Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó eredmény, negatív reakció!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. április 25.   12:44

Harmadánál tart az amerikai gyorsjelentési szezon, legalábbis, ami az S&P500 indexet illeti. Ma reggelig 154 vállalat jelentett az 500-ból, s alapvetően jó eredményeket láthattunk. Viszont, ha ezt aprópénzre akarjuk váltani, akkor a kép már felettébb fagyos. Ugyanis annak...

Harmadánál tart az amerikai gyorsjelentési szezon, legalábbis, ami az S&P500 indexet illeti. Ma reggelig 154 vállalat jelentett az 500-ból, s alapvetően jó eredményeket láthattunk. Viszont, ha ezt aprópénzre akarjuk váltani, akkor a kép már felettébb fagyos.

Ugyanis annak ellenére, hogy az eddig jelentő cégek mintegy 8,5 százalékos aggregát eredménybővülést mutattak fel, s nagyjából hasonló meglepetést is produkáltak, az árfolyamreakciók nem nevezhetők rózsásnak. Ezt akár a meglepetés, akár a növekedés mértékének függvényében nézzük, elszomorító képet kapunk.

Eredménybővülés – árfolyam reakció

Forrás: Bloomberg

 Meglepetés – árfolyam reakció

Forrás: Bloomberg

Mint a fentebbi ábrákon látható, csak három szektor tudott a meglepetés/eredménybővülés függvényében pozitív választ adni. Az egyik, a lilával jelölt egészségügyi szektor, amely kiemelkedik a mezőnyből. Pozitív eredményre és meglepetésre megfelelő pozitív választ adott. Az is igaz, hogy ez a szektor az elmúlt időszakban jelentős alulteljesítő volt az S&P500 indexhez képest. Így talán nem meglepő, hogy a pozitív meglepetésekre jól reagáltak általában a részvények.

A másik nagyobb csoport, a jónak mondható eredményekre stagnálással, kis emelkedéssel reagáló pénzügyi cégek csoportja (sárga), ahol a cégek mintegy fele már jelentett. Míg a harmadik a közmű szolgáltatók (narancssáraga), amelyek közül viszont még csak cirka 10 százalék jelentett, s így kisebb relevanciával bír a jó teljesítmény.

Mindent egybevetve az összkép eléggé lehangoló, de nagyjából ez is volt a várakozás. Komolyabb elmozdulás csak nagyon erős eredményekre jönne ezen az előre szaladt piacon. A sima jó teljesítmény most nem elég. Még a hátralevő kétharmadnyi cég jelentése hozhat ebben változást, de azért ennek a valószínűsége nem túl nagy. A valószínűbb forgatókönyv inkább egy hosszabb korrekciós szakasz lehet, de ezzel nincs is semmi probléma. Ez alatt az eredmények felzárkózhatnak a piac által beárazott jövőképhez.

Miközben a „primer” AI cégeket, például az Nvidiát már „jól megvették”, a „szekunder” cégeket, lásd Meta, meg éppen azért büntetik, mert sokat költenek az előbbiek termékeire, miközben az ebből adódó jövedelemtermelési kilátások bizonytalanok. Ez is jól mutatja, hogy idő kell. Idő kell, ahhoz, hogy például az új technológia által kínált előnyök még inkább láthatóvá váljanak a cégek életében.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben