Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. június 24.   12:52

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések felénk mozdítják el a sertéstartást, vagy sem?

A hónapok óta stabil 2,2 eurós sertés és 85 eurós német malacár oka és hatása itthon is jól érzékelhető. Most nem látunk panaszkodó kocatartót, de hizlalót se nagyon. A szokásos ikerábrákon ennek háttere jól látható. Az árak ugyan leereszkedtek a csúcsról, de a termelők számára kedvező szinten stabilizálódtak. A kedvező takarmányárak és a stabil sertésárak közötti élettérben pedig van hely ficánkolni, de leginkább fejleszteni.

A sertésállomány ugyan a csúcs (1983) ötöde kocából, illetve negyede vágósertésből, de tavaly elindult egy növekedés, ami idén fel fog gyorsulni. A termelési kedv növekedése a fent említett mozgástérből, illetve várható tartósságából adódik.


Forrás: KSH

Eközben az EU sertésállománya gyorsuló csökkenésben van. A 2020. évi csúcs óta közel 10 százalékos a visszaesés.


Forrás: Eurostat

A pig333.com elemzése szerint jelentős változások mentek végbe a sertésállomány megoszlásában az EU-27-en belül. Én ezzel nem értek egyet. Kétségtelen, hogy Spanyolország az elmúlt 10 évben jelentősen (8%-kal) növelte részesedését az EU teljes sertésállományában. Részesedésük 18 százalékról 26 százalékra nőtt, ezzel a legmagasabb részesedéssel rendelkező ország az EU-ban. Németország részesedése 20 százalékról 16 százalékra csökkent. A csökkenés ellenére továbbra is a második legnagyobb termelő az EU-ban. Dánia mellett a mi részesedésünk is stabilnak mutatkozott ebben az időszakban. Csak míg az övék 9, addig a miénk 2 százalékon. A stabil részesedésűek közé tartozik még Írország, Csehország, Svédország, Finnország, Horvátország, Görögország, Litvánia, Szlovákia, Ciprus, Lettország, Észtország, Szlovénia, Luxemburg és Málta.

Csökkent Németország mellett Franciaország (9,5-ről 8,8%-ra) Hollandia (8,5-ről 7,8%-ra) Lengyelország (7,8-ról 7,3%-ra), Belgium (4,5-ről és 4,0%-ra) és Románia (3,7-ről 2,4%-ra) részesedése a sertésállományból. Kisebb csökkenést mutatott még Olaszország, Portugália és Bulgária részesedése.

Ha a statisztikai adattömegen átrágta magát a kedves Olvasó, akkor láthatja, hogy bár a spanyol-német helycsere fontos változás, valójában nincs szó arról, hogy kelet felé tolódna a sertéstartás az EU-ban. Számunkra azonban ennél fontosabb az, hogy sertésállományunk kimozdult a mélypontról. Beruházások hosszú sora jelzi a modernizációt és a kapacitás-növekedést. Piaci oldalól fontos üzenet, hogy a lengyelek helyzete romlott, és Románia önellátása is csökkent.

Itt engedjenek meg egy stratégiai gondolatot: Mint annyi élelmiszer esetében, a sertéshúsnál sem ártana a megkülönböztethetőségre helyezni a stratégiai jövőképet. Tömegcikket bárki elő tud állítani, és Ukrajna előbb-utóbb ebből a termékből is felépíti kínálatát. Legyen például a magyar sertéshús GMO-mentes. Nehéz lépés, de szükséges.

Erste elemzés nem lehet előrejelzés nélkül: a jelenlegi stabil sertésárak fennmaradására számítunk. Ebben változást Kína hozhat. Egyik oldalról az európai sertéshús és melléktermékeinek Kínába irányuló jövedelmező exportját komolyan fenyegetik az importilletékek és egyéb korlátozások. Kína ugyanis dömpingellenes vizsgálatot indított az EU-ból importált sertéshússal kapcsolatban, nyilvánvalóan válaszul a Kínában gyártott elektromos járművekre kivetett 38,1 százalékos vámra.

Másik oldalról, a globális sertéshús-termelés idén egy százalékkal a tavalyi alatt lesz. Ezt elsősorban a Kínában várható csökkenés okozza. A kínai kormány a tenyészkoca állomány csökkentésével törekszik a túlkínálat visszaszorítására és a hazai árstabilitás fenntartására.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Canva

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben