Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

WEBINÁRIUM

Erste certifikátok és warrantok

WEBINÁRIUM
WEBINÁRIUM2023. november 17.   11:30

2023. október 26. - Erste Market webinárium. Fedezz fel új befektetési lehetőségeket!

Dátum: 2023.10.26. 17:00

Érintett témák:

  • Mik azok a certifikátok és warrantok?
  • Milyen certifikátok és warrantok érhetők el az Erste kínálatában?
  • Hogyan kereskedhetsz velük?
  • Certifikát és warrant akció részletei (50% díjkedvezmény)

Előadók:

  • Kapás László, az Erste Befektetési Zrt. termékfejlesztője
  • Kincse Áron, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője

A bemutatott prezentáció IDE kattintva tölthető le. További részletek a certifikátok és warrantok működéséről IDE kattinva érhetőek el.

A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:

Miért lehet, hogy elfogynak a short termékek, longból pedig sok van?
Ha huzamosabb ideig emelkedik a piac, az újonnan bevezetett short termékeket gyorsan kiütik, a longok pedig bent maradnak. Turboknál a piaci ártól merőben eltérő korlát árú termékeket pedig üzletileg nem éri meg bevezetni, mert alacsony rájuk a kereslet.

Miért kerülnek be lassan az új termékek?
A teljes bevezetési folyamat jellemzően 5-7 munkanapot vesz igénybe. Ezt főként az osztrák elszámolóház és felügyelet, illetve a hazai elszámolóház és a tőzsde működési ciklusai befolyásolják. Továbbá egy erősen csapkodó piacon nem kifizetődő termékeket gyorsan bevezetni, ha azok rövid időn belül kiütésre kerülnek.

Ha a kötési ár alá esik az árfolyam, akkor ki viseli a veszteséget?
Ha csak a Kötési ár alatt sikerül visszakötni a fedezésre irányuló ügyleteket, akkor az a Kibocsátó vesztesége.

Mi történik, ha nem kerül eladásra a maradványértékes kereskedés alatt a certifikát?
Maradványértékes kereskedésre minimum 2 egész nap áll rendelkezésre a kiütés után. Ha ezalatt nem kerül eladásra a kiütött turbo, akkor a turbo tulajdonosa 8 munkanap múlva kapja meg a maradványértéket.

Miért nincs árjegyző amikor pont nagyot emelkedet/esett a mögöttes termék?
Az alaptermékben extrém módon megnövekedett volatilitás és spread rövid időre ellehetetlenítheti az árjegyzést. Ennek egyik oka, hogy amíg az alaptermékben gyakorlatilag bármekkora spread kialakulhat a warrantokban/certifikátokban ez az árjegyzési szerződésekben foglaltak szerint maximalizálva van.

Miért nem lehet kereskedni a certivel, hiszen épp csak megérintette a korlát árat, de már jóval magasabban van?
Az árjegyző nem mérlegelhet a korlát ár elérésekor, neki az elérést követően zárni kell a fedezeti pozíciókat.

Miért nincs árjegyző egy magyar blue chip certinél a nyitó ár pillanatától, miért csak kb. 9:05-től?
A nyitás után az alaptermékekben is jellemzően csak pár perccel 9 után indul el a kereskedés és történnek az első kötések. Illetve vannak olyan különböző biztonsági ellenőrzések amelyek, csak a nyitás után tudnak fut az éles adatokon. Például, hogy minden adatforrás megfelelően működik-e.

Tőzsdezárás után is kiüthető egy certi?
Igen, azoknál a termékeknél, ahol az alaptermék piacának nyitvatartása és a BÉT nyitvatartási ideje eltér.

Hogyan tudom kiszámolni, hogy ha veszek egy warrantot mondjuk 90 napra, akkor annak mennyi lesz a költsége?
Előre ezt nem lehet megmondani a kamatok változékonysága miatt. Azonban Erstemarketen az egyes termékeknél a historikus heti bázisár módosítások fel vannak tüntetve, így azok a múltbeli folyamatokról adhatnak egy képet. Ezen felül természetesen a vételi és eladási költségekkel is számolni kell.

Mennyire gyors a követés?
Sajnos ezt egzakt módon általánosságban nem tudjuk meghatározni. Függ az alaptermékben lezajló árfolyamváltozás nagyságától és az alaptermékben adott pillanatban elérhető likviditástól. Erstemarketen elérhető az egyes termékek múltbeli árjegyzői eladási és vételi árának átlagából képzett grafikon. Ez nyújthat segítséget egy becsléshez.

Warrant vásárlas eseten az osztalékok részemre jóváíródnak?
Nem, a warrant tulajdonosa nem birtokosa a részvénynek, így az oszatlékra sem jogosult. Ezért az osztalék értéke az osztalékszelvény vágásának napján levoásra kerül a turbók kötési és korlát árából.

Opus short certi miért nincsen?
Üzletileg nem lenne kifizetődő.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

WEBINÁRIUM

A 2024-es amerikai választások felboríthatják az amerikai és globális gazdaságot?

2024. május 29. - Erste Market webinárium. Hogyan változtathatja meg az amerikai elnökválasztás a globális gazdasági jövőképet?

Megkapaszkodik-e a repce?
AGRÁR SAROK

Megkapaszkodik-e a repce?

Nagy odafigyelés, kritikus időzítés, sok kártevő, sok stresszhatás. Szóval igazi szakmai kihívás volt a repce termelése ebben az évben is. A...

2024. június 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben