Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ennyi volt?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. május 8.   12:58

Április elejétől közepéig egy korrekciót láthattunk a főbb piacokon. Az S&P500 és a Dow Jones mindegy 6, a Nasdaq pedig 8 százalékkal csökkent, míg a DAX vagy a BUX 5 százalékkal. Igaz, a BUX esetében ez a korrekció csak néhány napig tartott, s újra új...

Április elejétől közepéig egy korrekciót láthattunk a főbb piacokon. Az S&P500 és a Dow Jones mindegy 6, a Nasdaq pedig 8 százalékkal csökkent, míg a DAX vagy a BUX 5 százalékkal. Igaz, a BUX esetében ez a korrekció csak néhány napig tartott, s újra új történelmi csúcson van az index. A nagyokban is a csúcs közelébe mentek vissza az indexek. Ezzel különben ez az emelkedés már nagyobb mértékű, mint amit augusztusban láthattunk, a korrekció korrekciójaként. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor most más világban járunk, s ez nem a korrekció korrekciója?

Az elmúlt időszakban történtek jó és rossz dolgok is. Például, ha két évre előre nézünk, akkor az értékeltségek most így állnak:

Előremutató PE értékeltségek

Forrás: Bloomberg, Erste

Itt nagy változásokat láthatunk. Hiszen míg március elején az S&P500 20,6, a Nasdaq pedig 30,4-es PE értéken „forgott”, addig mostanra ezek jelentősen csökkentek (lásd a fenti ábrát és a március eleji értékelésünket). Ugyanez igaz az MSCI growth indexre is. Ugyanakkor az inkább value indexek esetében már jóval kisebb elmozdulást láthattunk, s ott is egyes esetekben lefelé. Szóval ez jónak mondható.

Az is jó, hogy a vállalati profitok erőteljesebb növekedés előtt állnak az elemzői várakozások szerint.

Az S&P500 EPS növekedése és növekedési kilátása

Forrás: WSJ, Factset

Vagyis elkezdődött az értékeltség konszolidációja, miközben nemhogy elhiszik az eredménybővülést, hanem még nagyobb javulást is várnak benne. Vagyis az előreszaladás mértéke csökkent, de azért még mindig jelentősnek mondható.

Mindeközben monetáris fonton inkább negatív hírek jöttek. Hiszen mostanra jó, ha két kamatcsökkentéssel számolhatunk idénre. A magasan maradó rövid hozamok pedig nem biztos, hogy minden cégnek jók. Vagyis lehetnek aknák a rendszerben.

Egy másik fontos tényező, hogy hiába láthatunk jó eredményeket, az árfolyamreakciók nagyon visszafogottak, s akkor finoman fogalmaztunk. A korábban írtakhoz képest továbbra sem jobb a helyzet. Az anyag-kapcsolt cégek, amelyek alapvetően vegyipari vállalatok, az egyetlenek, amelyek jó eredményre pozitív árfolyamreakciót tudtak felmutatni. A többi szektorban az eredménytől függetlenül negatív árfolyamreakciókat láthattunk.

Összegezve az elmondottakat: habár az eredmények jók, s a várakozások javulnak, sőt, az elmúlt hetekben az árfolyamok is emelkedtek, az értékelési rés továbbra is nagy, a szűkülés ellenére is. Korreláció nem alakult ki a piacokon, mindenki csinálja a maga dolgát. Akinek új csúcsra kell menni (lásd pl. BUX), az megteszi, stb. Vagyis ez továbbra is egy bika piac. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy az elmúlt hetek emelkedésével nem ért véget a korrekciós periódus. Tovább kellene konszolidálódnia az értékeltségeknek ahhoz, hogy újabb komolyabb emelkedési hullámot láthassunk a főbb piacokon. S ez szerintünk még odébb van.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben