Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kicsit unalmas

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. február 12.   11:19

Elég unalmasnak tűnik, de a főbb gazdasági lapok, pl. a WSJ is azzal foglalkozik, hogy az újabbnál újabb csúcsokat követően olcsó vagy éppen már drága az amerikai piac. Ez ügyben elsősorban az S&P500-at érdemes vizsgálni, amely kis hezitálás után lazán törte...

Elég unalmasnak tűnik, de a főbb gazdasági lapok, pl. a WSJ is azzal foglalkozik, hogy az újabbnál újabb csúcsokat követően olcsó vagy éppen már drága az amerikai piac. Ez ügyben elsősorban az S&P500-at érdemes vizsgálni, amely kis hezitálás után lazán törte át a lélektani 5000 pontos szintet a pénteki kereskedésben.

Nem árulunk zsákbamacskát. Számos metrika, értékelési módszer szerint vizsgálta a WSJ az S&P500 értékeltséget, citálva számos elemzőt, s alapvetően arra az álláspontra jutott, amire korábban mi is. Azaz, hogy nem mondható olcsónak az index.

A P/E összehasonlításról már többször beszéltünk. A PEG rátát viszont még nem vizsgáltuk. Ha 2027-ig nézzük a várható eredménybővülést, akkor a jelenlegi előrejelzések szerint 11,1 százalékos átlagos és éves profitbővülést láthatunk az elkövetkező négy évben. Ha pedig a mostani 12 hónapos előremutató P/E rátát, amely 20,6, elosztjuk ezzel az értékkel, akkor 1,77-et kapunk, ami a hagyományos értékelési módszerek szerint magasnak számít, hiszen az 1 alatti értéket tekintjük általában attraktívnak.

Damodaran a múltban tipikusan évente számította ki a részvénypiaci kockázati prémiumot az S&P500 esetére. Mostanában ennél sűrűbben, gyakorlatilag havonta teszi ezt meg. S abból az látszik, hogy a korábbi 5,5 százalék környékéről ez 4,6 százalékra csökkent idén januárra, s azóta az index emelkedésével valószínűleg tovább csökkent. Vagyis a piaci emelkedés egyik rugója, hogy az elkövetkező évek profitbővülésében egyre kisebb kockázatot látnak a befektetők, s ezért egyre kisebb várható hozam mellett is megveszik a részvényeket. Azaz elég nagyot növekedett az optimizmus, ami nem biztos, hogy jó tanácsadó.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben