Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Kiemelkedő osztalékok és felemás gyorsjelentések

PODCAST
PODCAST2024. február 7.   13:07

Bevételét és nyereségét is növelte az UniCredit tavaly. Az olaszországi székhelyű bankcsoport 2023-ban csaknem 29 milliárd euró bevételt ért el, ami 17 százalékos növekedés egy év alatt. A profit 8,6 milliárd euró volt, ami csaknem 54 százalékos bővülés. Ez volt a tizenkettedik egymást követő nyereséges negyedéve. Ráadásként az olasz óriásbank a profitja 100 százalékát visszajuttatja valamilyen formában a részvényesei felé. Az euróövezetben és az Egyesült Államokban is kevésbé jó lehet az idei gazdasági év a bankok számára tavalyhoz képest, elsősorban, a várhatóan csökkenő kamatszintek miatt.

Az UniCredit szerint idén az euróövezetben fél százalékkal növekedhet a gazdaság, a két legfőbb befolyásoló tényező az infláció enyhülése és a mérsékelt világkereskedelmi növekedés lesznek.

„A tavalyi 4. negyedévről nagyon pozitív számokat tett közzé az UniCredit, mert 2,8 milliárd eurós negyedéves profitról számolt be, miközben csak 1 milliárd volt a várakozás. Némi túlzással tehát, 3-szoros volt a profitja az előzetes elemzői kalkulációkhoz képest. Részben jobb lett a bevételi oldal, a kamatbevételek és a nettó jutalékbevételek, másrészt sikerült a költségeket alacsonyan tartani. Kevesebbet tettek félre a rosszhitelekre, céltartalékolásként, itt néhány százmillió eurós tételről beszélünk” – adott számot az UniCredit gyorsjelentésének hátteréről Nagy András, az Erste részvényelemzője.

Megemlítette azt is, hogy adóvisszatérítésre is jogosult volt az UniCredit Olaszországban és Németországban egyaránt, ezek szintén emelték a negyedéves profitot. A pénzintézet – szinte egyedülálló módon az euróövezeti pénzintézetek közül – szinte a teljes nyereségét visszaadja majd a befektetők felé osztalékfizetés és részvény-visszavásárlási program formájában. A kamatemelkedés is jót tett a nyereségességességének, de ez igaz a teljes euróövezeti bankszektorra. Szintén jót tett a bakok hitelportfólióinak, hogy továbbra is feszes a munkaerőpiac, alacsony a munkanélküliség, vagyis fizetőképesek az ügyfelek, a magas infláció ellenére.

Több európai nagybank is van, amely 5-6 százalékos osztalékhozamot fog biztosítani a részvényeseinek. Az UniCredit rendkívüli osztalékfizetése 9 százalékos hozamot jelent. Nagy András beszélt arról is a Trend FM, Reggeli Monitor című műsorában, hogy a Raiffeisen Bank milyen több áttételes művelettel akarja hazavinni az oroszországi leánybankjának a nyereségét.

Félidőnél jár az amerikai gyorsjelentési szezon

Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője már arról beszélt, hogy az amerikai energiaszektor éves szintű, 28 százalékos profitvisszaesése pozitív meglepetés, mert ez 13 százalékponttal jobb, mint amennyit egyáltalán vártak az elemzők. Hasonlóképpen, legalábbis a várakozásokhoz képest, jobb lett a nem alapvető fogyasztási termékeket forgalmazó vállalatok eredmény beszámolója is. Ott 14 százalékponttal lett nagyobb a cégek nyeresége, mint, amire számított a piac. Igaz, ez viszont már ebben a szektorban éves szinten 34 százalékos nyereségnövekedést jelent.

„Eddig 276 vállalat jelentett az S&P 500 cégei közül, és 3,7 százalékos növekedést produkáltak, 366,9 milliárd dolláros összprofittal” – összegezte a képet Kerekes Tamás, az Erste részvényelemzője. 

A beszélgetésben szóba került még:

  • Az egészségügyi szektor nyeresége 17 százalékkal esett vissza
  • Nem ment az amerikai autógyártóknak, egy korábbi sztrájkidőszak miatt
  • Erős volt az amerikai légitársaságok szolgáltatásai iránti kereslet
  • A beinduló kamatcsökkentések nem feltétlenül lesznek rossz hatással a banki eredményekre

Nagy Andrással, az Erste részvényelemzőjével és Kerekes Tamással, az Erste elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben