Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Porsche: Hát, nem éppen egy Ferrari

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MININagy AndrásRészvényelemző2024. január 30.   15:25

2023 második félévében piaci kapitalizációjának csaknem egyharmadát elvesztette a Porsche AG, mely december során a 2022 szeptemberi IPO ár alá is beesett, és azóta sem tudott visszakapaszkodni a 82,5 eurós kibocsátási ár fölé. Miközben a közvetlen...

2023 második félévében piaci kapitalizációjának csaknem egyharmadát elvesztette a Porsche AG, mely december során a 2022 szeptemberi IPO ár alá is beesett, és azóta sem tudott visszakapaszkodni a 82,5 eurós kibocsátási ár fölé. Miközben a közvetlen összehasonlítási alapjának tartott Ferrari megállíthatatlanul menetelt egész évben.

Az árfolyam csökkenését az értékeltség visszaesése okozta, hiszen az eredményvárakozások csak november-december környékén kezdtek el csökkenni, addig a stabil eredménykilátások ellenére csökkent az árfolyam.

EBITDA várakozások 2023-2025 között

Forrás: Bloomberg, Erste

Kína túl fontos piac

A részvény romló megítélésében a kínai piaccal kapcsolatos aggodalmak is szerepet játszhattak. Ugyanis Észak-Amerikától alig elmaradva Kína a második legfontosabb piac a Porsche számára, minden negyedik autójukat itt értékesítik. Így a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos hírek a Porsche-ra is negatívan hatnak.

Forrás: Bloomberg, Erste

Nem Ferrari, de nem is Mercedes

Nem vagyunk könnyű helyzetben az összehasonlító értékeléshez szükséges megfelelő peer-group összeállításánál. A Ferrari kiugró árazással rendelkezik, de a bruttó- és az adózott eredménymarzsa is kiemelkedő, és egyébként is magasabb presztízsű, még inkább a luxus szegmenst képviseli.

Az Aston Martin veszteséges, így az sem jó összehasonlítási alap. A német presztízsautó-gyártókhoz képest viszont felfelé tér el, mind marzsok, mind pedig értékeltség tekintetében. Ez főleg az előretekintő P/E alapján szembetűnő, az előretekintő EV/EBITDA tekintetében már sokkal kisebb prémium tapasztalható a Porsche-nál a medián értékhez képest.

Forrás: Bloomberg, Erste

Csökkenő trendcsatornából szabadulhat

Tavaly júliustól kezdve csökkenő trendben mozog a Porsche árfolyama, melyből szeptember és október végén is lefelé tört ki átmenetileg az árfolyam.

Jelenleg a trendcsatorna felső élét közelíti az árfolyam. Egy felfelé irányuló kitörés pozitív technikai jelzést jelentene és fordulatot jelezhetne a hosszabb távú technikai képben is.

Forrás: Bloomberg, Erste

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben