Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Az osztalékfizetések miatt gyengülhetett a forint

PODCAST
PODCAST2024. június 5.   13:13

Az elmúlt egy hétben jelentős mértékben gyengült a forint, anélkül, hogy igazi fundamentális okai lettek volna mindennek. A hazai fizetőeszköz árfolyamán azonban javítani tudott az áprilisi külkereskedelmi termékforgalmi adat, ami havi rekordot hozott. A Trend FM Reggeli Monitor című műsorában emellett az Európai Központi Bank jelképes kamatcsökkentéséről és a nagy amerikai chipgyártók tajvani bemutatójáról is beszélgettünk.

Nem voltak fundamentális okai az elmúlt egy hét forintgyengülésének – mondta az Erste makrogazdasági elemzője. A Moody’s sem változtatott a magyar adósbesoroláson, mégis az euróval szembeni jegyzés átlépte a 390-es árfolyamszintet. A gyengülésnek az áprilisi termék-külkereskedelmi adat vetett véget, miután a KSH 1,8 milliárd eurós többletről jelentett. Ennél is pozitívabb hír lehet, hogy az export jelentős mértékben megugrott, éves szinten több mint 8, havi alapon 1,7 százalékkal bővült a kivitel. Mindeközben az import márciushoz képest gyakorlatilag stagnált.

Nagy János szerint az adat megnyugvást hozott a forint piacára, ami nagyon nem festett jól az elmúlt időszakban. Ennek hátterében valószínűleg a magyar tőzsdei cégek meglehetősen nagymértékű osztalékfizetései állhattak. „A külföldi befektetők tömegesen átváltották a magyar devizában kapott osztalékot, a jól megérdemelt jussukat a tulajdonrészükért cserébe, ami gyengítette a hazai fizetőeszköz árfolyamát” – magyarázta az elemző.

Összességben a magyar export élénkülése nem jelenti azt, hogy a külső felvevőpiacaink helyzete nagymértékben javult volna – tette hozzá Nagy János. Bár az első negyedéves euróövezeti GDP a vártnál kissé jobban alakult, és a szolgáltató szektor kilátásai is jók (a nyári sportesemények, a németországi futball Eb, és a párizsi olimpia tovább javítják az optimizmust ebben a szektorban), azért még mindig nagyon szerénynek nevezhető a kilábalás a gazdasági visszaesés után.

Az Európai Központi Banktól holnap várható 25 bázispontos kamatcsökkentése sem valószínű, hogy nagymértékben segítené a vállalati beruházások felfutását. „Inkább csak egy jelképes, egyszeri kamatcsökkentésről lehet szó, nem egy monetáris lazító ciklus megkezdéséről” – mondta az Erste makrogazdasági elemzője.

Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a legutóbbi euróövezeti inflációs növekedés (2,6 százalék lett az éves fogyasztói árindex, az egy hónappal korábbi 2,4 százalék után) óvatosabb magatartásra kényszerítheti a testületet. Ettől függetlenül holnap megjelenik egy friss gazdasági prognózis is az EKB részéről, ahol talán némi pozitív elmozdulás lesz az idei 1 százalékos gazdasági növekedés irányába – tette hozzá Nagy János.

Olcsóbb chipekkel és saját gyártókapacitással kampányol az Intel

Az elmúlt időszakban olybá tűnt, hogy csak és kizárólag az Nvidiáról szólt a chipgyártás és a mesterséges intelligencia iparág. Ez persze nem véletlen, hiszen a grafikus processzorok piacán 80-90 százalékos részesedéssel bír az amerikai chipfejlesztő, amely a tajvani Computex technológiai konferencián is előrukkolt néhány nagy bejelentéssel. Ezek közül kiemelhető, hogy 2026 után az eddigi kétéves fejlesztési ciklusról átállnak arra, hogy évente mutatnak be új terméket – mondta az Erste részvényelemzője.

Péntek Ádám szerint az iparágban óriási lehetőségek rejlenek, főleg a mesterséges intelligencia felfutása miatt a nagy adatközpontoknak, de a lakossági számítógépeket fejlesztő cégeknek is egyre több chipre lesz szükségük. „Jelenleg a kereslet meghaladja a kínálatot, és a nagy amerikai cégek, így az Nvidia, az AMD vagy az Intel is inkább chipfejlesztők, semmint gyártók. A termelésben a tajvani TSM (Taiwan Semiconductor Manufacturing) a globálisan meghatározó szereplő” – tette hozzá az elemző.

A konferencián szintén részt vevő Intel ebből a szempontból próbálja csökkenteni a távol-keleti függőséget, saját gyártó kapacitások létrehozásával Ázsiában, Németországban és az Egyesült Államokban is. Az amerikai kormány pedig nagymértékben támogatja ezen irányú terveit, például egy 8,5 milliárd dolláros vissza nem térítendő támogatás formájában. „Az Intel emellett azzal próbálta felhívni magára a figyelmet a tajvani konferencián, hogy az Nvidia csúcskategóriás termékéhez képest harmadával olcsóbb processzort dob a piacra, emellett energiatakarékosabb megoldásokat is kínál” – zárta gondolatait Péntek Ádám.

A teljes beszélgetésben még szó volt arról is, hogy:

  • hogyan mozdultak a chipgyártók árfolyamai az elmúlt időszakban?
  • miért kell csökkenteni a Tajvantól való függőséget?
  • hogyan hathat a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikájára az EKB kamatcsökkentése?

Az első részben Nagy Jánossal, az Erste makrogazdasági elemzőjével, majd Péntek Ádámmal, az Erste részvényelemzőjével beszélgetett Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a...

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?
AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések...

2024. június 24.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben