Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. március 27.   15:19

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és a következő szezonban is. Ár-várakozásaink kialakítása során érdemes ezen üzeneteket is figyelembe venni. Igazából az elemzők igen kis mértékű korrekciókat tesznek, miközben a túlkínálat nehezen enyhül. Ezt erősíti az is, hogy Kína sorra mondja vissza, illetve halasztja későbbre gabonaimportját, miközben Oroszország üríti a tárolókat az újabb kiemelkedő termés betakarítása előtt. Nyilván még alacsonyabb árakra számítanak a világpiacon.

Európa

  • A Stratégie Grains szakértői márciusi jelentésükben 1,4 millió tonnával, 128,8 millió tonnára csökkentették az EU teljes búzatermelésének előrejelzését a 2024/25 gazdasági évre vonatkozólag. 2023/24-re 133 millió tonnával számolnak. Ezt leginkább a lágybúza 1 millió tonnával kisebb termésére alapozzák, ami így 121,6 millió tonna lehet, míg ebben a szezonban 125,7 millió tonnára várják. Várakozásaik szerint, a búzatermelés leginkább Franciaországban, Németországban és Lengyelországban csökken, míg Magyarországon növekedhet.
  • Az EU teljes árpatermelésére vonatkozó előrejelzést 1,3 millió tonnával, 51,8 millió tonnára csökkentették (2023/24: 47,4 millió tonna), ezen belül az őszi árpáét 0,6 százalékkal, 28,3 millió tonnára (2023/24: 29,9 millió tonna), a tavasziét pedig 0,7 százalékkal, 23,5 millió tonnára (2023/24: 17,5 millió tonna).
  • Az EU kukoricatermésének előrejelzését ugyanakkor 0,3 százalékkal, 64,4 millió tonnára emelték a vetésterület 4 százalékos növekedése miatt (8,8 millió hektár). (2023/24: 61,6 millió tonna.

Világ

  • A márciusi jelentésükben az IGC szakértői 6 millió tonnával, 2,3 milliárd tonnára csökkentették a 2023/24-es szezonra vonatkozó globális gabonatermelés előrejelzést. Ez a februári becslésekhez képest 2 százalékkal haladja meg az előző szezont. A kiigazítás oka a kukorica betakarításának romló kilátásai a déli féltekén.
  • Emellett az IGC kiadta első előrejelzését a 2024/25-ös pénzügyi évre vonatkozóan, amely szerint a gabonatermés a megnövekedett búza- és takarmánygabonatermésnek köszönhetően 2,33 milliárd tonnás rekordot érhet el. A gabonafogyasztás is rekordszintet érhet el – főként a takarmányigény növekedése révén – így a készletek szintje kis mértékben nőhet. A szezon végén a készletek 601 millió tonnára emelkedtek, szemben az egy évvel korábbi 599 millióval.
  • Búza: A 2023/24-es pénzügyi évre vonatkozó termelési előrejelzést 1 millió tonnával, 789 millió tonnára emelték a februári becslésekhez képest. A 2024/25-ös szezonban a termelés várhatóan 799 millió tonna lesz.
  • Szója: A 2023/24-es pénzügyi év betakarítási előrejelzését 4 százalékkal, 390 millió tonnára emelték (az argentin termelés-növekedésnek köszönhetően, ami ellensúlyozza az alacsonyabb hozamokat Brazíliában és az Egyesült Államokban). Ezekben az országokban a fogyasztás emelkedik, így a feldolgozás volumene jelentősen nő. A 2024/25-ös pénzügyi évben a termelés 6 százalékkal nő a vetésterület és a hozam növekedésének köszönhetően (413 millió tonnára).
  • Kukorica: A 2024/25-ös szezonban a termelés a jelenlegi szezonhoz képest 0,5 százalékkal, 1,233 milliárd tonnára nő az előző szezonban termett 1,227 milliárdról.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben