Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Óvatossá tette a gyengülő forint a jegybankot

PODCAST
PODCAST2024. január 31.   13:28

Nincs kimondott árfolyamcélja a Magyar Nemzeti Banknak, de a 390 forintos szint fölé kiszúró euró árfolyam már óvatossá tette a jegybankot – mondta az Erste makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Elsősorban a hazai fizetőeszköz elmúlt két hétben látott gyengülése vezetett odáig, hogy az MNB végül nem 100 bázisponttal, hanem „csak” 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot idei első ülésén.

Az irányadó ráta ezzel maradt kétszámjegyű, 10 százalékon áll a mutató. Elsősorban a forint gyengülése miatt nem húzta meg a bátrabb lépést az MNB, amely szerint a makrogazdasági fundamentumok, (a javuló folyó fizetési mérleg, a dezinfláció folytatódása), alapvetően teret engednének a 100 bázispontos csökkentésnek, de a magyar gazdaság kockázati megítélésében bekövetkezett romlás mégis ez ellen hatott.

Ez a hangulatromlás erőteljesen visszaköszönt a forint árfolyammozgásában. „Az elmúlt két hétben azzal kezdődött el a forint gyengülése, hogy Virág Barnabás MNB-alelnök egy bécsi konferencián bedobta a 100 bázispontos kamatcsökkentés lehetőségét. Majd a referenciakamatokkal kapcsolatos kérdések, és a közelgő EU-csúcs miatt a kormány és az Európai Bizottság közötti nézeteltérések is kiélezték a helyzetet” – magyarázta Nagy János.

Az Erste makrogazdasági elemzője hozzátette: az MNB-nek nincs hivatalos árfolyamcélja, de az igaz, hogy nyár óta egyre hangsúlyosabban jelenik meg a forint mozgásával kapcsolatos kommunikáció a jegybanknál. Ennek oka, hogy a gyenge forint importon keresztüli begyűrűződése, és így inflációnövelő hatása a koronavírus-válság előtti szinthez képest jelentősebbnek mondható. „A jegybank döntéseiből az tűnik ki, hogy a 370-390 forint közötti euró árfolyam a kényelmes az MNB számára. A 380-as szintnél a legboldogabb a testület” – folytatta Nagy János. Majd hozzátette: a túl erős forint sem kedvező, ugyanis az olcsóbbá tenné az importot, ami sok hazai gazdasági szereplőt hozhat nehéz helyzetbe. 

Tavasszal megtorpanhat a dezinfláció

Virág Barnabás bécsi konferencián elmondott utalása a 100 bázispontos kamatcsökkentésre vonatkozóan olyannyira szöget ütött a befektetők és az elemzők fejébe, hogy a várakozások is inkább ebbe az irányba tolódtak el. Ugyanakkor, mivel a kamatcsökkentés a monetáris politikai transzmisszión keresztül csak hónapokkal később fejti ki hatását, teljesen érthető, hogy most inkább még óvatosabb maradt a jegybank.

Ennek hátterében az állhat, hogy bár jelenleg igencsak kedvezőek a dezinflációs folyamatok (tavaly decemberben 5,5 százalék volt az éves alapú fogyasztói árindex), valójában az idei évet sokasodó kérdőjelek övezik. Arra a kérdésre például Virág Barnabás sem tudott egyértelműen felelni, hogy a 2024-es éves infláció a decemberi érték alatt lesz-e.

„Elemzőként az látható, hogy a dezinflációs hatás tavasszal megtorpanhat, a legnegatívabb forgatókönyv esetén ismét 6-7 százalék közötti lehet az éves alapú infláció” – tette hozzá Nagy János. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy míg tavaly a bázishatás egyértelműen kedvezett az infláció letörésének, addig idén ez a hatás az ellenkezőjére fordul. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a közel-keleti fejlemények valószínűleg az év nagy részében komoly felfelé mutató kockázatokat fejthetnek ki a világpiaci kőolajárakra nézve.

A beszélgetés második felében az Erste részvényelemzőjét, Nagy Andrást kérdeztük. Vele szóba került mások mellet az, hogy:

  • hogyan teljesített az elmúlt évben a legnagyobb európai technológiai cég?
  • mely szektorok zuhanhattak tavaly a legnagyobb mértékben a kontinensen?
  • milyen kilátásai vannak erre az évre a fapados légitársaságoknak, mint például a Ryanair-nek és a Wizz Air-nek? 

A műsor első felében Nagy Jánossal, az Erste makrogazdasági elemzőjével, majd Nagy Andrással, az Erste részvényelemzőjével beszélgettünk. A műsorvezető Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben