Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyes számok érkeztek az Alcoa-tól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. július 9.   09:42

Görögország a tegnapi napra szabadságot vett ki, hiszen érdemi hír nem látott napvilágot a reformcsomagról. A péntek reggeli határidőre elkészítendő dokumentum sarokpontja továbbra is az adó- és nyugdíjrendszer átalakítása, de az adósság átstrukturálás mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az Alcoa tegnapi gyorsjelentése vegyesre sikerült, ezek alapján...

Görögország a tegnapi napra szabadságot vett ki, hiszen érdemi hír nem látott napvilágot a reformcsomagról. A péntek reggeli határidőre elkészítendő dokumentum sarokpontja továbbra is az adó- és nyugdíjrendszer átalakítása, de az adósság átstrukturálás mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Az Alcoa tegnapi gyorsjelentése vegyesre sikerült, ezek alapján pedig a második negyedéves gyorsjelentési szezon során örömben és bánatban is lesz részünk a tőzsdei álmoskönyvek szerint. Az elemzők egyébként az S&P 500 vállalataitól (az energiaszektor nélkül) 2,2%-os profitbővülést várnak.

Az ázsiai piacon látott hatalmas eladói hullámot úgy látszik sikerült a kormány és a tőzsde intézkedéseinek megállítania, hiszen a Shanghai index 5,6%-ot, a Hang Seng 4,6%-ot ugrott a mai kereskedésben.
Piaci áttekintés
- Vegyes számok érkeztek az Alcoa-tól
- Átmeneti megnyugvás jöhet az európai piacokon
- Visszapattant az arany az 1.145 dolláros támaszról
- Tovább gyengülhet a forint
- Hirtelen felpattanás Kínában
- A MOL lezárta az Ithaca Petroleum Norge megvásárlását
- A MOL tájékoztatása a Shaikan mező termeléséről
- A Magyar Posta eladta az FHB Kereskedelmi Bank 8,2%-os részesedését
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Rossz hangulatban telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, látványos eséssel zártak az indexek. A New Yorki tőzsdén három és fél órán keresztül nem lehetett kereskedni egy technikai hiba miatt, és a szünet után sem javult a hangulat (Dow -1,47%, Nasdaq -1,75%, S&P500 -1,65%).
- A Fed tegnap tette közzé a június 16-17-i ülésének jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy szeptemberig biztos nem lesz kamatemelés. Az FOMC tagok további adatokat szeretnének látni a gazdaság teljesítményéről, a munkaerőpiaci adatoknak tovább kellene javulniuk, az inflációnak pedig közelednie kellene a jegybank céljához.
- A szokásos heti friss munkanélküli segélykérelmeket publikálják a tengerentúlon.
- Az Alcoa bevételei 2%-kal haladták meg a várakozásokat, míg az egy részvényre jutó eredmény 17%-kal csökkent. Az alumínium kereslet az idén a cég becslései szerint 6,5%-kal bővülhet. A háttérben az autógyártók és a repülőgépgyártók növekvő igénye áll.
- 85-90 millió darab iPhone-t szeretne értékesíteni az Apple a 6 és a 6 Plusból. A legnagyobb beszállítónak számító kínai Foxconn elviekben már meg is kezdte a munkaerő felvételt, hogy időben szállítani tudják a készülékeket.
- A Microsoft 7800 embert küldhet el az okostelefonokat gyártó üzletágától az év végéig. Ennek oka, hogy a szegmens eredményessége jócskán alulmúlta a várakozásokat. A menedzsment az on-line üzletágat is elkezdte átszervezni, hiszen a display hirdetési üzletág az AOL tulajdonába került, míg a térképfejlesztő részleget az Uber vette meg.
- 3 milliárd dollárt veszített piaci értékéből tegnap a Tesla, miután újabb leminősítés érkezett a cég részvényeire. A Deutsche Bank után a Pacific Crest Securities is vételről tartásra vágta vissza a részvényekre vonatkozó ajánlását a magas értékeltségre hivatkozva.
Európa
- Átmenetileg fellélegeztek az európai indexek az elmúlt napok esése után. A DAX index 0,66%-ot, a CAC 40 index 0,75%-ot, míg a FTSE 100 index 0,91%-ot emelkedett.
- Egyes források szerint a görögök részére biztosított 89 milliárd eurós ELA keret hétfőig fennmaradhat.
- Christine Lagarde, az IMF vezetője szerint a görög adósságot át kell strukturálni, amiben szeretnének partnerek lenni, ha Görögország is úgy gondolja.
- A májusi német export adat 1,7%-os pluszt mutatott a várt 0,8%-os visszaesés helyett, miközben az import 0,9% helyett csupán 0,4%-kal bővült.
Olaj, arany
- Gyengén teljesített tegnap a WTI típusú kőolaj, az árfolyam ismét lejtőre került, és 51,5 dollárig zuhant zárásra. Nem tett jót a kurzusnak, hogy a Citi 56 dollárról 53 dollárra csökkentette a 2015-re vonatkozó célárfolyamát. Az Amerikai Energiaügyi Hivatal szerint az olajkészletek 384 ezer hordóval nőttek, miközben a piac nem számított változásra. A reggeli kereskedésben azonban némi enyhülés látható az árfolyamban, 52,4 dollárig kapaszkodott vissza a kőolaj.
- Az 1.145 dolláros támaszról visszapattant az arany kurzusa, tegnap már 1.158 dollárig emelkedett az árfolyam, amit a reggeli kereskedésben további hegymenet követett 1.164 dollárig.
Devizák
- Forintgyengüléssel telt a tegnapi kereskedés is, az EUR/HUF kurzusa 317,7-ig emelkedett zárásra. Ez közel féléves forintmélypontot jelent, és továbbra is a görög hírek irányítják a piacokat. A következő szint 320 forintnál húzódik.
- Az euró folytatja az erősödést a görög bizonytalanság ellenére, tegnap megpattant az 1,10-es szintről a kurzus és 1,107-ig emelkedett az EUR/USD devizapár. A reggeli kereskedésben is folytatódik a dollárgyengülés, az árfolyam már 1,11-nél jár.
- A Bank of England ma tartja kamatdöntő ülését, ahol nem várnak változást sem az alapkamat nagyságában, sem az eszközvásárlási programban. A kommentárra azonban érdemes lesz figyelni, hogy sikerül-e a font napokban indult gyengülését megállítania.
Távol-Kelet
- A Shanghai index 5,6%-ot, a Hang Seng 4,6%-ot ugrott a mai kereskedésben, a Nikkei ennél lényegesen enyhébb mértékben, 0,1%-kal emelkedett csak.
- A dél koreai jegybank a korábbi 3,1%-os 2015-ös növekedési előrejelzését 2,8%-ra változtatta. Változatlanul 0,9%-os inflációt várnak és nem változatattak a 1,5%-os alapkamaton sem.
- Júniusban a kínai infláció 1,4%-ra gyorsult a múlt havi 1,2%-ról, felülmúlva az 1,3%-os elemzői várakozást. A vártnál kissé magasabb infláció azonban még nem veszélyezteti a további monetáris lazítással kapcsolatos várakozásokat.
- A japán gépipari megrendelések váratlanul megugrottak és 19,3%-kal haladják meg az egy évvel korábbi értéket, míg a várakozás 16,7%-os növekedés volt. Hó/hó alapon 0,6% volt a bővülés, miközben a várakozás 4,9%-os visszaesés volt.
Határidős piacok
- Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL sikeresen lezárta az Ithaca Petroleum Norge (IPN) 100%-os tulajdonrészének korábban bejelentett megvásárlását, az Ithaca Petroleum Ltd-től. Az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licenszből áll, amelyekből az IPN három licensz operátora. A tranzakció több mint 600 millió hordó, többségében kőolajat tartalmazó, kockázattal nem súlyozott földtani vagyont foglal magában, amely a kétszeresére növeli a MOL-csoport kutatási portfólióját. Mivel a bejentés csak technikai jellegű, árfolyamhatásra nem számítunk.
- A MOL azt is bejelentette, hogy a Shaikan mező utóbbi kéthavi gördülő napi átlagos termelése 38.000 hordó-egyenértéket (bpd) tett ki, a napi rekord elérte a 44.600 bpd-t. A Gulf Keystone Petroleum jelenlegi várakozásai szerint a kitermelés átlagos értéke 36.000-40.000 bpd lehet az év hátralévő részében. További bruttó 6,7 millió dollár került átutalásra a 2015. júniusi, tankautós exportszállításokért, amelyek törökországi kikötőkbe kerültek leszállításra. A GKP arra számít, hogy a közeljövőben megkezdheti a Shaikan mezőről származó kőolaj tankautós szállítását a 120 km-re, a török határon található Fyshkhabour-ba, ahol a kőolaj betáplálásra kerül majd a ceyhani export kőolaj-vezetékbe. Azt követően, hogy a kőolaj-vezetékbe történő betáplálás megkezdődik és a Kurdisztáni Regionális Kormány Természeti Erőforrások Minisztériumával közösen kialakításra kerül a stabil fizetési rendszer, a Shaikan mezőn termelt kőolaj a nemzetközileg kereskedett olajtípus részeként kerül értékesítésre, amely magasabb realizált árat eredményezhet. A mező kitermelés mostanra elérte a középtávú célt. A helyi partnerektől kapott fizetés éppúgy pozitív, mint a magasabb értékesítési árak lehetősége.
- A Magyar Posta eladta az FHB csoporthoz tartozó FHB Kereskedelmi Bank 8,2%-os részesedését. A vevő a Takarékbank és öt takarékszövetkezet, a vételár 5 milliárd forint. A Magyar Posta még további 40%-kal rendelkezik az FHB Kereskedelmi Bankban (tavaly év végén szerezett 49%-os részesedést). A tranzakciót követően még szorosabb lett az FHB, a Posta és a Takarékbank közti együttműködés.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben