Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Hogyan reagáljunk az emelkedő gabonaárakra?

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. május 27.   15:33

Április 18 óta emelkedő trendben vannak a nemzetközi búzaárak. Amikor e cikk íródik, már 16 százalékkal az egy évvel ezelőtti szint felett van a chicagói tőzsdei ár. Hogy ne essünk ismét a kapzsiság vermébe, mint 2022 második felében oly sokan, nézzük meg a mozgatókat, kilátásokat. Azt előre bocsátom: legyen pontos számításunk terményünk költségéről, hogy tudjunk megalapozott döntést hozni az eladásról!

Minden évben a májusi USDA gabonapiaci jelentés piacmozgató hatása a legnagyobb. Az északi féltekén a búza kritikus érési fázisban van. Különösen kitett az időjárási körülményeknek. A piaci hangulat ilyenkor könnyen befolyásolható az időjárásjelentéssel. Ilyenkor az USDA mellett a Nemzetközi Gabonatanács is megteszi tétjeit. A mostani helyzetben pedig még ezek mellett is fontos tényezők együtt állása okoz emelkedést.

Az időjárási feltételek mellett – meggyőződésem szerint – azért más is emelőleg hatott a búzaárakra. Az alábbi két diagramm az S&P 500 amerikai részvényindex és a búza chicagói árgörbéje az elmúlt 3 évben. Nem lehet nem észrevenni a szoros összefüggést, mi szerint, amikor a részvénypiacok szárnyalnak, akkor kevés figyelem jut a búzapiacra. Márpedig éppen az előzőekben jelzett időpont körül volt egy komolyabb korrekciós időszak a részvénypiacon. A brókerek megnézték a többi piacot a monitorokon és látták, hogy a búza már több mint egy éve csökkenő trendben volt. Voltak záródó pozíciók is szép számmal, az időjárásnak való kitettség révén könnyen lehet hiánypszichózis generálni. De tényleg van, lehet-e hiány a búzapiacokon?

S&P500

BÚZA

 

A legnagyobb búzaexportőr, Oroszország termelési jelentéseire nagyon ki van élezve a piac még akkor is, ha ezek megbízhatósága utólag rendre megkérdőjeleződik. Oroszország nyilván abban érdekelt, hogy maradék (egyébként rekord magas) készletei jó áron kerüljenek ki a raktárakból az aratás előtt. Ezért nagy hangsúlyt tettek azokra a tavaszi fagyokra, amelyek május 3 és 5 között voltak az ország középső és déli régióiban. Emiatt előrejelzéseiket 5 millió tonnával mérsékelték, de közben ugyanennyivel megnövelték az exportkvótát. Tehát valójában nem kevesebb, hanem több orosz búza kerül a világpiacra. Ha ennek jelentőségét firtatjuk, gondoljunk arra, hogy 2023-ban és 2024 elején a nagy orosz búzakészletek elárasztották a világpiacot, és lenyomták az árakat.

Az USA ugyan fele annyi búzát termel, mint az oroszok, de mivel a búzatermés kilátásai javulnak, és most összes búzájának fele jó vagy kiváló minőségűnek néz ki, a fordulatban komoly szerepe lehet még akkor is, ha felhasználása is enyhe emelkedést mutat. A készletei ugyanis várhatóan emelkednek.

Összességében, a globális búzakészletek ismét szűkülni fognak, de most erre a hírre igen érzékenyen reagált a piac. Érdemes megjegyezni, hogy a dráguló búza emelte az olcsóbb kukorica iránti keresletet.

Nos, ilyen körülmények között várjuk az aratást. Az eső végig öntözte a kontinens földjeit, Európában – még a jobb termésátlagok mellett is - a tavalyinál kevesebb búza lesz, míg a felhasználás alatta marad valamivel a tavalyinak. Összességében, kisebb készletcsökkenés várható.

Mire gondolhatunk mindebből? Egy tartósan csökkenő ár-trend után jelentősen megélénkült a búzapiac. A nagyobb kereskedők is veszik az árut. Ezeket én jó értékesítési pontnak tartom. Mivel a tartós áremelkedés feltételei szerintem nem adottak, az aratás kezdete hozhatja el az újabb fordulatot. Meglátjuk. Én mindenesetre - a termelők helyében – komolyan fontolóra venném most a terményeladás lehetőségét.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a...

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?
AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések...

2024. június 24.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben