Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Zárás után jelent az Alcoa

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. július 8.   09:22

15 perc hírnév mindenkinek jár, de Görögország azért talán már túl sokat is kapott. Pedig az egyet előre kettőt hátra tánclépései azért nem ennyire lenyűgözőek. Tegnap a tárgyalások lényegében onnan folytatódtak, mint ahol 1 héttel ezelőtt megszakadtak és ahol egyébként 2, 3 vagy még több héttel ezelőtt jártunk. Hiába az új pénzügyminiszter, a stílus sem sokat...

15 perc hírnév mindenkinek jár, de Görögország azért talán már túl sokat is kapott. Pedig az egyet előre kettőt hátra tánclépései azért nem ennyire lenyűgözőek. Tegnap a tárgyalások lényegében onnan folytatódtak, mint ahol 1 héttel ezelőtt megszakadtak és ahol egyébként 2, 3 vagy még több héttel ezelőtt jártunk. Hiába az új pénzügyminiszter, a stílus sem sokat változott. Összehívták a pénzügyminisztereket és az EU csúcsot is, de Görögország nem érezte sürgetőnek, hogy új javaslattal álljon elő. Közben a görögök addig húzták az időt, hogy az amúgy lassú döntéshozataláról ismert EU-nak is volt ideje felkészülni a Grexitre, immáron hivatalosan is léteznek tervek erre a forgatókönyvre, most éppen a vasárnapot tűzték ki utolsó határidőnek. Persze utolsó határidőből már eddig is sokat láttunk, technikai értelemben vett utolsó határidőnek inkább július 20-a tűnik, bár a görögök már ezen is keresik a kiskaput.

Bár a figyelem középpontjában várhatóan a hét hátralévő részében is a görögök lesznek, de az Alcoa mai gyorsjelentésével kezdetét veszi az amerikai gyorsjelentési szezon is, így az amerikai és az európai részvénypiac mozgása még jobban szétválhat. Amerika eddig is többé-kevésbé kimaradt a görög drámából és önálló életet élt, most ezt a jelenséget a gyorsjelentések még jobban felerősíthetik.

A mai hangulat meglehetősen negatívnak tűnik, Ázsiában több részvényindex is 4%-nál is nagyobbat esett, így a magyar piac esetében is árfolyamcsökkenésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Elstartol az amerikai gyorsjelentési szezon
- Húzkodják az oroszlán bajszát a görögök
- Zuhannak a nyersanyagok
- Folytatódik a forintgyengülés
- Nem sikerül megállítani a kínai esést
- Csökkenésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Nyitás után lejtőre kerültek a tengerentúli börzék, de napközben irányt váltottak az indexek és sikerült mérsékelt pluszban zárniuk a kereskedést (Dow 0,53%, Nasdaq 0,1%, S&P500 0,59%).
- Tegnap nem érkezett fontosabb makrogazdasági adat a tengerentúlról és ma sem lesznek piacmozgató adatok.
- Az Alcoa gyorsjelentésével hivatalosan is megindul a második negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. A zárás után érkező számok közül a bevételek 5,81 milliárd dollárt érhetnek el (5,84 milliárd dollár tavaly ilyenkor), míg az EPS 23 centet tehet ki a tavalyi 18 cent után.
- A Slice Intelligence szerint az április és május során értékesített 20.000 darab Apple Watch után júniusban 10.000 darab alá eshetett az értékesítés. A kezdeti lelkesedés lecsengése nem lenne túl jó hír a cég számára, még akkor sem, ha a cég értékeltségéből 4-5%-ot hasít ki ez a termék.
- Az IPO óta nem járt ilyen alacsony szinten az Alibaba, mint amit a tegnapi kereskedésben láttunk. Igaz, a 76,21 dolláros mélypontról 79,62 dollárig visszahúzták a papírt, de semmiféleképpen nem jó ómen egy ilyen mozgás. A kínai fogyasztás csökkenésétől való félelem mellett a tőzsdén kialakult eladói hullám áttételes hatása ijeszthette meg a befektetőket. A céghez köthető további hír, hogy a vállalat 100 millió dollárt fizet az on-line luxuscikkek értékesítésével foglalkozó Mei.com-ért.
- Közel 5%-ot emelkedett a Fitbit árfolyama, miután az RW Baird 52 dolláros célárat fogalmazott meg a cégre, ami 29%-kal haladja meg a hétfői záróárat.
- A Tesla árfolyama több mint 4%-kal esett tegnap, miután a Deutsche Bank elemzője korábbi vételről tartásra módosította a papírt. Mindeközben a cégre vonatkozó célárat 245 dollárról 280 dollárra emelte.
Európa
- Nem kímélték az európai tőzsdéket a befektetők. A FTSE 100 index 1,58%-ot, a DAX index 1,96%-ot, míg a CAC 40 index 2,27%-ot veszített értékéből.
- Az Eurócsoport ülésére nemes egyszerűséggel új javaslat nélkül sikerült Alekszisz Ciprasznak befáradnia. Az Eurócsoport elnöke ezek után jelezte a görögöknek, hogy küldjenek egy új kérelmet az ESM támogatáshoz, és ha az megérkezik, akkor majd folytatódhatnak a tárgyalások. Az időhúzás jelen pillanatban nem a legszerencsésebb fegyver, hiszen a bankok likviditása az utolsókat rúgja. Ezzel tisztában vannak a görögök is, ezért a júliusi fizetési kötelezettségeikhez átmeneti finanszírozást kértek. A végső megmérettetés vasárnapra tolódik, amikor a görög pénzügyminiszterek az adósság átütemezéséért harcolnak majd. Az euró megtartása, vagy a drachma bevezetése, illetve a Grexit hatásairól is egyeztetnek majd az EU-s pénzügyminiszterek.
- Az AP hírügynökség értesülései szerint a héten nem nyitnak ki a görög bankok, de egyes szolgáltatások már talán a mai naptól újra elérhetőek lesznek. Az ELA keret szinten tartása ellenére is kérdéses a nap 60 eurós készpénzfelvételi limit sorsa.
Olaj, arany
- Napközben 50,5 dollárig zuhant a WTI típusú kőolaj kurzusa, de délelőtt megérkezett a fordulat, és 52,3-ig korrigált vissza zárásra az árfolyam. Reggel ismét felerősödött az eladói nyomás, és 51,7 dollárig csúszott vissza az árfolyam. A lejtmenet folytatódhat tovább a következő szintig, amely 50 dollárnál húzódik. Az Amerikai Energiaügyi Hivatal tegnapi közlése szerint idén 45 éves csúcsra emelkedhet a tengerentúli olajkitermelés, ami 9,47 millió hordót jelent. Ez 40.000 hordós bővülés a mostani szintekhez képest.
- Az 1.175 dolláros szintről pattant le az arany a hétfői kereskedésen, és azóta is zuhant az árfolyam. Ma reggel már 1.150 dollár alatt járnak a jegyzések, a következő támasz 1.145 dollárnál húzódik.
Devizák
- Nehezen viseli a forint a görög eseményeket, a harmadik gyengülő napot kezdte ma az árfolyam, és a ma reggeli kereskedésben már 317 felett jár az EUR/HUF kurzusa. Hamarosan a hétfői 318,1-es lokális csúcsot is elérheti az árfolyam, amely közel féléves forintmélypontot jelentene. További forintgyengülés valószínű, a következő ellenállás 320-nál húzódik.
- Az euró eddig nyugodtan viselte a görögök felől érkező híreket, a tegnapi dollárerősödés sem bizonyult tartósnak, az 1,091-es mélypontról megfordult napközben az árfolyam és 1,10-ig kapaszkodott vissza zárásra. A reggeli kereskedést is 1,10 felett kezdte a kurzus.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,7%-ot, a Hang Seng 4,4%-ot, a Shanghai index 4,6%-ot zuhant.
- Kínában megduplázták a CSI500 indexre vonatkozó margin követelményt, így az eddigi 10-szeres tőkeáttét helyett már csak legfeljebb 5-szörös tőkeáttétellel lehet kereskedni az indexet. A letéti követelmény szigorítása az amúgy is instabil piacon kényszerlikvidálásokat okozott.
- A kínai gazdasági aggodalmak már az új autó értékesítésekre is átterjedtek. Az elmúlt 2 évben most volt az első hónap, hogy év/év alapon csökkentek a személygépkocsi értékesítések. Idén júliusban 3,2%-kal kevesebb gépjárművet adtak el, mint tavaly.
- Kétségbeesett intézkedésekkel igyekszik a kínai felügyelet megállítani a részvénypiaci esést, például az állami vállalatoknak megtiltották, hogy csökkentsék részvénykitettségüket, vagyis, hogy részvényeket értékesítsenek.
- A kínai brókercégek által létrehozott 150 milliárd jüan értékű stabilitási alap mellé meg nem erősített információk szerint a kínai állam is fontolgatja egy 500 milliárd jüan értékű alap felállítását.
- A japán részvénypiacot főleg azok a félelmek befolyásolták, hogy a kínai részvénypiaci pánik átterjed a szigetországba is.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszban volt.
Vállalati hírek
- Az MNB a korábban már bevezetett devizafinanszírozás megfelelési mutató (DMM) szigorításával és az új devizaegyensúly mutató (DEM) bevezetésével tovább mérsékli a bankrendszer és így az ország sérülékenységét. A DMM szigorítása során stabil forrásként már nem lehet figyelembe venni a swapállományt, illetve a DMM elvárt szintje is 100 százalékra emelkedik. Az új MNB rendeletek 2016. január 1-jén lépnek hatályba. Az új jegybanki szabályozás nemcsak megakadályozza a bankrendszerben a rövid külföldi források újbóli megemelkedését, hanem csökkenti azok állományát.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben