Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Richter szerződést írt alá az Acrux nevű céggel

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 26.   09:36

Tegnap fordulatot mutattak be a tőzsdék. A DAX-nak sikerült elrugaszkodnia a 200 napos mozgóátlagról azután, hogy az ázsiai piacok magukhoz tértek. Ma folytatódhat ez az emelkedés, sőt az elkövetkező napok során, a korábban keletkezett rést 8.086 és 8.160 pont között valószínűleg visszateszteli az árfolyam. A Dow Jones ipari átlag index is megcélozhatja a 15.080 pont...

Tegnap fordulatot mutattak be a tőzsdék. A DAX-nak sikerült elrugaszkodnia a 200 napos mozgóátlagról azután, hogy az ázsiai piacok magukhoz tértek. Ma folytatódhat ez az emelkedés, sőt az elkövetkező napok során, a korábban keletkezett rést 8.086 és 8.160 pont között valószínűleg visszateszteli az árfolyam. A Dow Jones ipari átlag index is megcélozhatja a 15.080 pont környékén levő 20 napos mozgóátlagot, s az S&P500 irányba veheti azt, amely 1.624 pontnál tartózkodik most. A BUX esetében továbbra is az akadály, 18.642 pontnál a 200 napos mozgóátlagnál van. Az enyhe pozitív hangulatban, a magyar piac esetében egy enyhén pozitív, de oldalazó piacra számítunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- Vártnál kedvezőbb amerikai adatok érkeztek
- Tovább zuhant az arany árfolyama
- Nem befolyásolta a kamatdöntés a forint árfolyamát
- Vegyes mozgás az ázsiai piacokon
- Újabb adóváltozás érintheti a MOL-t és az OTP-t is
- 4,25%-ra csökkent az alapkamat
- Oldalazó piacra számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap jó makrogazdasági adatokat láthattunk az USA-ból, s tovább hatott a fed kormányzók pozitív nyilatkozata is, amelynek köszönhetően az amerikai indexek emelkedéssel zárták a napot. (Dow Jones:+0,69%; Nasdaq: +0,82%; S&P500: +0,95%)
- A tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya 3,6 százalékkal emelkedett a várt 3 százalékkal szemben, míg az S&P/CaseShiller házárindex 152,4 pontra emelkedett áprilisban a korábbi 148,7 pontról. A júniusi fogyasztói bizalom is sokkal jobb lett a várakozásoknál, hiszen 81,4 lett a várt 75,1 pont helyett. Az új lakásépítések is dübörögtek, hiszen 476 ezer új lakást értékesítettek májusban a várt 460 ezer helyett. Így talán nem meglepő az, hogy ez is segítette eloszlatni a befektetők kételyeit az amerikai gazdaság állapotára nézve.
- Ma jelzáloghitel igénylés változást és az első negyedéves GDP újabb becslését láthatjuk az USA-ból, amelyben nem vár a piac változást az előző, 2,4 százalékos értékhez képest.
- A Pimco vezetője szerint köd szállta meg a Fed döntéshozók fejét, ugyanis az amerikai gazdaság fellendülése lassabb lehet, mint azt a pénzügyi kormányrúd mozgatói gondolják, ugyanis a globalizáció továbbra is nyomás alatt tartja az amerikai fizetéseket, amelynek köszönhetően a vásárlóerő továbbra is lassan fog növekedni.
- Ma két Fed kormányzót, a Dallasit és a Richmondit, hallgatja meg a pénzügyi szolgáltatások bizottsága a pénzügyis szabályozásról. Valószínűleg ennek nem lesz nagy hatása a piacra.
Európa
- Ma az ECB elnöke, Mario Draghi fog Párizsban beszédet mondani, miközben az EU pénzügyminiszterei fognak ülésezni Brüsszelben a bankok szabályozásáról.
- A ma reggel nyolc órakor megjelent Gfk fogyasztói bizalmi index 6,8 lett a várt 6,5 ponttal szemben.
Olaj, arany
- A WTI 94,4 dolláron állt ma reggel, mintegy 1 dollárral alatta a tegnapi záróárnak, míg az arany 1.250 dollárig csökkent unciánként. Úgy tűnik, hogy a nyersanyag piaci bessz folytatódik, a pénzügyi befektetők folyamatosan szállnak ki. A WTI eséséhez hozzájárult a magas USA készletvárakozás, ami három évtizede a legmagasabb értéken áll. Az arany esetében szintén az ETF-ek eladása a fő tényező. A piac 1100 dollárra várja az árfolyamot.
Devizák
- A forintnak sikerült megőriznie a tegnap reggeli erősödését a nap hátralévő részében is, így jellemzően 296,5 és 297,5 között maradt az EUR/HUF árfolyama és ebben jelentős változás egyelőre ma sem fedezhető fel. A jegybank a vártnak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött, így ez sem befolyásolta jelentős mértékben a forint árfolyamát.
- Az EUR/USD árfolyama továbbra is a 200 napos mozgóátlagon billeg 1,3074-es szint környékén, ráadásul a rövidtávú mozgóátlagok is elkezdődtek torlódni. A további dollárerősödéshez fontos technikai szintek leküzdése válna szükségessé.
Távol-Kelet
- Kissé enyhültek a feszültségek a kínai likviditási helyzettel kapcsolatban, aminek hatására megállt a piacok meredek esése. A Nikkei 1,04%-ot, a Shanghai index 0,89%-ot csökkent, miközben a Hang Seng 1,45%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A likviditási feszültség enyhüléséhez nagymértékben hozzájárult, hogy a kínai jegybank illetékese kijelentette, hogy ésszerű határokon belül fogják tartani a bankközi kamatláb nagyságát.
Határidős piacok
- Az európai határidők jellemzően a pozitív, míg amerikai társaik jellemzően a negatív tartományban tartózkodnak ma reggel.
Vállalati hírek
MOL: A kormány az eredeti bányajáradék emelés mellett tette le a voksát
- Tegnap az Országgyűlés az eredeti emelést fogadta el a bányajáradék esetében, azaz ennek a mértéke 12%-ről 16%-ra nő, míg a 80 és 90 dollár/hordó Brent ár felett a bányajáradék mértéke 3-3%-kal nő. Ez azt jelenti, hogy a kormány elvetette azt a javaslatot, hogy a többlet járulék 2-2% legyen.
- A mostani döntés azt jelenti, hogy a MOL effektív magyar bányajáradéka 18%-ról 22%-ra nő, ami éves szinten 8-10 milliárd forinttal kisebb működési nyereséget jelent. A hír kedvezőtlen a cég számára – a kérdés, hogy a magasabb adó miatt mennyivel kisebb beruházást tervez a cég és ez milyen mértékben érinti a hazai termelést. A mi várakozásunk szerint évi 7-10%-kal csökkenhet a magyar 40 ezer hordó/napos hidrokarbon termelés. Feladhatja a kormány a 7%-os adó ötletét
- A Portfolio internetes portál értesülései szerint a magyar kormány feladta azt a tervét, hogy 7%-os adót vessen ki az önkormányzattól átvállalt hitelekre, ami felvethette volna a szelektív csőd lehetőségét. Ettől függetlenül a kormány továbbra is beszedné a várt 40 milliárdos adót csak más formában, így végső soron jelentős változást nem okoz a módosítás. A Richter szerződést írt alá az Acrux nevű céggel
- A Richter szerződést írt alá az Acrux nevű céggel, annak menopauzás készítményének USA, Dél-Korea, Dél Afrika, Svájc és Ausztrálián kívüli forgalmazására. A szteroid tartalmú bőrre használt spray-t a Richter gyártani és forgalmazni fogja a fentebb említett országokon kívül, várhatóan 2015-től. A cég most 1 millió dollárt, amikor pedig az értékesítés elindul 2,6 millió dollár mérföldkőfizetést fog teljesíteni az Acrux részére. A hír szerintünk pozitív, de szerintünk az új készítmény nem okoz jelentős változást a várható pénzáramban, így az árfolyamhatásnak is limitáltnak kellene lennie.
Gazdasági hírek
- Az MNB monetáris tanácsa tegnap a vártnak megfelelően 25 bázisponttal 4,25%-ra csökkentette az alapkamatot.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben