Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Öt tényező, ami rekord magasságokba emelheti az arany árfolyamát 2024-ben

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. december 8.   10:13

Az arany 2024 egyik sztárja lehet. Legalább 5 olyan tényező van, ami emelheti az arany árfolyamát.

1. A központi bankok vétele fennmaradhat 2024-ben is. A központi bankok 2020 óta felpörgették arany vásárlásaikat. 2022-ben rekordmértékben, közel 1,100 tonna aranyat vettek. A trend 2023-ban is folytatódott, az első háromnegyed évben 800 tonna nettó aranyvásárlás történt a jegybankok részéről. Főleg a BRIC tagállamok jeleskednek, akik nem szeretnék tartalékaikat a nem-barátinak tekintett nyugati világ devizáiban (dollár, euró) tartani, a keleti devizák viszont nem feltétlenül forgalomképesek/konvertibilisek. A trend 2024-ben folytatódhat. (Forrás: https://www.gold.org/goldhub/research/gold-demand-trends/gold-demand-trends-q3-2023/central-banks#:~:text=Global%20official%20gold%20reserves%20rose,the%20same%20period%20last%20year.)

2. A FED kamatot csökkenhet 2024 első negyedévében, majd később az év során. Mivel az arany nem fizet hozamot, a világban lévő kamatok nominális szintje meghatározó arany árfolyamára nézve. Jelenleg a FED Fund ráták alapján 56%-os esélye van annak, hogy a FED 2024 első negyedévében már kamatot csökkent, amit később további lépések követhetnek. A FED kamatcsökkentéseit a többi nagy központi bank (Bank of Japan, EKB, Bank of England) is követhetik.

3. Az állampapír reálkamatok szintje ismét negatív lehet, ha megszűnik az infláció elleni küzdelem. A fejlett világban a negatív reálkamatokat az elmúlt másfél évben pozitív reálkamatok váltották, vagyis az állampapírok, rövid kötvények hozama felette volt a várható inflációnak. Könnyen elképzelhető ugyanakkor, hogy ismét negatív reálkamatokkal találkozzunk rövidtávon. Ennek az egyik lehetséges oka, hogy az infláció magas szinten beragad, a gazdasági aktivitás fenntartása miatt azonban a jegybankok kamatot vágnak. A másik lehetséges irány, hogy a gyenge konjunktúra miatt az infláció gyorsan csökken jövőre, amire agresszív kamatcsökkentés lesz a jegybanki válasz. Mindkét esetben előfordulhat, hogy ismét negatív lesz a reálkamat, amit a kormányok is szorgalmaznak, mivel az állami eladósodottság mértéke rekordnagyságú a világban. Az USA esetében 2022 végén 129%-on állt ez a mutató. A tartósan magas pozitív reálkamatok visszafizethetetlenné tennék ezeket az adósságállományokat. Az elértéktelenedő belső érték nélküli pénzek ismét az aranyat, mint értékmegőrzőt helyezik előtérbe, főleg ha a jegybankok számára az infláció letörése nem elsődleges cél lesz.

4. Geopolitikai feszültség nem csökken a világban. A 2021-2022-es év két nagy jelentős háborús konfliktust hozott a világba, az orosz/ukrán mellett az izraeli/palesztin háború is teljes erővel dúl. Várható, hogy ezek a konfliktusok nem oldódnak meg közeljövőben, sőt további fegyveres összecsapások kialakulása is várható.

5. A kripto devizák iránti bizalom még felépülőben van. Az arany nagy ellenlábasa a kripto devizák relatíve új eszközök. Az arany előnye, hogy fizikailag megfogható, könnyen szállítható és elrejthető. Nagy volumenben ugyanakkor megnő a tranzakciós költség és lassú az elszámolhatósága is, főleg a kripto eszközökkel szemben. Az utóbbiak esetében a befektetői bizalom egy virtuális eszköz felé van, amelynek a léte függ a mindenkor jelen lévő globális áramellátástól. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a kripto nem jelent még igazi alternatívát a 7000 éves pénzügyi történelemmel vívó arannyal szemben.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben