Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Coeur Mining: A kanadai Silvertip bánya nagy felfutás előtt állhat

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2024. június 12.   11:00

A Coeur Mining legfontosabb növekedési projektje a kanadai Silvertip. Ha a termelés felfut néhány év alatt, ez a fejlesztés a világ legnagyobb ezüst/cink/ólom bányája lehet. A mostani árak mellett a meglévő termelő bányák is nettó nyereséget termelnek. A Coeur...

A Coeur Mining legfontosabb növekedési projektje a kanadai Silvertip. Ha a termelés felfut néhány év alatt, ez a fejlesztés a világ legnagyobb ezüst/cink/ólom bányája lehet. A mostani árak mellett a meglévő termelő bányák is nettó nyereséget termelnek. A Coeur kockázatosabb, mint az iparági átlag a jelentős hitelállomány és az óriásfejlesztés (Silvertip) miatt, de ha sikeres lesz a most induló kanadai termelés, az jelentősen növelheti a tőkemegtérülést és az egy részvényre jutó nyereséget.

Összefoglaló táblázat (Bloomberg, konszenzusos várakozás)

Forrás: Bloomberg

Befektetési sztori

A Coeur Mining jelenleg a legnagyobb ezüsttermelő vállalat az Egyesült Államokban. A cég kanadai Silvertip projektje jelentős növekedési potenciállal bír, a fejlesztés a jelenlegi becslések szerint 7 millió tonna ezüst, cink és ólom készlettel rendelkezik, ami a világ legnagyobb ezüst bányájává teheti a projektet. A becslések szerint a meglévő négy működő bánya 310-330 ezer uncia aranyat és 10,7-13,3 millió uncia ezüst termelését biztosítja 2024-ben.

Menedzsment

Mitchell J Krebs egy iparági veterán, 2013 óta a vezérigazgató és az amerikai Silver Institute vezetője. Az iparágban többször választották be a 10 legjobb bányavállalati vezető közé. A menedzsment többi tagjának is évtizedes tapasztalatai vannak a bányászati iparban.

Pénzügyi háttér

A társaság 313 millió dollár teljes likviditással rendelkezett 2024 első negyedévének végén. A cég nagy hitele 2029-ben jár le (290 millió dollár), a teljes hitelállomány 586 millió dollár. A vállalat 25 millió dollárt költött a Silvertip beruházásra az előző negyedévben, a 2017-ben indul fejlesztés pedig több, mint 600 millió dollárt emésztett eddig fel. A kanadai bányában idén indulhat el a termelés, a beruházások erre és további kutatásra irányulnak. A részvény nem fizet osztalékot. A Coeur Mining nettó adósság/EBITDA mutatója 6,5x, ami elég magasnak tekinthető, míg a nettó adósság/nettó adósság plusz saját tőke mutató (net gearing) pedig 33%, ami szintén csak kicsivel alacsonyabb az iparágban veszélyesnek tekintett 40%-os értéknél.

Lelőhely és kitettség

A négy termelő bánya közül a mexikói Palmarejo a legalacsonyabb költségű (1.075-1.275 dollár/uncia az arany és 16,5-17,5 dollár/uncia az ezüst esetében), és a teljes termelés harmadát fedezi. A többi bánya közül a Wharf hasonló költséggel rendelkezik, míg a Rochester és a Kensington önköltsége magasabb. A Silvertip költségeiről nincs egyelőre becslés. A társaság a Rochester bánya termelését is növeli, illetve az összes bánya esetében kutat további lelőhelyek iránt.

Részvényesek

A cég 1,5%-a van a menedzsment és vállalathoz közel álló személyek kezében, a többi részvényt pénzügyi befektetők birtokolják.

Kockázatok

Az arany és ezüst árak alakulása mellett a költségek emelkedése a fő működési kockázat. A társaság jelentős összeget költött a Silvertip bánya fejlesztésére. Amennyiben a kanadai lelőhely nem hozza a várt termelési mennyiségeket és költségeket, az komoly lefelé mutató kockázat a cégnek. A Coeur Mining-nak a mexikói peso és a kanadai dollár felé van nyitott pénzügyi pozíciója.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben