Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nyit a szaúdi tőzsde

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. június 15.   09:31

Továbbra sincs egyezség a görögök és a hitelezők között. Vasárnap 45 percnyi beszélgetés után szakadtak meg a tárgyalások, amelyek csütörtökön folytatódhatnak. A görögök nem túl kompromisszum készek. A németek pedig besokalltak, s inkább már a görög államcsődre készülnek, nem is annyira a tárgyalásokra. A görög CDS felár újra emelkedik. Pénteken 24,3 százalékra...

Továbbra sincs egyezség a görögök és a hitelezők között. Vasárnap 45 percnyi beszélgetés után szakadtak meg a tárgyalások, amelyek csütörtökön folytatódhatnak. A görögök nem túl kompromisszum készek. A németek pedig besokalltak, s inkább már a görög államcsődre készülnek, nem is annyira a tárgyalásokra. A görög CDS felár újra emelkedik. Pénteken 24,3 százalékra emelkedett, s ez a mai napon is folytatódhat. Közben a német 10 éves kötvény hozam, ahogy a befektetők menekülnek a biztonságosabb eszközökbe a perifériáról, újra csökken. Ma reggel már ”csak” 79 bázispont. Ennek ellenére a német részvénypiac szenved, ahogy a feszültség növekszik, s a mai napon újabb csökkenésre számítunk. Ráadásul a feltörekvő piacokon sem lehetünk boldogok. Szaúdi-Arábia a mai napon nyitja meg piacait a külföldi befektetők előtt. Ez pedig legalább a figyelmet odafordítja. Rosszabb esetben pedig tőkekivonással is találkozhatunk ennek kapcsán a feltörekvő piacokról. Így a BUX esetében is esésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Rekordbevételt hozott a Comcastnak a Jurassic World
- Egyre rosszabbul áll a görögök szénája
- Enyhén emelkedik az arany
- Intenzíven gyengül a forint
- Nem lépett hétvégén a kínai jegybank
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel indították a pénteki kereskedés a vezető tengerentúli börzék, és a rossz hangulat kitartott zárásig (Dow -0,78%, Nasdaq -0,62%, S&P500 -0,7%).
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index júniusi előzetes számai érkeztek pénteken, az adat lényegesen jobb lett a vártnál, 91,2 pont helyett 94,6 pont.
- New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index júniusi értéke illetve májusi ipari termelési adat érkezik a tengerentúlról.
- Örülhetnek a Comcast részvényesei, ugyanis a Jurassic World 201,6 millió dolláros árbevételt hozott Amerikában a nyitó hétvégén, ami a képzeletbeli dobogó második fokára volt elég, ugyanis a Bosszúállók első része 207,4 millió dollárt hozott 2012-ben. Ha pedig globális szinten nézzük, akkor 511,8 millió dollárral a valaha volt legjobb nyitóhétvégének számít – a film előállítási költsége 150 millió dollár volt.
- A Cisco megválik néhány kínai vezetőjétől, ugyanis az értékesítések csökkennek a kínai kormány külföldi szereplőkre vonatkozó biztonsági előírásainak szigoródása miatt. Az április 25-ével záródó negyedévben a Kínából származó bevételek 20%-kal estek év/év alapon, miközben a globális bevételek 5,1%-kal emelkedtek.
- Az Alibaba két hónapon belül bevezetheti on-line videó szolgáltatását Kínában, ami a „TBO” (Tmal Boksz Office) nevet viseli majd. A tartalom 90%-a fizetős lesz, 10%-a pedig ingyenes. A Netflix számára ez nem jó hír, ugyanis szeretne belépni az ázsiai piacra.
Európa
- A pénteki záráshoz közeledve egyre inkább elromlott a befektetők kedve, ami tetten érhető volt az indexek teljesítményében is, hiszen a FTSE 100 index 0,9%-ot, a DAX index 1,2%-ot, míg a CAC40 index 1,4%-ot veszített értékéből.
- A vasárnapi görög tárgyalások gyorsan véget értek az Európai Bizottsággal, ugyanis a görög reformtervek továbbra is hiányosak, és a hitelezők álláspontjához képest továbbra is óriási a különbség. Egyes hírek szerint hamarosan tőkekorlátozást lesz kénytelen bevezetni az ország a június végi IMF hiteltörlesztés előtt. Mindeközben a német kormány türelme elfogyott és már készülnek a görög államcsődre, mely nem biztos egyenlő lesz az euróövezeti tagság megszűnésével.
- A Standar & Poor’s stabilról negatívra minősítette Nagy-Britannia adósbesorolásának kilátását az Európai Unió kilátásai miatt. Az adósbesorolás „AAA/A-1+” szintjében ugyanakkor egyelőre nem történt változás.
- A kora reggeli svájci ipari termelési adatok mellett, eurózónás külkereskedelmi mérleg statisztika kerül napvilágra.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama emelkedik annak köszönhetően, hogy a risk-off üzemmód bekapcsolt a görög bizonytalanság hatására. Így amellett hogy a kockázatmentesnek tekinthető hozamok csökkennek, az arany árfolyam emelkedik. Ugyanakkor így a dollár is erősödik az euróval szemben, amely meg ellene hat a aranyemelkedésnek, legalábbis ami a dollárban kifejezett árfolyamot illeti. Vagyis eredőként marad a stagnálás, kis emelkedés.
- A Baker Hughes olajfúró tornyok száma a múlt héten tovább csökkent, 635 darabra az előző heti 642- ről, miközben a dél koreai olajimport 14 éves csúcsra emelkedett, mivel az elmúlt hónapban 12,92 millió tonna olajat vásárolt az ország. A piaci megfigyelők egyetértenek abban, hogy a szaúdi megnövelt kínálat jelentős szerepet játszik ebben.
Devizák
- Az emelkedő trendcsatorna alsó széle fordította meg az EUR/HUF kurzusát, az árfolyam már pénteken nagyot emelkedett, és a ma reggeli kereskedésben tovább menetelt az árfolyam. A forint így szinte teljesen visszaadta a múlt heti erősödést, és nem jár messze az 5 havi mélypontjától.
- A görögökkel kapcsolatos fejlemények mozgatták meg pénteken az EUR/USD kurzusát, de a nagy mozgás után a nyitó szintre kapaszkodott vissza zárásra az árfolyam. A reggeli kereskedés enyhe dollárerősödéssel indult, az árfolyam 1,222-ig esett.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot csökkent a hét első kereskedési napján.
- Bár több elemzőház is arra számított, hogy hétvégén a kínai jegybank csökkentheti a bankok számára előírt kötelező tartaléktárát, ez azonban nem történt meg.
- Meglehetősen laza szabályozást tervez a kínai értékpapír felügyelet a margin kereskedés tekintetében. Az új szabályozás a nettó tőke négyszeresét engedné meg, ami a legagresszívebbnek tartott brókercég esetében is magasan a mostani margin kihelyezések fölötti limitet jelent.
Határidős piacok
- A negatív tartományban vannak a határidős piacok.
Vállalati hírek
- Az OTP bejelentette, hogy tovább növeli jelenlétét Szerbiában a Findomestic Banca (olaszországi székhelyű) bank megvásárlásával. A pontos vételár egyelőre nem ismert, de a tranzakciónak az árfolyamra nincsen hatása, mert egy nagyon kis bankról van szó. Szerbiában 0,5%-os a társaság piaci részesedése, a bankpiac 21. szereplője. Az OTP banka Srbija piaci részesedése pedig 1,4%-ról 1,9%-ra nő. A banknak 26 fiókja van és kb. 90 ezer ügyfele.
- Ma kezdődik az osztalékfizetés az OTP-nél és a Richternél. Az OTP 147,00362521, a Richter 33 forintot fizet részvényenként.
- Az INA közgyűlése 150 millió horvát kuna osztalék kifizetéséről döntött, ami 6,5 milliárd forinttal egyenértékű. A MOL-t a 49,08%-os részesedése alapján 3,2 milliárd illeti meg.
- Az OTP 2015. június 11-én 247.946 darab saját részvényt vásárolt 5.533 forintos átlagáron. Ugyanezen a napon javadalmazási politikája keretében 147.341 darab törzsrészvényt értékesített, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.753.946 darabra (1,34%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben