Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

AGRÁR SAROK

Mi vár idén a tejárakra?

AGRÁR
AGRÁRFórián ZoltánVezető agrárszakértő2024. március 20.   09:34

Hét hónapnyi csökkenés után tavaly szeptemberben kezdtek emelkedni a tejfelvásárlási árak. De mi vár rájuk ebben az évben? Mit mutatnak a nemzetközi trendek?

Hozzászoktunk már ahhoz, hogy a tej és tejtermékárak is nemzetközi trendek által befolyásoltak. Ezért idei előrejelzésemet is a kitekintéssel kell kezdenem. A tejszakmában van egy nemzetközi index, a Global Dairy Trade árindex (GDT index) aminek éppen az a feladata, hogy az árak százalékos változását súlyozva jelenítse meg. A GDT rendezvényekre havonta kétszer kerül sor, és itt a tejtermékek alapanyagaival kereskednek. E rendezvényeket minden hónap első és harmadik keddjén tartják. A legutóbbi ilyenre február 6-án került sor. A következő február 20-án lesz. Ezen a teljes GDT árindex az előző eseményhez képest 4,2 százalékkal, tonnánként 3571 dollárra emelkedett. Az alindexek közül mindegyik emelkedett, de a vajé és a sajté nőtte a legnagyobbat, 10,3, illetve 6,3 százalékot. Ahogy az a görbén látszik, az index gyorsuló emelkedési szakaszban van. De miért is?

Forrás: GDT

A dolog hátterében leginkább a közel-keleti (főleg teljes tejpor iránti) kereslet növekedése, valamint az észak-ázsiai országok sovány tejpor, vaj, vízmentes tejzsír és laktóz igénye húzódik meg. Az időpont abból a szempontból is kiemelt, hogy a kínai vevők, még az újévük (február 10-17) előtt akartak vásárolni. Ennek köszönhető, hogy Óceánia tejárai most meghaladják az európai árakat. A közel-keleti konfliktus nyolchónapos csúcsra lökte a tejárakat. A hosszabb és drágább szállítás Új-Zéland fel tolja el Európa felől a keresletet. Ne feledjük azonban, hogy ezek most nem rekord árak! A hosszú távú átlagokat nem haladják meg, de a tavaly kezdődött áremelkedése nem értek véget. Ez pedig a termelési költségek emelkedésének fényében nagyon fontos hír.

Miközben a tavalyi évet a lassú kínálat-bővülés és a kereslet oldalazása jellemezte, az év végére egy egyensúly alakult ki, amiből idén a bővülés felé vette a piac az irányt. Ebből az árak már elkezdődött emelkedése jól levezethető. Az ütem lassú lesz, mivel a mozgások is azok mind a kínálati, mind a keresleti oldalon. A kereslet a tejtermékek iránt a tavalyi tejárcsökkenések mentén kialakult árcsökkenések mentén fog bővülni, de ne feledjük, a takarmányárak mérséklődése a termelők számára is hagyott jövedelmet (persze hatékonyságtól függően).

Az idei év persze számos bizonytalanságot hordoz a fizetőképesség, a költségváltozások oldalán, de a fogyasztói árak mindenütt túljutottak a csúcspontokon. Kínában, ahol a fogyasztói árak esnek, és az általános fogyasztásnövekedés lassú, arra számítunk, hogy a tejtermékek iránti behozatali étvágy 2024-ben minden Óceánia nyersanyagárat megmozgat.

Ezt jelzi már az, hogy a Fonterra 30 centtel (7,50-ről) 7,80 új-zélandi dollárra emelte a nyerstej árát 24 pénzügyi évre. A Fonterra vezérigazgatója, Miles Hurrell ezt a pozitív kiigazítást az öt erőteljes GDT index-emelkedéssel magyarázta. Hurrell megjegyzi, hogy megugrott a kereslet, különösen a Közel-Keletről és Délkelet-Ázsiából a kulcsfontosságú nyersanyag termékeik iránt. A cégcsoport a világ legnagyobb tejtermák exportőre. Idei várakozásai a csoport pénzügyi helyzetének további stabilitását tartalmazza.

Nos, ebből számunkra az az üzenet, hogy a nemzetközi piac szívóhatása idén, ha nem is ugrásszerűen, de emelkedhet. Ez lassú áremelkedéséket jelent.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben