Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Csökkenő árak a terménypiacokon

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. június 17.   15:00

Alig telt el pár hét, és e rovatban előre jelzett előrejelzéseim máris valósággá váltak. Csökkennek az árak. A hírek, amiket az árak mozgatóinak kiáltanak ki, most éppen a keresleti szűkölésre vonatkozókra váltottak át. Ezek közül is kiemelkedik Kína importjának immár tartós szűkülése. Ennek elemzését szélesebb kontextusba helyezve kutatom tovább a jövőt.

Mint annyi más mezőgazdasági termék esetén, a gabonapiacok is erős függésben vannak a kínai kereslettől. A kínaiak felhalmozása, aktuális vásárlási pozíciója közvetlen árbefolyásoló. Még, ha itt is fel kell hívnom a figyelmet arra, mind Kína, mind egyre nagyobb partnere, Oroszország esetén kell élni a gyanúperrel az adatok hitelességét illetően, meg kell ismernünk aktuális pozícióin tendenciáit ahhoz, hogy megértsük a búzapiac lüktetését. A világ egyik legnagyobb búzaimportőréről és búzaexportőréről beszélünk. Érdemes megemlékezni arról, hogy Kína akkor kezdett hatalmas búzaimportba, amikor az USÁ-val való viszonya kereskedelmi háborúhoz vezetett, és takarmányozásra több búzát kezdett használni.

A legfontosabb üzenet az, hogy Kína búzaimportja ebben az évben is csökken. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen termelése mintegy 2,5 százalékkal nőni, felhasználása 2 százalékkal csökkeni fog ebben a gazdasági évben. Miközben a legtöbb agrártermékből erősödni fog Kína importpozíciója az előttünk álló tíz évben, addig búzában lassan zsugorodik az importfüggése, 10 millió tonna alá süllyedve.


Forrás: USDA

A kereskedőktől kapott információk szerint, Kína hónapok óta nem vásárol jelentős tételben búzát. Az árak mozgását látva pedig könnyű valószínűsíteni, hogy erre még legalább az őszig várni kell majd. Eközben a nagy előrejelző szervezetek (IGC, USDA) továbbra is erős kínai kereslettel számolnak modelljeikben. Amint ezek a modellek borulnak, úgy a búzaár ismét veszélybe kerül. Ez nyilván a többi piactól is erősen függ, hiszen a most mögöttünk hagyott ár rally sok összefüggést mutat az amerikai tőzsdeindexek rövid megingásával, ahogy azok további szárnyalása is jól látható a terményárak esésén. S ez csak egy, a piacbefolyásoló tényezők sorában.

Visszatérve a kínai búzapiacra, az egymást követő magas termések és a gazdasági növekedés lassulása is megjelenik az importigény csökkenésében. Az alacsony árak pedig Kína szokásos felhalmozását is lehetővé tették. Az olyan piactorzító intézkedések, mint jelentős importszerződések lemondása (vagy Törökország négyhónapos import stopja) szintén sem az áremelkedések felé mutat. Kína márciusban nagy méretű (1 valamint fél millió tonnás) ausztrál és amerikai búzaimport tételeket törölt.

A kínai búzaimport leállása különösen feltűnő annak fényében, hogy 2024 első három hónapjában még többet vett, mint egy évvel korábban.


Forrás: USDA

Még egy üzenet értékű információ a kínai búzaimportról: mivel saját termése silány minőségű, jellemzően magas minőségű búzát vásárol az étkezési célú felhasználáshoz. Ez még akkor is így van, ha - úgy tűnik - idén a minőség terén is előre tudtak lépni.

Figyeljük tehát a híreket! Azok hangsúlyai sokat elárulnak a várható irányról. Ahogy jelen példa is mutatja, ha a kereslet csökkenéséről írnak többet, lefelé gurulunk.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben