Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A kiskereskedelem éledezik, az ipar továbbra is mélyponton

PODCAST
PODCAST2024. március 6.   13:18

Januárban 0,6 százalékkal nőtt a magyar kiskereskedelmi forgalom éves alapon. Az ipari termelés azonban 3,6 százalékos éves visszaesést mutatott, és decemberhez képest is, további 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás. Nemcsak nemzetközi, hanem a hazai elemzők is csökkentik már a magyar gazdasággal kapcsolatos idei várakozásokat. A GDP-bővülés 2024-ben közelebb lehet a 2, mint a 3 százalékhoz. Sok függ attól, hogy magára talál-e a második félévben az euróövezet és legfőképpen a német gazdaság, amely továbbra is a recesszió szélén táncol, miután tavaly visszaesés volt a legfőbb exportpartnerüknél is. Az elemzők többsége a csökkenő infláció mellett is, inkább a második félévre várja a kamatcsökkentést az Európai Központi Banktól.

„A dupla nullás tavaly év végi GDP-adat után nem okozott olyan nagy meglepetést az évkezdet. A kiskereskedelem a várakozásaink szerint alakult, a minimális növekmény 13 hónapnyi folyamatos csökkenés után mindenképpen pozitív fejleménynek értékelhető. Az ipari adat tekintetében már gyengébb a teljesítmény, mint, amit vártunk. A helyzetet nehezítette az esztergomi Suzuki-gyár ideiglenes leállása is” – adott egy gyorsértékelést a két adatról Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. Szerinte egyelőre nem várható az iparban helyreállás, talán a második félévben indulhat el a lassú felívelés.

„Itt a nemzetközi konjunktúrát, főként az eurózónát és a német adatokat érdemes figyelni. A német ipar csak enyhe életjeleket mutat, az igazi feltámadás még nem indult el. Csak a második félév hozhat fellendülést” – részletezte Nagy János.

Pozitív tényező a szakértő szerint, hogy az infláció csökkenése miatt minden eurót használó ország esetében, elindult a reálbér-emelkedés. Azok a szegmensek teljesítenek jobban, amelyek a magyar gazdaság számára fontosak, például az elektromosautó-gyártáshoz fontos akkumulátorok előállítása. Nagy János úgy látja, hogy a magyar gazdaságban a belső kereslet helyreállása önmagában elhozhatja idén a gazdasági növekedést idehaza, de a korábbi kormányzati cél, a 4 százalékos növekedés elérhetetlennek látszik idén.

Vajon mikor kezdheti el csökkenteni a kamatot az Európai Központi Bank?

Az európai jegybank márciusban minden bizonnyal tartja a 4,5 százalékos alapkamatot. „Ami ennél érdekesebb, hogy miként változtatja gazdasági előrejelzését a negyedév végéhez közeledve az Európai Központi Bank. Mind az inflációt, mind a növekedést lefelé módosíthatják majd. A mostani 0,8 százalékos növekedés helyett 0,5 százalékos lehet az idei GDP-növekedési várakozást, nem lenne meglepő, hiszen stagnálás jellegű, recesszió közeli az euróövezeti gazdaság állapota” – mondta el a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában Nagy András, az Erste részvényelemzője.

Az egész évben nyomott maradhat az európai növekedés. „Infláció tekintetében 2,7 százalékos szintet várnak. A januári és februári hónapok ebből a szempontból kedvezőek voltak. Főként az élelmiszerárak csökkentek. A szolgáltatás-iparban az infláció továbbra is magas, 4 százalék körüli. Emiatt nem tudja hamar elkezdeni a kamat csökkentését az Európai Központi Bank” – részletezte meglátásait Nagy András.

Az Erste részvényelemzője erre az évre 4 százalékos bérnövekedést vár. Az Európai Központi Bank kivár, hogy ne legyenek másodkörös inflációshatások. Elemzők szerint inkább később kezdje el csökkenteni a kamatokat, minthogy túl korán kezdje el, ezzel is segítve az inflációt Európában.

A beszélgetésben szóba került még:

  • A német adatok továbbra is gyengébbek, mint a többi euróövezeti államé
  • Elég jók az olasz inflációs adatok
  • Milyen veszélyei vannak egy túl korai kamatcsökkentésnek

Nagy Jánossal, az Erste makrogazdasági elemzőjével és Nagy Andrással, az Erste részvényelemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben