Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

A sertéspestis nem nyaral

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. július 8.   14:08

A nyár mindig a betegség terjedésének legjobb feltételeit hozza. Rendre ilyenkor nő meg a fertőzések száma. Ráadásul, alig ér véget a foci-EB, nyakunkon az Olimpia, ami komoly népvándorlással jár. Ennek kapcsán a franciák arra kérik a látogatóikat, hogy ne hozzanak sertéspestist országukba. Nekünk sem szabad egy pillanatra sem elfeledkeznünk a sertéspestis veszélyéről. Annál is inkább, mert a terjedés bár lassul, nem állt meg. Ez pedig piaci, árbefolyásoló tényező. Lássuk, hogyan!

Mivel egyre több ASF-esetet mutatnak ki vaddisznóban Észak-Olaszországban, a Franciaországgal közvetlenül határos régiókban, a kór egyre közeledik Franciaországhoz. Mi is hasonló helyzetben vagyunk, hiszen Horvátország északi részén is kimutatták a múlt év őszén a betegséget. Július 26-tól Párizsban kerülnek megrendezésre az Olimpiai és Paraolimpiai Játékok. E szervezők arra kérik a látogatókat, szurkolókat, hogy a fertőzött területekről semmiképpen ne hozzanak magukkal sertéshúst, vagy abból készült termékeket.

Az észak-olasz esetek mellett más Franciaországgal szomszédos országban is mutattak ki sertéspestises eseteket. Németországban a közelmúltban fél tucat új fertőzést találtak Frankfurt közelében, mindössze 100 kilométerre Franciaországtól. Németországban június közepén találtak sertéspestissel fertőzött húst egy hentesnél. Nyilván nem jelent ez veszélyt az emberre, de a precíz német ellenőrző rendszer ellenére is újabb és újabb kitöréseket észlelnek. A legutóbbi – szám szerint 2020 óta a 9. házisertésben regisztrált – kitörés egy tavaly január óta tartó kitörés-mentes időszakot szakított meg. Ha kicsit keletre nézünk, akkor a lengyelek parttalan küzdelmét látjuk. A szomszédos Lengyelországban ugyanis 6 gazdaságot találtak ASF-vel fertőzöttnek június elején. Lengyelországban 2014 óta van jelen az ASF, jelenleg összesen 514 gazdaságban mutatták ki. A gazdaságokban a járványok nyáron szezonálisan fordulnak elő, leginkább azért, mert akkor friss, de fertőzött szénát kapnak a sertések.

Ha kitágítjuk a képet, 2022 január óta - az Állategészségügyi Világszervezet adatai szerint – öt kontinens 57 országa érintett sertéspestissel, ami 506 ezer fertőzött házisertést és 20400 vaddisznót jelent. Miattuk 1,4 millió házisertés került kiirtásra. A vaddisznókat érintő esetek 99, a haszonállatokat érintő esetek 70 százaléka Európában történt. A betegség miatt elvesztett sertésállomány 72 százaléka is Európa vesztesége. Rajtunk kívül Ázsiában üt még nagyot a sertéspestes, de érdekes módon, Amerikában és Afrikában nem okoz károkat, sőt.

Mindezek fényében következik szokásos előrejelzésem. Számunkra nagyon fontos üzenete van annak, hogy 18 hét oldalazás után a német malac és sertésárak lefelé korrigálnak. Hiába a foci-EB és a többi sportesemény, a fogyasztás nem emelkedik. Így a kínai fenyegetések egyre súlyosabb nyomást helyeznek a piacra. Ha tényleg retorziók lesznek, egy sor olyan termék (pl. zsigerek, belsőségek) ragadhat be a kontinensen, amit nehéz lesz elhelyezni. Márpedig a fagyasztás költségei miatt inkább engednek az árból, csak frissen szabaduljanak tőle.

Németországban a Vion kivonulása és több egyéb vágóüzem bezárása ugyan megerősítette piacvezető pozíciójában a Tönnies-t, de az árrések továbbra is nagyon szűkösek. Ráadásul a fenti ASF esetek tovább nehezítik az exportot. A kontinens kínálata szempontjából a spanyolok helyzete kritikus. Ott még ugyan emelkedik a sertésár – ami a jellemző júniusi kínálati szűkületnek köszönhető - de már lassuló ütemben, ami a várható tetőzést jelzi. Ennek ellenére rég nem látott sikeres éve lesz idén a sertéstartóknak kontinens szerte. A húsipar ismét présbe szorult. Arra számítok, hogy a sertéspestist továbbra is kordában lehet tartani, de a kínai lépések nehezen kiszámíthatóak. Ha tényleg vámmal sújtják az európai sertéshúst, akkor megáll az árak növekedése, és némi korrekcióra is számítani kell. Jelentős visszarendeződésre azonban nem számítok. Inkább az oldalazáshoz térünk vissza.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Canva

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben