Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nincs megállás

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. február 8.   13:05

Tegnap tovább kúsztak felfelé az indexek az Egyesült Államokban, az S&P500 pedig a lélektaninak tekintett 5000 pontos szintet ostromolta. Kérdés, hogy mennyire jogos ez a mozgás. Vagy már kicsit túlzásba estek a befektetők? Új éves csúcsok és minimumok az...

Tegnap tovább kúsztak felfelé az indexek az Egyesült Államokban, az S&P500 pedig a lélektaninak tekintett 5000 pontos szintet ostromolta. Kérdés, hogy mennyire jogos ez a mozgás. Vagy már kicsit túlzásba estek a befektetők?

Új éves csúcsok és minimumok az NYSE-n

Forrás: Bloomberg, Erste

Azt láthatjuk, hogy az új éves csúcsok száma igazándiból a novemberben kialakult emelkedési hullám elején volt kiemelkedően magas a New York-i tőzsdén az elmúlt egy év során. S akkor az új minimumok száma is lecsökkent. Az idei év cirka egy hónapjában általában továbbra is számos új csúcsra emelkedő részvényt láthatunk, de nőtt az új minimumra eső részvények száma is. Ez pedig azt sugallja, hogy a nagy emelkedés kifulladóban lehet.

Különböző piacok P/E értékeltségének alakulása

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint látható, a különböző indexek várható eredmények alapján számított P/E értékeltsége sok esetben jelentős alulértékeltséget mutat a sokéves átlagos értékeltséghez képest. (A grafikon alapján még mindig a BUX a legolcsóbb.) Az amerikai piacok viszont nem tartoznak ezek közé. Igaz, a mesterséges intelligencia sztori számos részvény esetében kiugró emelkedést és kiugró értékeltség változást hozott. Így például a félvezető iparág részvényeinek indexe közel 100 százalékot emelkedett az elmúlt egy évben, de már idén is majdnem 20 százaléknál jár. Mint korábban rámutattunk, ha az MI-kapcsolt részvényeket kivesszük a képletből, akkor ugyan nem drága az S&P500 index, de nem is olcsó. Illetve valamivel a sokéves átlagos értékeltség fölött forog, ami talán még indokoltnak is mondható a várakozások szerinti átlagosan évi 14 százalékos profitbővülés alapján, ami az elkövetkező három évben várható. Szóval lehet utazni a jelenlegi emelkedéssel, de azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy egyre vékonyabb a jég, amin járunk. S ez annak ellenére igaz, hogy azt gondoljuk, hogy egy többéves emelkedési hullám elején vagyunk. Viszont az ilyen emelkedésekben is jöhetnek akár mélyebb, 10-15 százalékos korrekciók, amikre nem árt felkészülni! Legalább és minimum lélekben!

S még valami az NYBC kapcsán. A Fed ma piaczárás után teszi közzé a mérlegét. Helyi idő szerint délután 4 óra 30 perckor, azaz magyar idő szerint 22:30-kor. Abból láthatjuk majd, hogy a bakok megrohamozták-e likviditást nyújtó hitelért a New York-i bank kapcsán, vagy sem. Ha nem, az azt sugallja, hogy a betétesek valójában nyugodtak. Ha viszont igen, akkor ugyan van aggodalom, vagyis egy picit rosszabb a helyzet, de az orvosságot is bevették, a likviditási hitel formájában.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A Mol a vesztese, a Magyar Telekom a nyertese lehet a gyorsjelentési szezonnak

Az előttünk álló napokban teszik közzé gyorsjelentéseiket a legnagyobb hazai cégek, amelyek összességében a tavalyi első negyedévvel megegyező...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben