felfüggesztett kínai részvényt ma már visszaengedtek a parkettre, de összesen továbbra is mintegy 600, elsősorban kis kapitalizációjú részvény felfüggesztése megmaradt. Ugyanakkor a nagytulajdonosok továbbra sem csökkenthetik pozíciójukat.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP 2015. július 15-én és 16-án összesen 446,739 darab saját részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. Ebből Csányi Sándor elnök-vezérigazgató 108.011 darabot, Utassy László igazgatósági tag 10.810 darabot, Kovács Antal felügyelő bizottsági tag 51.718 darabot, míg Miroslav Stanimirov Vichev vezérigazgató-helyettes 26.896 darabot vett. Mindegyik felsővezető ugyanekkora mennyiséget el is adott. Az OTP ugyanakkor július 16-án további 354.000 darab saját részvényt vett 5.941 forintos átlagáron, így a tranzakciókat követően 3.686.851 darab saját részvénnyel (1.32%) rendelkezik.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben