Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. május 6.   16:14

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második hónapja emelkedik a FAO élelmiszerár-indexe.

Az index 119,1 ponton állt 2024 áprilisában, ami 0,3 ponttal (0,3%-kal) magasabb a márciusi felülvizsgált szinthez képest. Az érték úgy alakult ki, hogy a cukor és a tejtermékek árindexének csökkenése visszafogta a húsárindex, valamint a növényi olajok és gabonafélék indexe kismértékű felfutását. Ennek ellenére az FFPI 9,6 ponttal (7,4%-kal) csökkent az egy évvel ezelőtti értékéhez képest.

Forrás: KSH

Forrás: KSH

  • A gabonafélék árindexe csekély mértékben, 0,3 százalékkal emelkedett áprilisban, de még mindig 18,3 százalékkal egy évvel korábbi szint alatt vannak. Három egymást követő havi csökkenés után áprilisban stabilizálódtak a búza export átlagos globális árai. Az Európai Unió, az Orosz Föderáció és az Amerikai Egyesült Államok egyes részein a 2024-es betakarítást befolyásoló kedvezőtlen terméskörülmények miatti aggodalmak miatti felfelé irányuló árnyomást a jelentős exportőrök közötti továbbra is erős verseny ellensúlyozta. Ezzel szemben a kukorica exportárai áprilisban emelkedtek, amit főként az ukrajnai infrastruktúra-károsodások következtében fellépő logisztikai zavarok közepette erős importkereslet, valamint a fő betakarítás kezdete előtt lecsökkent brazil termelési kilátások befolyásoltak.
  • A növényi olajok árindexe szintén 0,3 százalékos emelkedést jelzett áprilisban, ami 13 hónapos csúcsot jelent. A marginális növekedés a napraforgó- és repceolaj magasabb jegyzéseinek nettó hatását tükrözi, amely bőven ellensúlyozza a pálma- és szójaolaj enyhén csökkenő árát. A napraforgó- és repceolaj nemzetközi ára tovább emelkedett, amit a továbbra is határozott globális importvásárlások, valamint Európa egyes részein az őszi repce számára kedvezőtlen időjárási viszonyok miatti aggodalmak támasztottak alá.
  • A tejár index is 0,3 százalékkal változott, de lefelé, ami hát hónapos emelkedési trendet tört meg áprilisban. Legnagyobb mértékben a sovány tejpor nemzetközi árai csökkentek, aminek hátterében elsősorban az azonnali szállítások iránti alacsony importkereslet állt. Eközben a sajtok világpiaci ára is enyhén csökkent, miközben a vaj világpiaci ára tovább emelkedett az állandó importkereslet és a nyugat-európai vajkészletek szűkülése miatt.
  • A húsár index 1,6 százalékkal nőtt áprilisban, ami immár harmadik hónapja tartó emelkedést jelent, és már csaknem tavalyi szintjén van. Áprilisban a baromfihús nemzetközi árai emelkedtek, amit a közel-keleti országok folyamatos importvásárlásai támasztottak alá a madárinfluenza-járványok miatti folyamatos termelési kihívások közepette. A szarvasmarhahús világpiaci ára is emelkedett a fő importőrök továbbra is magas keresletének köszönhetően, annak ellenére, hogy a vezető importáló országokban megnövekedett a hazai forrásokból származó kínálat. A juhhús ára enyhén visszapattant a piaci várakozásokhoz képest. Ezzel szemben a sertéshús világpiaci ára kismértékben csökkent, ami a nyugat-európai belső kereslet gyengeségét és a vezető importőrök, különösen Kína tartósan gyenge keresletét tükrözi.

Itthon is a csökkenő trendek a meghatározók. Az év első három hónapjában az élelmiszerek fogyasztói árai 2,9 százalékkal nőttek, miközben az élelmiszeripar belföldi árai 6,5, a mezőgazdasági árak 29 százalékkal (első két havi) estek. Az értékláncon belüli árak mutatják a 2021-ben és 2022-ben látott párhuzamosságokat, de ellenkező sorrendben. Ami a kilátásokat illeti, az Erste elemzői szerint idén tovább emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon. Az elmúlt két évben tapasztalt jelentős drágulás után azonban a növekedés mértéke visszatér egy konszolidált, egyszámjegyű szintre. A mezőgazdasági termelői árak éves szinten 2-4 százalékkal, míg az élelmiszeripar belföldi árai 3-5 százalékkal nőhetnek, az élelmiszerek kiskereskedelmi ára pedig átlagosan 3-4 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

Forrás: KSH

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben