Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Hidegen hagyja a bankokat a gyenge euróövezeti gazdaság

PODCAST
PODCAST2024. április 10.   13:03

Szárnyalnak a bankrészvények Európában, a magas kamatkörnyezet igencsak jót tesz a pénzintézetek bevételeinek. Annak ellenére, hogy a hitelezési aktivitás egyelőre sem a vállalati, sem a lakossági oldalon nem igazán akar beindulni.

Az Európai Központi Bank elkészítette az első negyedévre vonatkozó hitelezési felmérését. Ebből az derül ki, hogy továbbra is igencsak nyomott és visszafogott az új hitelek iránti kereslet a vállalati és a lakossági oldalon egyaránt – mondta az Erste részvényelemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. „Főleg a hosszú lejáratú hiteleknél alacsony az új kötések száma. Ez a vállalatoknál a beruházási aktivitás és a gyenge gazdasági teljesítmény miatt van így, a lakosságnál, a jelzálog hitelpiacon pedig a fogyasztói bizalom tűnik még mindig hiánycikknek” – magyarázta Nagy András.

Stabil keresletet egyelőre csak a rövid lejáratú fogyasztási hiteleknél tapasztalnak a bankok, akik ettől függetlenül jól profitálnak a magas kamatkörnyezetből, és kamatjövedelmekből. Talán Franciaországban láthatók már a hitelpiaci felfutás első halvány jelei, ahol a bankok közötti megélénkülő verseny hatására egyre kedvezőbb hitelkondíciókkal találkozhatnak a fogyasztók.

Összességében viszont a kamatterhek, a drágább finanszírozás még jelentősen visszavetik az új hitelfelvételek dinamikáját az euróövezet négy nagy piacán, vagyis Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban egyaránt. Ezen a helyzeten az Európai Központi Bank segíthet, a várakozások szerint hamarosan.

Történelmi lépésre készül az EKB

A modern gazdaságtörténetben általános jelenség, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED hamarabb reagál a makrogazdasági környezet változására, a kamatok emelésével vagy csökkentésével. Idén viszont, a történelem során talán először, megváltozhat a korábbi sorminta.

„A befektetők 90-100 százalékos magabiztossággal várnak kamatcsökkentést az Európai Központi Banktól már a júniusi ülésen. A FED részéről csak 60 százalékos a valószínűsége mindennek, az amerikai jegybank inkább csak júliusban vághatja a kamatokat először” – fűzte hozzá az Erste részvényelemzője. Sőt, összességében idén az EKB-től három-négy, míg a FED-től csak kettő-három kamatcsökkentést áraz a piac.

Nagy András szerint ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy míg az euróövezetben jelentősen visszaesett a gazdasági növekedés, addig az Egyesült Államokban azért idén is 2 százalék körüli GDP-bővülés várható, feszes munkaerőpiac és erőteljes bérdinamika mellett. Vagyis a másodkörös inflációs hatások jóval magasabbak a tengerentúlon, ezért lehet indokolt a szigorúbb monetáris környezet fenntartása hosszabb távon.

Az EKB „beelőzésének” a devizapiacon lehet jelentős hatása. Egyre több cikk születik arról, hogy az euró/dollár árfolyam ismét leeshet a paritásra, vagyis egy- az egyben válthatják az eurót a dollárral. Legutóbb 2022 végén, egy rövid periódus erejéig volt erre példa. És bár ez még most is egy kevéssé valószínű forgatókönyv, az európai kamatcsökkentések elkezdése mindenképp a dollár malmára hajthatja a vizet.

A beszélgetés második felében Péntek Ádámot, az Erste elemzőjét kérdeztük, az amerikai gyorsjelentési szezon kezdetéről. Vele szóba került az, hogy:

  • mely szektor lehet az első negyedéves jelentési szezon nyertese? És a vesztese?
  • mely ágazat örülne leginkább a kamatcsökkentésnek?
  • még mindig mindent visz a mesterséges intelligencia a vállalati kommunikációban?

Először Nagy Andrást, az Erste részvényelemzőjét, majd Péntek Ádámot, az Erste elemzőjét kérdeztük a Reggeli Monitorban. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben