Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Késik a Cariprazin jóváhagyása

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. június 16.   09:42

Elkezdett szárnyalni a görög CDS felár, ami nem jó hír. Tegnap 27,6 százalékon zárt az öt éves felár, s valószínű, hogy további jelentős emelkedésnek leszünk szemtanúi, ahogy tovább folytatódik a görög saga. Ez rányomja bélyegét a piacra, s a DAX index tovább esik. Támasz szinteket 10.860, 10.760-nál látunk, de szerintünk a tényleges trendfordító szint 10.500 pont...

Elkezdett szárnyalni a görög CDS felár, ami nem jó hír. Tegnap 27,6 százalékon zárt az öt éves felár, s valószínű, hogy további jelentős emelkedésnek leszünk szemtanúi, ahogy tovább folytatódik a görög saga. Ez rányomja bélyegét a piacra, s a DAX index tovább esik. Támasz szinteket 10.860, 10.760-nál látunk, de szerintünk a tényleges trendfordító szint 10.500 pont környékén van. Mindeközben itthon a Richter lepett meg bennünket egy negatív hírrel. Nevezetesen az FDA három hónappal csúsztatja a Cariprazin-nal kapcsolatos véleményének publikálását. Erre a lehetőségre, Bogsch Erik, vezérigazgató már hetekkel ezelőtt a negyedéves gyorsjelentés közzététele után beszélt. Az ok a nagy mennyiségű adat, amit fel kell dolgozni. Szerintünk továbbra is nagy a valószínűsége a jóváhagyásnak, s cash flow-t sem érinti igazán az a bejelentés. Ez azt jelenti, hogy a cég értéket nem változtatja meg. Így az lenne a részvény szempontjából a jó viselkedés, ha az esésre bejönnének az intézményi vevők, s a támasz szint, 4.350 forint fölött zárna. Mindenestre a BUX-ban is csökkenésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Elbocsátások jöhetnek a GAP-nél.
- Nincs új a nap alatt a görög sztoriban
- Enyhe emelkedés a nyersanyagpiacon
- A forint és a dollár is gyengüléssel kezdte a napot
- Aktívan telt az ázsiai jegybankárok napja
- A Richter és az Allergan bejelentik, hogy az FDA 2015 szeptemberéig meghosszabbította a Cariprazine értékelését.
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel indították a kereskedést a vezető tengerentúli börzék, a nap eleji lejtmenetet némi emelkedés követte, de ennek ellenére maradtak a mínuszok zárásra (Dow -0,6%, Nasdaq -0,42%, S&P500
- 0,48%).
- A havi alapú májusi ipari termelési adat a várt 0,2%-kal szemben -0,2% lett. Az NAHB házárindex júniusi értéke meglepetést okozott, ugyanis 56 pont helyett 59 pontra emelkedett a mutató.
- Az amerikai ruházati lánc, a GAP idén 140 üzletét zárná be az értékesítések visszaesése miatt. A leépítés pontos mértéke egyelőre nem ismert a 141 ezer fős munkaerő állományból.
- A Verizon múlt hónapban 4,4 milliárd dollárért megvásárolta az AOL-t, aminek része a Huffington Post és a TechCrunch is. A pénzügyi vezető szerint nem tervezik a Huffington Post eladását abból a célból, hogy meg tudja venni a Dish Network-öt.
Európa
- Tovább morzsolódtak az európai indexek. A FTSE 100 index 1,1%-ot, a CAC 40 index 1,7%-ot, míg a DAX index 1,9%-ot esett.
- A Standard & Poor’s szerint, ha Görögország nem fizeti vissza a július végén lejáró 6,7 milliárd eurónyi kötvénytartozását, ami az EKB tulajdonában van, akkor sem kerül csődbe a kritérium feltételek értelmében.
- A görög kormányszóvivő szerint nem valószínű, hogy újabb javaslatokkal állnának elő a csütörtöki Eurócsoport találkozóig. Továbbra is a nyugdíjcsökkentés a legsarkalatosabb pont a történetben. Annika Breidthardt szerint az intézmények a nyugdíjkorhatár kitolását és a korai nyugdíjba vonulás kivezetését szorgalmazzák csupán.
- A májusi brit inflációs adaton kívül, német ZEW fogyasztói hangulat-index érkezik még a mai napon, amire érdemes lehet figyelni.
Olaj, arany
- A WTI árfolyama enyhe emelkedést felmutatva 60 dolláros értékről kezdi a mai kereskedést. Az emelkedés hátterében a készletcsökkenésről szóló spekulációk állnak, ami csökkentené az olajpiacát jellemző túlkínálat mértékét.
- Az arany letesztelte a 20 napos mozgóátlagot és az unciánkénti 1188 dolláros értékre emelkedett.
Devizák
- Az EUR/HUF a napi 313,5-ös lokális csúcsáról 312,3-ig korrigált vissza zárásra, de a reggeli kereskedésben ismét forintgyengülés indult. Tovább roboghat a kurzus a 314,1-es lokális csúcs irányába.
- Az EUR/USD devizakereszt tegnap visszapattant a 30 napos támaszról és ismét dollárgyengülés indult. A tegnapi 1,118-as lokális mélyponthoz képest jelenleg már 1,131-nél jár az árfolyam.
- A japán jegybankelnök tegnap ismét megszólalt, de ez nem okozott nagy mozgást az árfolyamban. Némi jengyengülés azért látható, a kurzus 123,6-ig emelkedett tegnap.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot esett, a Shanghai index pedig 2,2%-kal csökkent.
- Magyarázkodott Kuroda a japán jegybank elnöke múlt heti parlamenti beszédje miatt. Múlt héten lényegében azt nyilatkozta Kuroda, hogy szerinte túl gyenge a jen árfolyama. Ma pontosította kijelentését és azt mondta, hogy csak egy elméleti választ adott a deviza értékére vonatkozóan és kijelentésével nem szándékozott befolyásolni a jen árfolyamát. Legutóbbi nyilatkozatát követően több elemző is csökkentette az újabb jegybanki beavatkozással kapcsolatos várakozását (azok jengyengítő hatása miatt), most azonban ismét visszarendeződhetnek a várakozások. Az USDJPY árfolyam 123,6-ig emelkedett.
- Az ausztrál Jegybank ismét megerősítette, hogy gyengébb ausztrál dollárra van szükség a gazdaság élénkítése érdekében. A bejelentésre nem változott érdemben az AUDUSD devizapár értéke.
- A kínai jegybank engedélyezi a magánpénztárak részére is a hozzáférést a bankközi kötvénypiachoz. A mostani bejelentés újabb lépést jelent a tőkepiacok nyitásában.
- A kínai részvénypiacok ismét aggódni kezdtek az IPO likviditásszűkítő hatása miatt. Jövő héten 25 új tőzsdei bevezetés lesz összesen 1,08 milliárd dollár értékben.
Határidős piacok
- Mínuszban mozognak a határidős börzék.
Vállalati hírek
- A Richter és az Allergan bejelentették, hogy az FDA értesítette a két társaságot, hogy a cariprazine ismételten beadott törzskönyvi kérelmére vonatkozó adatok értékelését további három hónappal (szeptemberig) meghosszabbította. A hír enyhén negatív, de számítani lehetett rá, mert Bogsch Erik a negyedéves eredmény után hangsúlyozta, hogy a nagy mennyiségű bekért anyagra tekintettel, lehet számítani csúszásra.
- Hétfő piaczárás után érkezett a hír, hogy az egyesült királyságbeli CP Holdings Ltd. önkéntes nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be jóváhagyásra az MNB-hez a Danubius Hotels Nyrt. összes törzsrészvényére vonatkozóan. Az ajánlati ár részvényenként 8.000 forint, amely közel 45%-kal magasabb a legutóbbi záróárnál.
- Foltányi Tamás az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nél betöltött igazgatósági tagságáról és a többi, az FHB Csoportban viselt tisztségéről lemondott, valamint az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nél betöltött informatikai vezérigazgató-helyettesi megbízatása 2015. június 15. napján közös megegyezéssel megszüntetésre került. Az FHB Jelzálogbank Nyrt. informatikai vezérigazgató-helyettesi tisztségét az MNB kapcsolódó engedélye kiadásának napjától Fejér Gábor látja el.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben