Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Áttörte a 295-ös szintet a forint

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. július 2.   09:06

Kedvező adatoknak örülhettek tegnap a piacok. Az eurózóna PMI adata 16 hónapos csúcsra kapaszkodott, miközben Amerikából is a várakozásokat felülmúló feldolgozóipari adatok láttak napvilágot. A fokozatos gazdasági növekedés reménye hatott a piacokra és feledtetni tudta a QE3 kivezetésével kapcsolatos aggodalmakat, mely gondolathoz egyébként is egyre jobban kezdenek...

Kedvező adatoknak örülhettek tegnap a piacok. Az eurózóna PMI adata 16 hónapos csúcsra kapaszkodott, miközben Amerikából is a várakozásokat felülmúló feldolgozóipari adatok láttak napvilágot. A fokozatos gazdasági növekedés reménye hatott a piacokra és feledtetni tudta a QE3 kivezetésével kapcsolatos aggodalmakat, mely gondolathoz egyébként is egyre jobban kezdenek hozzászokni a befektetők. A portugálok látszólag véresen komolyan veszik a hiány- és adósságcélok teljesítését, tegnap még a pénzügyminiszter is lemondott a késlekedés miatt. Tegnap a hazai parkett nem tudott csatlakozni a nemzetközi piacok emelkedéséhez, azonban ma már valószínűleg ebben is fordulatot láthatunk majd, és a BUX index teljesen betöltheti a korábban hagyott rést, melynek éle 19.027 pontnál húzódik. A DAX index pedig a 8.085 és 8.160 pont közötti rést veheti célba a következő napokban.
Piaci áttekintés
- Emelkedéssel indult a hét a nemzetközi piacokon
- Emelkedett a nyersanyagok árfolyama
- Áttörte a 295-ös szintet a forint
- Mérsékelt emelkedés Ázsiában
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en is
Nemzetközi hírek
USA
- Míg a múlt hét utolsó kereskedési napján az eladók voltak többségben, addig a tegnapi kereskedés már az emelkedésről szólt. A nap elején lendületes erősödéssel kezdődött a kereskedés, majd zárásig lefelé csorogtak az árfolyamok, de így is sikerült a pozitív tartományban maradni (Dow 0,44%, Nasdaq 0,9%, S&P500 0,54%).
- Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke 49 pontról 50,9 pontra emelkedett, ez pedig kedvezőbb az 50,5 pontos várakozásnál. Az index 3 havi csúcsra emelkedett.
- 16 órakor gazdasági hangulat indexet publikálnak, 23 órakor pedig gépjármű értékesítési adatok érkeznek az USA-ból.
Európa
- Emelkedtek a nyugat-európai börzék (FTSE100 1,49%, DAX 0,31%, CAC40 0,75%).
- Tegnap lemondott a portugál pénzügyminiszter Vitor Gaspar. Az okok közé tartoznak a nem teljesült adósságcélok, illetve az is, hogy az alkotmánybíróság döntései a megszorító lépések eltörléséről szóltak.
- A német feldolgozóipari beszerzési menedzser index valamelyest gyengébb lett a vártnál, az előzetes 48,7 pont után 48,6 pontra süllyedt a mutató, miközben az elemzők stagnálást vártak.
- Az eurózóna egészére vonatkozó feldolgozóipari index azonban jobb lett a vártnál, a mutató az előzetes 48,7 pontról 48,8 pontra emelkedett, ami 16 havi csúcsot jelent. A szektor szűkülése (50 alatti érték) azonban 23 hónapja tart.
- A munkanélküliségi ráta az eurózónában 12,1%-ra emelkedett, az előző havi 12% (felülvizsgált érték) után. Ez azonban még így is jobb, mint a várt 12,3%, bár egy évvel ezelőtt még 11,3% volt a mutató.
- Az előző havi 1,4%-ról 1,6%-ra emelkedett az infláció júniusban az eurózónában.
- A Moody’s megítélése szerint a Cipruson végrehajtott adósságcsere csődeseménynek minősül, ennek megfelelően az ország Caa3 minősítést kapott negatív kilátások mellett.
Olaj, arany
- A múlt heti meredek esést követően az aranynál továbbra is tart a korrekció, ami az 1200 dolláros támaszszintről indult. Tegnap egészen 1252,5 dollárig emelkedett az arany árfolyama és ma reggel is egy kisebb emelkedés tapasztalható, az árfolyam 1258 dollár környékén jár.
- A kedvező amerikai feldolgozóipari és a szintén kedvező európai PMI adatok hatására nagyot emelkedett a WTI típusú olaj árfolyama, megközelítve az egyhetes csúcsot 97,95 dolláron zárta a tegnapi kereskedést.
Devizák
- A forint tovább erősödött az euróval szemben, és immáron áttörte a 295-ös szintet is és egészen 294-ig csökkent az EUR/HUF árfolyam értéke. Ma reggel további forinterősödés tapasztalható és minimális mértékben már a 294-es árfolyam alatt kereskednek a devizapárral.
- Szűk tartományba szorult be az EUR/USD devizapár értéke. Alulról az 1,3-as szint támasztja az árfolyamot, míg felülről a 200 napos mozgóátlag jelent korlátot. A kettő közti meglehetősen szűk mozgásteret tegnap teljes egészében betöltötte a devizapár, melynek értéke 1,3010-ről 1,3064-ig emelkedett.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,41%-ot, a Shanghai index 0,24%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,09%-ot csökkent.
- Ausztráliában a várakozásoknak megfelelően 2,75%-on hagyták a jegybanki alapkamat nagyságát.
- A jen árfolyama ismételten jelentősen csökkent a dollárral szemben, és 99,8-as árfolyamával megközelítette a lélektanilag jelentős 100-as szintet.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben