Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb 25 bázispontos kamatcsökkentés jöhet ma

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 25.   09:11

Tegnap tovább zuhantak az indexek. Ezen az sem segített, hogy a német IFO index gyakorlatilag a várakozásoknak megfelelően alakult, illetve a jövőbe mutató komponens jobb, míg a jelenlegi komponens rosszabb lett. Így ennek összességében enyhén pozitív hatásúnak kellett volna lennie. Máskülönben a 200 napos mozgóátlag mint mágnes vonzotta a DAX indexet, s a közel 100...

Tegnap tovább zuhantak az indexek. Ezen az sem segített, hogy a német IFO index gyakorlatilag a várakozásoknak megfelelően alakult, illetve a jövőbe mutató komponens jobb, míg a jelenlegi komponens rosszabb lett. Így ennek összességében enyhén pozitív hatásúnak kellett volna lennie. Máskülönben a 200 napos mozgóátlag mint mágnes vonzotta a DAX indexet, s a közel 100 pontos esés be is következett. Ma nagyjából innen startolhat az index a várakozások szerint fölfelé. Az USA-ban a Dow és az S&P500 is jóval a 100 napos mozgóátlag alá került, de onnan emelkedésbe kezdtek, többek között a pozitív Fed kormányzói üzeneteknek is köszönthetően. Ma a BUX is emelkedhet a rövid távú dinamikus indikátorok alapján, de komoly ellenállást jelent számára a 200 napos mozgóátlag 18.600 pont környékén.
Piaci áttekintés
- Ismét nagyot esett az amerikai piac
- Erősödött a WTI, kismértékben javult az arany
- A forint eltávolodott a 300-as szinttől
- Ismét méretes esés Kínában
- Újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a Monetáris Tanács
- Kis emelkedés jöhet ma a börzén
Nemzetközi hírek
USA
- A Dow 0,94%-ot, a Nasdaq 1,08%-ot, az S&P 1,22%-ot csökkent a tegnapi nap folyamán.
- Az amerikai indexek közel 1%-os mínuszban kezdték a tegnapi kereskedést, ahonnan először egy további esés rajzolódott ki, azonban a nap második felében már egy napon belüli emelkedés volt látható, így az indexek a nyitó értékük közelében zárták a napot.
- A piacok már eddig is a Fed likviditásbővítésének lassítása miatt aggódtak, mely félelmeket most felerősített a kínai likviditási zavar. A piacokat igyekezett megnyugtatni a Fed több tagja is, köztük a minneapolisi elnök is, aki szerint csak a gazdasági helyzet javulásának esetén döntenek a program csökkentéséről, esetleg befejezéséről. Igyekezett nyugtatni a piacokat a dallasi Fed elnöke, Richard Fisher is.
- Ma számos lényeges gazdasági adat fog megjelenni a tengerentúlról, melyek befolyásolhatják majd a kereskedés irányát. 14.30-kor publikálják a tartós cikkek rendelésállományát, 15.00-kor érkezik a S&P/CaseShiller házár index áprilisi értéke, míg 16.00-kor hozzák nyilvánosságra a május új lakásértékesítés számait és a Richmond-i Fed index júniusi értékét is.
- Az Apple árfolyama tegnap átmenetileg 400 dollár alá is csökkent, miután Tim Cook fizetését a korábbinál nagyobb mértékben tették a részvényárfolyamtól függővé.
Európa
- Gyenge teljesítményt mutattak tegnap az európai piacok is. A DAX 1,25%-ot, a FTSE 100 1,43%-ot esett.
- Mérsékelt emelkedést mutatott tegnap a német IFO index, értéke 105,7 pontról 105,9-re nőtt, ami teljes mértékben egybevágott a várakozásokkal.
Olaj, arany
- A WTI kőolaj ma reggel 95,35 dolláron állt, ami jelentős emelkedést jelent a tegnapi 93 dollár alatti szintekről. A WTI emelkedéséhez hozzájárultak a Fed elnökök nyugtató szavai, illetve a kanadai olajimport akadozása az Alberta megyében lévő árvizek miatt. Az arany kismértékben, 1.281 dollárra erősödött, mivel a piac ismét a mennyiségi élénkítés lassabb kivonására számít.
Devizák
- A forintnak sikerült eltávolodnia a 300-as szinttől, így ma reggel 296,5-es árfolyam környékén várja a délutáni kamatdöntést. Meglátásunk és a piaci várakozások szerint is újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a Monetáris Tanács.
- Kismértékű elmozdulást hozott az EUR/USD árfolyammozgása. A devizapár értéke a nyitó 1,3117-es árfolyamról leszúrt a 200 napos mozgóátlagig (1,3074) azonban onnan fordulat következett és 1,3120-ig emelkedett vissza.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,78%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot, míg a Shanghai index 2,36%-ot esett a mai kereskedés során.
- Továbbra is a likviditási félelmek álltak a középpontban az ázsiai kereskedésben, aminek hatására elsősorban a kínai bankpapírok (azok közül is főleg a bankközi piacra jobban rászoruló kisebb pénzintézetek) gyenge teljesítménye lehúzta az index értékét, bár a kereskedés utolsó pár percében erőteljes pozitív korrekció indult.
- A kínai jegybank tegnapi közleménye ismételten arra utalt, hogy nem szándékozik közbeavatkozni a bankközi piacon megemelkedett kamatlábak miatt, és elégségesnek tartja a likviditás nagyságát. Ezzel egyúttal célja a banki hitelezési aktivitás csökkentése is, melynek hatása nem csak a pénzügyi intézményeket érintheti.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL a 451,5 millió eurós rulírozó hitelszerződését további egy évvel, 2018. június 10-ig meghosszabbította. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- Ma dönt a Kúria arról, hogy a költség-e a vételi és eladási árfolyam különbözete. A pert egy devizahiteles indította az OTP ellen. Ha a bíróság úgy dönt, akkor a banknak vissza kell fizetnie az ügyfél részére a különbözetet. Noha hazánkban nincs precedens jog, az elmarasztaló ítélet negatív lehet a többi devizahitelt nyújtó, és az árfolyam különbözetet a törlesztő részletben érvényesítő bank számára is. Arra számítunk, hogy a Kúria kimondja, a vételi és eladási árfolyam különbözete nem számít költségnek. A döntés 10 órakor várható.
- Az OTP 2013. június 21-én 14.050 darab, június 24-én pedig további 16,567 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, ugyanakkor június 24-én 202.253 darab saját részvényt vásárolt 4.487 forintos átlagáron. A tranzakciókat követően a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.842.496 darabra (1,37%) változott.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa, a piac arra számít, hogy további 25 bázisponttal, 4,25%-ra csökken az alapkamat.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben