Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

PODCAST
PODCAST2024. február 21.   13:06

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek teljesítményét. Már csak azért sem, mert például az OTP, a Richter és a MOL teljesítménye is, sokszor a külföldi leánycégeik jobb teljesítményén múlik. A Magyar Telekom árbevétel növelő képességének pedig jót tett a magasabb infláció, igaz, azért a kordában tartott költségek is fontos szerepet játszottak az emelkedő nyereségben.

Még múlt héten tette közzé a tavalyi 4. negyedéves és a teljes egész évre vonatkozó számait a MOL. A magyar olajipari cég a vártnál nagyobb árbevétellel és nyereséggel rukkolt elő. Az egész éves EBITDA, vagyis adó- és kamatfizetés és amortizáció előtti nyeresége közel 3,1 milliárd dollár lett, ami alacsonyabb a 2022-es rekordnál, de így is kiemelkedően magasnak számít a korábbi évek átlagához képest. A végső nyereségét az olajcégnek a különadók rontották le leginkább. Már a MOL számai mutatták, hogy a recesszióval küzdő magyar gazdaság azért túl rossz évet nem zárt, már, ami a nagyvállalati eredményeket illeti.

„Bár még tart a gyorsjelentési szezon, de nagy valószínűséggel 2023 volt a magyar tőzsde legjobb éve. A mi számításaink szerint a négy nagy blue chip az 1700 milliárd forint körüli profitot produkált. A 4 negyedéves profit mozgóátlag pedig csúcsra jutott a 4. negyedévben” – nyilatkozta a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Miró József, az Erste vezető elemzője.

A szakértő szerint ez természetesen szerepet játszik abban, hogy a BUX-index újabb és újabb csúcsokat dönt. Valószínűleg ezek a magas profitok meg is maradnak.

„Idén stagnálhat majd a BUX profittömege, ami idővel tovább növekedhet. Ha pedig ezt tekintetbe vesszük, akkor nagyon alacsony értékeltségen mozog a magyar börze. Hiszen 6-os P/E érték alatt marad, 5 és 5,5 környékén. Van egy átárazódási tartalék a magyar piacban” – részletezte meglátásait Miró József, az Erste vezető elemzője.

Magyar recesszióállóak a nagy részvények

„Ez az erőteljes teljesítmény a magyar piacon 2020 után, a koronavírus-járvány lecsengését követően indult el. Akkor jelent meg az erőteljes infláció, és emiatt is megjelent a profitbővülés. Az energiaárak emelkedése pedig például a MOL-nak és az Alteo-nak segített” – közölte Miró József. Az Erste vezető elemzője az ANY Biztonsági Nyomdát és a Waberer’s-t is a jól teljesítő cégek közé sorolta, ami az elmúlt pár évet illeti.

A teljes beszélgetésben szóba került az is, hogy:

  • Az OTP profitjának több mint a fele külföldről jön
  • A MOL és a Richter profitálása a globális piacból
  • Más volt a magyar gazdasági visszaesés 2023-ban, mint a korábbi recessziós években
  • Richter rubelgyengeség miatti „extraprofitja” eltűnt, de legalább az orosz profit itthon jelenik meg

A műsorban Miró Józsefet, az Erste vezető elemzőjét Nagy Károly kérdezte.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben