Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

MOL: az első negyedéves eredmény enyhén elmaradt a várttól, de így is bőven a háború előtti szint felett van a nyereségesség

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2024. május 10.   09:15

A MOL 255,4 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA nyereséget ért el az idei első negyedévben, enyhén a piaci konszenzus (264,6 milliárd forint) alatt. A fő üzletágak közül a finomítás-marketing nyeresége maradt el leginkább a várakozásoktól: a...

A MOL 255,4 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA nyereséget ért el az idei első negyedévben, enyhén a piaci konszenzus (264,6 milliárd forint) alatt.

A fő üzletágak közül a finomítás-marketing nyeresége maradt el leginkább a várakozásoktól: a tisztított, CCS-alapú EBITDA 105,5 milliárd forint lett szemben a piaci által várt 114,4 milliárddal. A finomítói és petrolkémiai marzsok javultak, viszont kisebb volt a saját termelés és magas volt az állami elvonások mértéke. A MOL ebben a negyedévben számolta el a 2022-es árbevételre kivetett, 1%-os elvonást, ami 110 millió dollárt tett ki. A finomítói marzs 10,6 dollár/hordó volt (2023 negyedik negyedév: 8,8 dollár/hordó), a petrolkémiai marzs 209 euró/tonnára nőtt (2023 negyedik negyedév: 125 euró/tonna).

A kutatás-termelés 93,6 milliárd forintos EBITDA nyeresége megfelelt a vártnak. A cég 92,3 ezer hordóegyenértékes szénhidrogént termelt naponta, ami enyhe növekedést jelent az előző negyedévhez képest a kazah bányászat bővülése miatt, míg a termelés egységköltsége 5,8 dollár/hordóegyenértékes szintre süllyedt. Az alacsony gázárak voltak a csökkenő nyereség oka negyedév/negyedév alapon, mivel az európai árak jelentősen csökkentek.

A fogyasztói szolgáltatások 51,6 milliárd forintos EBITDA-ja enyhén meghaladja a piaci konszenzust, főleg az erős nem-üzemanyag szolgáltatások felfutásának, a szlovén kutak többletnyereségének és a korábbi akvizíciókból származó eszköznyereség elszámolásának köszönhetően. A gázüzletág 28,4 milliárd forintos EBITDA nyeresége a jelentős tranzitvolumennek tudható be. Végül a körforgásos gazdaság üzletág 3,7 milliárd forint veszteséget szenvedett EBITDA szinten, ez az EKR díj egyszeri elszámolása miatt ment át negatívba. Ez utóbbi 30 millió dollár (10,7 milliárd forint) volt.

A pénzügyi soron a MOL vesztesége 15,2 milliárd forint, a cég 27% körüli vállalati nyereségadót fizetett.

A MOL első negyedéves eredménye összességében enyhén a piaci konszenzus alatt volt a negyedévben elszámolt éves különadó és a gyengébb feldolgozás-kereskedelmi forgalom miatt, amit az alacsonyabb gazdasági aktivitás okozott. Emellett a hulladékgazdálkodásban elszámolt EKR díj is lejjebb vitte a profitot. Ezzel együtt nem feltétlenül rosszak a számok: a MOL nyereségessége messze a háború előtti szint felett van, igaz nem éri él a rekord 2022-es év számait. A profitot a klasszikus üzletágak, a kutatás-termelés, a feldolgozás-kereskedelem és a fogyasztói szolgáltatások hozták össze, a hulladékgazdálkodás a fent említett egyszeri tételek miatt készpénz veszteséget volt. semleges piaci reakció várható.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben