Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A gyenge gazdasági teljesítmény miatt is lehetett bátrabb az MNB

PODCAST
PODCAST2024. február 28.   12:03

A Magyar Nemzeti Bank tegnapi kamatdöntő ülésén átmenetileg gyorsított a kamatcsökkentések ütemén. A korábban látott 75 bázispontos lépésköz helyett 100 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot, 9 százalékra. A piaci konszenzus megosztott volt a döntést megelőzően, a forint viszont úgy tűnik, hogy viszonylag könnyedén kiheveri a merészebb kamatvágást.

Az MNB Monetáris Tanácsának döntése után gyengülésnek indult a hazai fizetőeszköz, nemcsak a dollárral szemben, hanem a lengyel zlotyi ellenében is, ami azt mutatja, hogy forintspecifikus, és nem kelet-közép európai régiós szintű volt a tegnapi gyengülés. Hosszabb távon viszont nem valószínű, hogy a több elemző által vártnál 25 bázisponttal nagyobb mértékű kamatcsökkentés jelentős gyengítő tényező lehet a hazai fizetőeszköz piacán – véli az Erste makrogazdasági elemzője. Főleg azért, mert a nagy képen nem változtat az MNB döntése: a piac és a jegybank továbbra is az év közepére 6-7 százalékos alapkamatot vár. Emellett a testület megmarad az adatvezérelt üzemmód mellett.

Nagy János szerint alapvetően két okra vezethető vissza a tegnapi 100 bázispontos kamatcsökkentés. Egyrészt a januári, 3,8 százalékos éves szintű infláció alacsonyabb lett az elemzői várakozásoknál, és nagyon hosszú idő, csaknem három év után tért vissza a jegybank toleranciasávjába. A pozitív reálkamat, vagyis az alapkamat és az infláció különbözete pedig meglehetősen nagymértékűre hízott az év eleji fogyasztói árindexnek köszönhetően. Egy másik ok lehet a merészebb döntés mögött, hogy a magyar gazdaság tavalyi harmadik negyedévben elindult felpattanása megtört 2023 utolsó három hónapjában, és stagnált a hazai GDP. Az eddigi idei év eleji adatokat elnézve pedig igencsak kérdéses, hogy tudott-e folytatódni a gazdaság élénkülése, vagy továbbra is a stagnálás állapotában van a hazai konjunktúra – tette hozzá az Erste makrogazdasági elemzője.

Döcögősen indult el a magyar kilábalás, borúsnak tűnik az első félév

A kérdőjelek már csak azért is sokasodnak a magyar gazdaság első féléves teljesítménye körül, mert a legnagyobb felvevőpiacaink, elsősorban Németország gazdasági teljesítménye sem ad túl sok okot a bizakodásra. „A németországi és az euróövezeti folyamatok meglehetősen negatív fényt vetnek a hazai export kilátásokra. Januárban egy hétre leállt az esztergomi Suzuki-gyár, aminek szintén lesz észlelhető hatása az első negyedéves gazdasági számokban” – magyarázta Nagy János. Az elemző hozzátette: főleg a tavaly év végi stagnálás miatt lényegesen rontotta az Erste a 2024-es évre várható GDP-növekedési előrejelzését. Míg korábban 3 százalék körüli, valamivel a fölötti értékre lehetett számítani, addig a jelenlegi várakozás inkább a 2 százalékos bővülési ütem körül áll.

A gazdasági teljesítmény felpörgése érdekében nagy szükség lenne a hitelezés, a beruházások élénkülésére is. Valójában azonban a jegybank 100 bázispontos döntése, a 9 százalékra mérséklődő alapkamat nem fog fordulatot hozni ebben a tekintetben. „A kormányzat korábban már többször is belenyúlt a monetáris politikai transzmisszióba, így a hitelkamatok valójában már 6 százalék környékén állnak. Jóval előrébb tart a hitelpiac, mint a szűkebben vett pénz- és tőkepiacok” – tette hozzá az Erste makrogazdasági elemzője.

De nemcsak a GDP-adatok, hanem az inflációs számok is okozhatnak meglepetést a következő időszakban. Nagy János szerint elképzelhető, hogy jó ideig a január 3,8 százalékos éves alapú fogyasztói árindex számít majd a mélypontnak. Februárban már akár ismét négyessel kezdődő inflációs adatot láthatunk, az év közepe felé pedig a tavaly kedvezően alakuló bázishatás az ellenkezőjére fordult. Így könnyen lehet, hogy a negatívan ható bázishatás, és az akkorra már valószínűleg érezhetően beinduló gazdasági konjunktúra miatt 5-5,5 százalékig is felkúszhat az éves alapú inflációs mutató.

A műsor második felében Péntek Ádámmal, az Erste részvényelemzőjével beszélgettünk. Vele szóba került az, hogy:

  • kik voltak az amerikai gyorsjelentési szezon nyertesei és vesztesei?
  • miért és hogyan lett a világ negyedik legnagyobb cége az Nvidia?
  • milyenek a félvezetőgyártó óriás idei kilátásai, folytatódhat az Nvidia-részvény felfutása?

A műsor első felében Nagy Jánossal, az Erste makrogazdasági elemzőjével, majd Péntek Ádámmal, az Erste részvényelemzőjével beszélgettünk. A műsorvezető Németh László.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben