Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is a 300-as árfolyam közelében a forint

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 24.   09:44

Csúnyán elintézték az indexeket az elmúlt hét végén. Az amerikai indexek (a Dow Jones és az S&P500 is) jelentős csökkenésen mentek keresztül, melynek során megközelítették a 100 napos mozgóátlagokat. Ráadásul az adott értékeknél (1.646; 1.577) még támasz szinteket is láthatunk. Ennek köszönhetően napközben megfordult a mozgás, s mind a két index a pozitív tartományban...

Csúnyán elintézték az indexeket az elmúlt hét végén. Az amerikai indexek (a Dow Jones és az S&P500 is) jelentős csökkenésen mentek keresztül, melynek során megközelítették a 100 napos mozgóátlagokat. Ráadásul az adott értékeknél (1.646; 1.577) még támasz szinteket is láthatunk. Ennek köszönhetően napközben megfordult a mozgás, s mind a két index a pozitív tartományban tudott zárni. A DAX esetében is hatalmas zuhanást láthattunk a nap végén, s így az index most már csak cirka 100 pontra van a 7.688 pontnál levő 200 napos mozgóátlagtól. Nem csak a negatív nemzetközi hangulat, de valószínűleg a júniusi opció kifutások is közrejátszottak a nap végi jelentős csökkenésben. Ráadásul a görögök is borzolták a kedélyeket a kormánykoalíció szakadásával, amelynek köszönhetően most már csak hajszálnyi a kormánytöbbség. Ázsiában is negatív volt a hangulat, amely meg is állította a Nikkei hajnali emelkedését, ugyanis a kínai bankközi piac befagyása egyre inkább félelemmel tölti el a befektetőket, akik attól félnek, hogy valami hasonló történik ott, mint az USA-ban vagy Európában történt néhány évvel ezelőtt. Így nem meglepő, hogy az európai piacok is bizonytalankodva nyitottak, de utána kis emelkedésbe kapcsoltak, hiszen pénteken egy technikai jellegű nap végi lenyomás is megjelenhetett az árfolyammozgásban. Ugyanakkor a 200 napos mozgóátlag letesztelése továbbra is benne van a pakliban, így továbbra is óvatosak lennénk. A BUX esetében csúnya akciót láthattunk a kifutások hátán. Az index átesett a 200 napos mozgóátlagon, s egyből a 18.300 pontnál levő szintig ment le. Ráadásul a holnapi kamatdöntő ülés előtt a piac már teljesen kiárazott minden további kamatcsökkentést, vagyis az aggodalom egyre nagyobbra növekszik a piacokon. Ennek ellenére még nem feltétlenül látjuk a végét a csökkenéseknek, amelybe persze belefér egy kis átmenti emelkedés, amely akár már napközben is véget érhet.
Piaci áttekintés
- Megállt az esés a tengerentúlon
- Nagyot esett a WTI ára, az arany is bukórepülésben
- Továbbra is a 300-as árfolyam közelében a forint
- Csúnya esés a kínai tőzsdén
- Esésre számítunk ma a BÉT-en is
Nemzetközi hírek
USA
- Megállt a csökkenés az amerikai piacokon, pénteken oldalaztak a főbb amerikai részvényindexek. A Dow 0,28-ot emelkedett, a Nasdaq 0,23%-ot csökkent, míg az S&P 0,24%-ot emelkedett.
- James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke szerint az inflációtól függően akár az eszközvásárlási program növelése is indokolt lehetne. Véleményétől függetlenül valószínűleg az év második felében inkább a program kivezetését láthatjuk majd, mintsem annak további növelését.
- Ma a tengerentúlról nem jelenik meg fontosabb adat.
Európa
- Pénteken Európában még az esés volt az úr, a DAX 1,76%-ot, a FTSE100 0,71%-ot csökkent.
- Nem járt sikerrel az Európai Unió pénzügyminisztereinek egyeztetése a bankszanálásról. Az álláspontok egyelőre meglehetősen távolinak tűnnek, így kérdéses, hogy a szerdai folytatás sikerrel jár-e. A fő nézeteltérés a rugalmasságot illetően van, míg Németország egy szigorú rendszert szeretne felépíteni, addig például Franciaország és több eurózónán kívüli állam képviselője is inkább egy rugalmasabb keretrendszert szeretne látni.
- A várakozásoknak megfelelően hivatalosan is lezárták a túlzott deficiteljárást (EDP) Magyarországgal szemben, mint ahogy ezt tették Lettország, Litvánia, Olaszország és Románia esetében is.
- Németországban 10.00-kor publikálják az IFO üzleti hangulatindexet.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 92,85 dollárra zuhant, elsősorban a Fed lépéseinek és a kínai növekedés lassulásától való félelemnek köszönhetően.
- Az arany kurzusa is zuhant, ma reggel 1.279 dolláron állt a nemesfém árfolyama. A Goldman Sachs csökkentette aranyár várakozását 2014-re.
Devizák
- Az EUR/HUF a pénteki kereskedési napot a 300-as árfolyam közelében kezdte és tartósan továbbra sem tud elszakadni onnan. A hét utolsó kereskedési napján egy pillanatra 299 alá csökkent az árfolyam, azonban ez az erősödés nem volt tartós és ma reggel ismételten 300 közelében kereskednek a devizapárral.
- Tovább folytatódott a dollár erősödése és ma reggel már kissé 1,31 alatt jár az EUR/USD árfolyama, ezzel megközelítve a 200 napos mozgóátlag 1,3073-as értékét, ami gátat szabhat a dollár további erősödésének.
Távol-Kelet
- Az ázsiai piacokat összességében mérsékelt csökkenés jellemezte, azonban a shanghai és a hongkongi tőzsdén is méretes esés bontakozott ki a bankközi piacon tapasztalt zavarok hatására.
- A Nikkei 0,38%-ot, a Hang Seng 1,65%-ot, a Shanghai index 3,57%-ot esett, utóbbi két piacot főleg a pénzügyi szektorba tartozó vállalatok gyenge teljesítménye húzta le.
- A bankközi piacon már csütörtökön is jelentős emelkedés volt tapasztalható, a bankközi kamatok 6%- ig is emelkedtek és csak utána indultak némileg csökkenésnek. A jegybank ezúttal nem avatkozott közbe a kamatok leszorítása érdekében, ami arra utal, hogy a jegybank igyekszik visszafogni az elszabadult hitelezést.
Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP 2013. június 20-án 24.119 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.624.828 darabra (1,29%) változott.
- Az E-Star hitelezőinek több mint 2/3-a jóváhagyta a fizetési moratórium 365 napra történő meghosszabbítását. Ezzel elérhető közelségbe került a kötvény-részvény konverzió. A cég emellett július 23-ra közgyűlést hívott össze.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben