Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lesz tűzijáték?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. február 15.   12:28

Egyre többen cikkeznek arról, hogy micsoda pénzeső dagaszthatja a magyar megtakarítók zsebét hamarosan. Az elmúlt napokban több médium is foglalkozott a dologgal. Nevezetesen azzal, hogy februárban az 500 milliárd forintot közelíti az állam által kifizetett kamat, de az év első...

Egyre többen cikkeznek arról, hogy micsoda pénzeső dagaszthatja a magyar megtakarítók zsebét hamarosan. Az elmúlt napokban több médium is foglalkozott a dologgal. Nevezetesen azzal, hogy februárban az 500 milliárd forintot közelíti az állam által kifizetett kamat, de az év első felében 1000 milliárd forint körül lehet ez az összeg. Ez az idei várható GDP mintegy 1,2 százaléka, azaz igencsak jelentős összeg.

Mindenki találgatja, hogy hol landol ez a pénzmennyiség. A csökkentett kamatú állampapírokban? Vagy elvándor hazai, külföldi részvénypiacokra? Minden benne van a pakliban, de a jelenlegi tőzsdei raliban az értékeltségeket is figyelembe véve a régiós feltörekvő piacok, azon belül pedig a magyar igazán izgalmas célpiac lehet. (lásd korábbi kommentárunkban az értékeltségi ábrát) Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a magas lakossági állampapír kamatok számos befektetőt csábítottak el a részvénypiacról az elmúlt években, akik most a csökkenő kamatokat látva újra a tőzsdei befektetések felé fordulhatnak. Szóval érdemes megnézni, hogy az érkező pénzek hogyan viszonyulnak a részvénypiac méretéhez. A BUX indexben található részvények összértéke, piaci kapitalizációja 10.700 milliárd forint körül van jelen pillanatban, azaz mintegy 50 százalékkal haladja meg azt a 7000 milliárd forintot, ami lakossági állampapírokban van. Ez azt jelenti, hogy az érkező cirka 1000 milliárd forint a magyar részvénypiacon landolna, figyelembe véve azt is, hogy a szabad közkézhányad jóval kisebb, mint a teljes piaci kapitalizáció, ami 7200 milliárd forint, az elérhető részvény kapitalizáció cirka 14 százaléka lenne! Ez pedig hatalmas összeg!! Jó-jó, ez nem mind a BUX-ba fog érkezni, de azért mutatja, hogy a mostani kamatfizetéseknek akár egészen komoly hatása is lehet a világ egyik legalulértékeltebb piacára nézve. Hogy mennyire alulértékelt a BUX? A feltörekvő piacok közül a második a chilei után és a török előtt, a standardizált előremutató P/E ráta szerint és a sokéves átlagos értékeltségtől való eltérés alapján.

Oké, de ha ide jön a pénz, akkor mi lesz vele később? Marad? Vagy elmegy? Ezt nem tudhatjuk, de! Idén kb. 1200 milliárd forint kamatot fizetnek a lakossági állampapírok. Tavaly csak a négy blue-chip, melyek a BUX több, mint 90 százalékát adják, mintegy 1700 milliárd forint profitot termeltek az Erste előrejelzése szerint. Idén alapvetően valami hasonlóra számíthatunk, aztán az elkövetkező években növekedhet tovább az eredménytömeg. Ez a piaci kapitalizáció cirka 16 százaléka. Ugyanakkor az osztalékhozam elég magas, 4-6 százalék között alakul. Tavaly az MSCI Hungary esetében ez az érték 5 százalék fölött volt, de mostanra nagyot emelkedtek a részvényárak, s az osztalékban nem várunk jelentős ugrást, kivéve az MTel esetében, amely viszont nem tagja a fent említett indexnek. Szóval, úgy tűnik, hogy 4-5 százalék körüli értékkel számolhatunk hosszabb távon is. Ehhez pedig még hozzájöhet az áremelkedésből keletkező haszon, ami akár jelentős is lehet, ha a piac tényleg átértékelődik, ez különben szerintünk már el is kezdődött. Ez pedig sokkal versenyképesebbnek tűnik, mint az egyre alacsonyabb hozamokat (igaz kockázatmentesen) kínáló lakossági állampapírok.

Egy szó, mint száz, hogy lesz-e tűzijáték, azt nem tudom. De, hogy jó esély van rá, az elég valószínűnek tűnik!

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal
VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal

Az ALTEO leányvállalata, az ECO-FIRST tízéves szerződést...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben