Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A török választások tematizálják a mai reggelt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. június 8.   09:22

A török választások tematizálják a mai reggelt. Meglepetés született a parlamenti választásokon. Erdogan pártja (AKP, 258 hely) nem szerzett többséget, így koalícióban tud csak kormányozni. A másik opció, hogy új választások lesznek. Egy biztos, marad a bizonytalanság, ami akár több hónapig is elhúzódhat. Az AKP miniszterelnök jelöltjének 45 napja van arra, hogy...

A török választások tematizálják a mai reggelt. Meglepetés született a parlamenti választásokon. Erdogan pártja (AKP, 258 hely) nem szerzett többséget, így koalícióban tud csak kormányozni. A másik opció, hogy új választások lesznek. Egy biztos, marad a bizonytalanság, ami akár több hónapig is elhúzódhat. Az AKP miniszterelnök jelöltjének 45 napja van arra, hogy felállítsa kormányát. Ha ez nem sikerül, akkor a 25 százalékot szerzett republikánusok (CHP, 132 hely) próbálkozhatnak a kormányalakítással. A legvalószínűbb forgatókönyv egyébként az, hogy az AKP a kurdokkal (HDP, 13,1 százalék, azaz 80 hely) próbál kormányt alakítani, és így 338 hellyel rendelkezne a koalíció a szimpla többséghez szükséges 276 hellyel szemben. Mindenesetre a választási eredmények alapján úgy tűnik, elúszik az elnöki rendszer bevezetésének lehetősége. A politikai bizonytalanság pedig rövidtávon gazdasági bizonytalanságot hordoz magában, amelynek hatására gyengül a török líra, magasabb lehet az infláció, szigorúbb lehet a monetáris politika és kisebb lehet a gazdasági növekedés.

A jó pénteki amerikai foglalkoztatási adatok erősítik a dollárt, miközben a gyengülő török líra is hatással van a magyar fizetőeszközre. Közben a hétvégi nem túl barátságos nyilatkozatok hatására a görög CDS felár valószínűleg tovább fog emelkedni 22,8 százalékról, ami amúgy is 2,3 százalékponttal magasabb, mint a csütörtöki érték volt.

Közben a G7 csúcstalálkozójával kapcsolatban a sajtót leginkább érdeklő hír a hatalmas költség (130 millió euró) volt, pedig mind gazdasági, mind geopolitikai kérdéseket is megvitattak a tagállamok.

Úgy tűnik, hogy ezek a fejlemények nem túl kedvezőek a mai kiáltásokat tekintve, így mind a DAX, mind a BUX index esetében csökkenésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Érdemes az Apple-re figyelni a következő napokban
- A változás szele fúj Törökországban
- Kismértékben enyhül az olajár esés az OPEC ülés után, nyomás alatt maradt az arany
- Nagyot erősödött pénteken a dollár
- Gyenge adatok ellenére emelkedik Kína
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Oldalazás jellemezte a pénteki napot a tengerentúlon, az indexek vegyesen zárták a kereskedést (Dow -0,32%, Nasdaq 0,18%, S&P500 -0,14%).
- Jól sikerültek a munkaerőpiaci adatok pénteken. Összesen 280 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságon kívüli szektorban, amely lényegesen jobb a várt 226 ezernél. A munkanélküliségi ráta pedig a várt stagnálás (5,4%) helyett 5,5%-ra emelkedett. Ez az aktivitási ráta változásának köszönhető, és önmagában nem negatív üzenet. Az viszont jó hír, hogy a bérek a várt 0,2% helyett 0,3%-kal emelkedtek májusban havi alapon. Az adatok azt erősítik, hogy a Fed-nek már nem kell sokáig várnia az első kamatemeléssel.
- Az Apple a következő két hónapban bevezetné Nagy-Britanniában az Apple Pay szolgáltatását. A mai napon kezdődő éves fejlesztői konferencián (WWDC) emellett szóba kerülhet a régóta várt zenei streaming szolgáltatás és az Apple Watch applikációk kérdésköre is.
- Tovább terjeszkedik a Netflix Európában. Olaszország, Portugália és Spanyolország a következő a sorban. A cég 2016 végéig 200 országban kívánja elérhetővé tenni szolgáltatásait (jelenleg 50 országban van jelen), amik 2017-től már profitot is termelhetnek.
- Az Alibaba pénteken bejelentette, hogy felhőalapú szolgáltatások üzletága, az Aliyun partnerségi megállapodást kötött az Intel-lel és több telekommunikációs céggel világszerte.
Európa
- A hét utolsó napján az esésé volt a főszerep. A FTSE 100 index 0,8%-ot, a DAX és a CAC 40 index pedig 1,3%-ot veszített értékéből.
- 96%-os feldolgozottság mellett Erdogan pártja a szavazatok 41,5%-át szerezte meg a hétvégi választásokon. Ez azt jelenti, hogy az AKP elvesztette abszolút többségét, ugyanis az 550 fős törvényhozásban 261 mandátumot kapott. A kurdbarát HDP párt sikeresen megugrotta a 10%-os bekerülési küszöböt, és nagyságrendileg 80 mandátumot szerzett. A balközép CHP 25,2%-ot, a jobboldali MHP pedig 16,7%-ot szerzett.
- Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter szerint az uniós javaslat a sértés határait súrolja. Az EB ötoldalas dokumentuma ÁFA emelést, valamint a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak csökkentését irányozta elő. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kijelentette, hogy semmiféle olyan megoldást nem hajlandóak elfogadni, ami nem terjed ki az adósság átalakítására. A tárgyalások a szerdai brüsszeli csúcson folytatódhatnak.
- A Standard & Poor’s egy fokozattal „A” szintről „A+” –ra minősítette Írország adósbesorolását pozitív kilátás mellett. A hitelminősítő szerint a munkanélküliségi ráta 9,8%-ról 7,5%-ra eshet 2017-re, és a bérek 3%-kal nőhetnek az előttünk álló években. 2018-ra 85%-ra eshet a GDP arányos államadósság szintje a 2014 év végi 118,9%-ról.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 58,6 dollárig nőtt, ami a pénteki szintekhez képest emelkedést jelent, igaz, volt közben az árfolyam 59 dollár fölött is. Irán megerősítette, hogy ha feloldják a szankciókat, akkor készek azonnal többletmennyiséget piacra dobni. Ez akár napi egy millió hordó is lehet, ami jelentősen lefelé tudná lendíteni az árakat.
- Az arany 1.173 dolláron stabilizálódott. A pénteki erős munkanélküliségi adat javítja az esélyét egy idei kamatemelésnek, ami alapvetően negatív az aranyra nézve. Az USA gazdasága nagyon erős, továbbra is kiemelkedő mértékben keletkeztek új munkahelyek.
Devizák
- A múlt heti forintgyengülést egy korrekció szakította meg csütörtökön, de azóta ismét gyengül a forint az euró ellenében. A reggeli kereskedésben már 312-ig kapaszkodott vissza a kurzus, és folytatódhat a forint gyengülése a 315-ös ellenállásig.
- Pénteken a vártnál kedvezőbb munkaerőpiaci adatok segítették a dollár erősödését. Az EUR/USD árfolyama 1,11-ig zuhant, ahol egy támasz is található. Ha a lendületes esés folytatódik, akkor az 1,086-os támaszt tesztelheti vissza hamarosan az árfolyam.
- A török választások megmozgatták a líra árfolyamát, a dollárral és az euróval szemben is intenzív gyengülést mutat a török fizetőeszköz. Az árfolyam ráadásul új csúcsra kapaszkodott mindkét fizetőeszközzel szemben.
Távol-Kelet
- A Nikkei értéke változatlan maradt, azonban a gyenge külkereskedelmi adatok ellenére a Hang Seng 0,4%-kal, a Shanghai index pedig 1,4%-kal emelkedett.
- A kínai export és az import mértéke is jelentősen csökkent májusban. Dollárban az export 2,5%-kal, az import pedig 17,6%-kal esett vissza. Az export esetében a várakozás 4,4%-os visszaesés, az import esetében pedig 10%-os visszaesés volt. Az import visszaesése a gyenge belső keresletre utal. Az adatok ismételten kétséget ébreszthetnek a 7%-os növekedési cél elérését illetően. Az exportnál három hónapja folyamatosan visszaesés tapasztalható.
- A gyenge kínai makroadatok miatt ismét erősödtek az újabb stimulusról szóló spekulációk.
- Vártnál nagyobb mértékben növekedett a japán GDP. Az első negyedéves végleges adatok alapján a japán gazdaság évesített alapon 3,9%-kal bővült, míg a várakozás csak 2,8%-os növekedés volt. A GDP deflátor (az infláció egyfajta mérőszáma) a várakozásokkal összhangban 3,4% lett.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL és az Unicredit Bank A.G. közötti, 2015. január 27-én aláírt 5.380.496 darab „MOL részvényre vonatkozó részvény opciós szerződés kötési ára 41,43762 dollárra módosult.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben