Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Vége a globális élelmiszer-csökkenésnek

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. június 10.   11:44

Immár 44 hónapja emelkednek a globális élelmiszerárak. Ezen belül éppen két évig lassuló ütemet láttunk, ami az elmúlt három hónapban határozottan megtört. Itthon is megjelent hétfő reggel a májusi inflációs adat. Az élelmiszer árindex év/év alapon egy százalékon maradt. Az itthoni élelmiszerár trendek szempontjából sem mindegy, hogy merre tovább. Erre adok ezen a héten előrejelzést.

 

Forrás: FAO

 

A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) 120,4 ponton állt 2024 májusában, ami 1,1 ponttal (0,9 %-kal) magasabb a felülvizsgált áprilisi szinthez képest. Ez úgy állt össze, hogy a gabona- és tejtermékek árindexei felfelé, míg a cukor és növényi olajoké lefelé húzta az indexet, a húsárindexe nem változott. Bár májusban a harmadik egymást követő havi emelkedést regisztrálta, az FFPI 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti értéktől, és 24,9 százalékkal maradt el a 2022 márciusában elért 160,2 pontos csúcstól.

A kilátások szempontjából a gabonafélék árhulláma van a legerősebb hatással. Ez ugye a májusi adatban még nem teljes súlyával látható, és a búzánál már a határozott visszarendeződést látjuk. A FAO gabonaárindexe májusban átlagosan 118,7 pontot ért el, ami 7,1 ponttal (6,3%-kal) magasabb, mint áprilisban, de így is 10,6 ponttal (8,2%-kal) elmarad a 2023. májusi értékétől. A főbb gabonafélék globális exportárai hónapról hónapra emelkedtek, a búza ára emelkedett a legnagyobb mértékben. A meredek havi emelkedés nagyrészt a 2024-es betakarításra vonatkozó kedvezőtlen terméskörülmények miatti növekvő aggodalmaknak tudható be, amelyek valószínűleg korlátozzák a hozamokat több jelentős exportáló ország egyes főbb termőterületein, többek között Európa egyes részein, Észak-Amerikában és a Fekete-tenger térségében. Ezenkívül a fekete-tengeri hajózási infrastruktúrát ért károk fokozták az árak felfelé irányuló nyomását. Májusban a kukorica exportára is emelkedett, ami a termelési aggályokat tükrözi Argentínában (a Spiroplasma betegség terjedése miatti károk miatt) és Brazíliában (a kedvezőtlen időjárás miatt), valamint az ukrajnai mezőgazdasági termelők korlátozott értékesítési tevékenységét a szezonálisan szűkülő készletek és az erős kínálat közepette. A búzapiaci tovagyűrűző hatások a kukorica árára is hatással voltak.

A többi részindexről csak röviden:

  • A növényi olajárindexe májusban 2,4 százalékos havi csökkenést mutatott, ugyanakkor 7,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az index csökkenését leginkább a pálmaolaj jegyzéseinek csökkenése okozta, amely bőven ellensúlyozta a szója-, repce- és napraforgóolaj magasabb árát.
  • A tejárindex 1,8 százalékkal magasabb, mint áprilisban, és az index értéke 4,3 ponttal (3,5 százalékkal) az egy évvel ezelőtti érték fölé emelkedett. Az indexben szereplő összes tejtermék nemzetközi jegyzése májusban emelkedett.
  • A húsárindex kismértékben 0,2 százalékkal alacsonyabb, mint áprilisban, és 1,3 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti értéktől. A baromfi- és szarvasmarhahús nemzetközi ára csökkent, a sertés- és juhhúsé emelkedett.
  • A cukorárindex májusban 7,5 százalékkal alacsonyabb, mint áprilisban. Ez a harmadik egymást követő havi csökkenés, az index 25,5 százalékkal csökkent a tavaly májusi értékhez képest, és 2023 januárja óta a legalacsonyabb szinten áll.

Várakozásaim szerint, a FFPI júniusban ismét emelkedést fog mutatni, majd oldalazásba kezd, akár egészen őszig.

Itthon májusban az egy évvel korábbihoz képest egy százalékkal nőttek az élelmiszerárak, ami havi szinten stagnálást jelent. Korábbai előrejelzéseimet fenntartom, éves szinten 3-4 százalék közötti élelmiszer-inflációra számítok.

Forrás: KSH

*az év eddig eltelt időszaka

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a...

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?
AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések...

2024. június 24.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben