Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ismét módosulnak az adók

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 27.   09:25

Az EU pénzügyminiszterei tegnap végre megegyeztek: ezentúl a részvényeseknek és a 100.000 euró fölötti betéteseknek kell segítenie, ha egy bank bajba jut. Az állami szerepvállalás részleteit is szabályozták. A végső szót az európai parlament fogja kimondani az új szabállyal kapcsolatban, de ez már inkább csak formalitásnak tekinthető. A hír összességében pozitív a...

Az EU pénzügyminiszterei tegnap végre megegyeztek: ezentúl a részvényeseknek és a 100.000 euró fölötti betéteseknek kell segítenie, ha egy bank bajba jut. Az állami szerepvállalás részleteit is szabályozták. A végső szót az európai parlament fogja kimondani az új szabállyal kapcsolatban, de ez már inkább csak formalitásnak tekinthető. A hír összességében pozitív a jövőre nézve, hiszen a jövőben hasonló krízisek, mint amit most látunk, nehezebben fognak kialakulni. A Nikkei megfordulni látszik a 12.600 pontos támasz szintről. Persze a végső szó kimondásához az kellene, hogy komolyan elhagyja az index a 20 és 30 napos mozgóátlagokat, amelyek 13.111 és 13.640 pontnál vannak. A DAX továbbra is célozza a rést 8.100 pont környékén, s ma is arra készül elindulni a reggeli nyitásban. Közben a Dow Jones és az S&P500 index is célozza a 20 és 30 napos mozgóátlagot. A kérdés, hogy át fognak-e tudni menni ezeken a mozgóátlagokon. Ha igen, akkor folytatódhat majd az emelkedés, de egyelőre ne szaladjunk előre. Egyelőre további egy százalék emelkedés tűnik még nagyon valószínűnek. A BUX is várhatóan fölfelé indul ma, de mintegy 100 pontra találjuk a 200 napos mozgóátlagot, amely komoly gátja lehet a további emelkedésnek.
Piaci áttekintés
- Gyenge amerikai adat ellenére emelkedés a tőzsdén
- Négy napja emelkedik az olaj
- Tovább erősödött a forint
- Emelkedtek az ázsiai piacok
- Ismét módosulnak az adók
- Emelkedésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén is
Nemzetközi hírek
USA
- A Dow 1,02%-ot, a Nasdaq 0,84%-ot, az S&P 500 0,94%-ot emelkedett.
- Ma 14.30-kor több munkaerő piaci adat is érkezik a tengerentúlról, melyekre kiemelt figyelem irányulhat. 16.00-kor pedig a függőben lévő lakásértékesítések májusi alakulását közlik.
- Az amerikai piacok zárását követően érkezik a Nike negyedik negyedéves jelentése, mivel a gazdasági és a naptári év nem esik egybe a vállalatnál. A várakozások szerint 74,2 centes részvényenkénti eredményről fog beszámolni a sportszergyártó.
- Meglehetősen gyenge lett tegnap az amerikai GDP nagysága. A harmadik felülvizsgálat alapján csak 1,8%-os növekedés volt tapasztalható az első negyedévben, szemben a várt és az előzetes 2,4%- kal. A GDP csökkenését főleg a szolgáltatási szektor lassabb növekedése okozta. Pozitív meglepetést az építőipar okozott, ahol az előző felülvizsgálathoz képest nagyobb volt a növekedés.
Európa
- Európában is emelkedés volt tapasztalható, a DAX index 1,66%-ot, a FTSE 100 1,03%-ot emelkedett.
- Tegnap az EKB elnöke, Mario Draghi tartott beszédet, melyben kijelentette, hogy továbbra is jelen vannak a lefelé mutató kockázatok, ezért készen állnak új eszközök bevezetésére, egyúttal távolinak nevezte a monetáris politika esetleges szigorításának a lehetőségét. Beszédében kitért a bankunió fontosságára is.
Olaj, arany
- Tegnap tovább folytatódott az eső trend az aranyban, azonban néhány dollárral a támasz szint fölött, 1.226 dollárnál fordult az árfolyam és enyhe növekedésbe kezdett, így ma reggel ismételten 1240 dollárt adnak egy uncia aranyért.
- Az olaj árfolyama negyedik napja emelkedik, így a WTI típusú olaj árfolyama elérte a 95,9 dollárt. Az emelkedés hátterében a növekvő amerikai finomítói feldolgozás és a ma reggel megjelent növekvő profitról beszámoló kínai adat áll.
Devizák
- Miután a 300-as szintről fordulni tudott a forint árfolyama, egy erősödő trend kezd kirajzolódni, melyben a pozitív nemzetközi hangulat is segít. Az EUR/HUF árfolyam ma reggelre már 296 közelébe mérséklődött és hamarosan megpróbálkozhat a 295-ös szint tesztelésével is.
- Az EUR/USD árfolyama lefelé áttörte a 200 napos mozgóátlagot és ezzel tovább folytatódott a dollár erősödése. Az árfolyam a tegnapi kereskedés során 1,3012-ig csökkent, ahonnan ma reggel egy kisebb fordulat látszik kirajzolódni, ugyanis ma reggel 1,3026-os árfolyamon kereskednek a devizapárral.
Távol-Kelet
- Közel 3%-os emelkedésével a reggel legjobban teljesítő indexe a dél-koreai Kospi lett, de a Nikkei sem sokkal maradt le tőle 2,44%-os emelkedésével. A Hang Seng 0,8%-ot emelkedett, míg a Shanghai index a kereskedés zárását megelőző percekben jelentős kilengést mutatva végül 0,23%- os emelkedést tudott felmutatni.
- Kínában megugrott a termelővállalatok profitja, a májusi adat 15,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, míg az év első öt hónapját figyelembe véve 12,3%-os emelkedés tapasztalható a tavalyi évhez képest.
- A Credit Suisse elképzelhetőnek tartja, hogy a kínai GDP növekedés 6%-ra mérséklődjön. A Fitch 7,5%-ra csökkentette a Kínára vonatkozó növekedési előrejelzését.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége a pozitív tartományban volt ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL kurdiszátni partnere, a Shaikain blokk operátora bejelentette, hogy elfogadták a mezőfejlesztési programot. Az első fázisban napi 40.000 hordós kapacitással üzemelő blokk három éven belül már 150.000 hordót, 2018-ra pedig 400.000 hordót termelhet. A MOL a blokkban 20%-os részesedéssel rendelkezik. A hír alapvetően pozitív, de egybevág a korábbi tervekkel.
- Szíjjártó Péter montenegrói tárgyalásai után elmondta, hogy a MOL indulhat a szárazföldi és tengeri kitermelésre júliusban kiírandó tenderen. A hír pozitív.
- A kormány elvetette az önkormányzatoktól átvállalt hitelekre kivetni szándékozott 7%-os adó ötletét. Helyette a január és április között beszedett tranzakciós illetékre vetnek ki adót, melynek mértéke 208%. Ez mintegy 75 milliárd forintos bevételt jelent a korábbi tervek szerinti 40 milliárddal szemben. Az OTP esetében 6 milliárdról 16 milliárd forintra nő a teher, míg az FHB esetében 400 millió forint a plusz fizetendő. Az eredeti tervekben nem szerepelt, hogy az adót a bankok fizetnék be. Az új adót a tervek szerint év végével kivezetik.
- Az OTP 2013. június 26-án 14.564 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.811.096 darabra (1,36%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Az AutoWallis és a Waberer’s is bekerül a régiós indexbe
ELEMZÉS

Az AutoWallis és a Waberer’s is bekerül a régiós indexbe

Szeptember 23-ól lépnek életbe a régiós CECE index...

Élelmiszerár-sok(k)
AGRÁR SAROK

Élelmiszerár-sok(k)

Statisztikákkal ugyan nehéz alátámasztani, de nincs olyan, akinek ne lenne ismerőse, aki a határokon túli boltokba jár vásárolni. Pláne nincs...

2024. szeptember 16.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben