Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az Ecofin ma dönt a túlzott deficit eljárásról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 21.   09:23

Az amerikai jegybankelnök szerda esti szavai után erőteljes eladói hullám söpört végig a tőzsdéken. A tengerentúli börzék bőven 2% feletti mínuszt produkáltak, de az európai börzék még ennél is nagyobb, 3% feletti eséssel zárták a tegnapi kereskedést. A befektetők attól tartanak, hogy a Fed csökkentheti eszközvásárlási programjának méretét. Ezek azonban találgatások,...

Az amerikai jegybankelnök szerda esti szavai után erőteljes eladói hullám söpört végig a tőzsdéken. A tengerentúli börzék bőven 2% feletti mínuszt produkáltak, de az európai börzék még ennél is nagyobb, 3% feletti eséssel zárták a tegnapi kereskedést. A befektetők attól tartanak, hogy a Fed csökkentheti eszközvásárlási programjának méretét. Ezek azonban találgatások, mert Bernanke arról is beszélt, hogy egyelőre a jegybanknak sincsen pontos exit stratégiája. A hulló késként zuhanó árfolyamok több támaszt is átléptek már, ezért érdemes megnézni a fontosabb szinteket. A BUX négy napja esik megállás nélkül, a tavaszi emelkedés közel felét adta vissza az index. A következő támasz a 200 napos mozgóátlagnál látható, ami jelenleg 18.630 pontnál van. Itt már a vételi pontokat érdemes keresni. A DAX tegnap új mélypontra esett, ráadásul a 100 napos mozgóátlag alatt zárt a kurzus (7.950 pont). A 7.873-7.893 pont közötti rés jelentheti a következő megállót a német index esetében. A mai napon azonban nem várható, hogy az indexek elérik az említett szinteket, mert az elmúlt napok zuhanása után pozitív korrekcióra számítunk.
Piaci áttekintés
- Nagyot zuhantak a tengerentúli indexek
- Hatalmas zuhanás az olaj és az arany piacán
- 300 felett is ját tegnap a forint
- A japán piac jól teljesített
- MOL: a kormány módosítja a bányajáradék mértékét
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Meglehetősen rossz hangulatban zajlott a tegnapi kereskedés, a tengerentúli börzék 2% feletti eséssel zárták a kereskedést (Dow -2,34%, Nasdaq -2,27%, S&P500 -2,51%).
- Az összes Dow komponens mínuszban zárta a kereskedést. A leggyengébben a Walt Disney (-3,8%) szerepelt, de az Intel (-3,4%) és a Coca Cola (-3,2%) is a leggyengébbek közé tartozott.
- A friss munkanélküli segély kérelmek száma 18 ezerrel 354 ezerre emelkedett múlt héten, ami rosszabb az elemzők várakozásánál (340 ezer).
- A használt lakásértékesítési adat jobb lett az elemzők által vártnál, 2009 novembere óta nem látott mennyiségű lakást értékesítettek az előző hónapban. Az áprilisi 4,97 millió darab után májusban 4,2%-kal 5,18 millióra emelkedett az eladott lakások száma, miközben az elemzők 5 millióra számítottak.
- A Philadelphiai Fed index a májusi -5,2 pontról 12,5 pontra emelkedett júniusban, miközben az elemzők -2 pontot vártak.
- A 30 éves amerikai állampapírok hozama 3,5%-ra emelkedett, amire 2011 szeptemberében volt utoljára példa. A 10 éves kötvények hozama is közel két éves csúcsra, 2,4%-ra emelkedett.
- Tegnap az Oracle publikálta negyedéves számait. A bevétel a várt 11,1 milliárd dollártól némileg elmaradva 10,96 milliárd dollár volt. A részvényenkénti eredmény valamelyest jobb lett a várakozásoknál, 74 cent helyett 80 cent, bár itt az egyszeri tételeknek is komoly szerepe volt. Zárás után 7%-ot esett az árfolyam.
- Ma nem lesznek fontos makrogazdasági adatok.
Európa
- Komoly mínuszokat láthattunk a nyugat-európai börzéken is (FTSE100 -2,97%, DAX -3,28%, CAC40 -3,66%).
- Az eurózóna előzetes júniusi feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe a májusi 48,3 pontról 48,7 pontra ugrott májusban, ez pedig megfelelt az elemzők várakozásának. A szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 48,6 pontra emelkedett a várt 47,5 pont helyett.
Olaj, arany
- A tegnapelőtti Bernanke beszéd tovább lökte a mélybe az arany és a WTI kőolaj árát. Az arany ma reggel 1.299 dolláron állt, ami mintegy 5%-os zuhanást jelent, míg a WTI 95,66 dollár volt ma reggel. A tegnapi zuhanást követően egyébként ma reggel már korrekció volt megfigyelhető, ugyanakkor nagyon hektikus a kereskedés.
Devizák
- A szerdai Bernanke beszéd után a forint folytatta a gyengülését az euróval szemben. A hét elején még 290 forint környékén mozgó EUR/HUF devizapár tegnap már a lélektanilag is fontos 300-as szintet is átlépte, de a reggeli órákban sikerült 299,6-ig visszaerősödnie. Mostanában megnőtt a volatilitás a forint piacán, ezért napok alatt elmehet 305 fölé az árfolyam, ha folytatódik a gyengülési hullám, de a 290-es szintet is visszatesztelheti a devizapár, ha ismét forinterősödés indul.
- A Fed ülést követő sajtótájékoztatón elhangzottak a dollár árfolyamát sem hagyták érintetlenül, a hetek óta tartó hegymenet után erősödés indult az euróval szemben. A reggeli órákban 1,33 környékén mozgó árfolyam leszúrt a 20 napos mozgóátlagig (1,318), ahonnan 1,325-ig korrigált vissza.
Távol-Kelet
- Az ázsiai piacok vegyesen teljesítettek, a japán börze emelkedett ki pozitív teljesítményével a hajnali kereskedésben (Nikkei: +1,66%, Hang Seng -0,64%, Shanghai: -0,53%).
- A japán börze a jen további gyengülésének köszönhetően emelkedett, a kínai piacokat pedig a HSBC statisztikái, miszerint a kínai gazdaság tovább lassulhat, küldték lejtőre.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- A kormány ismét módosítani kívánja a bányajáradék mértékét, ez derült ki tegnap egy parlamenti javaslatból. A korábbi 3-3% helyett 2-2% lenne az emelés mértéke 80 és 90 dollár/hordó feletti Brent ár esetében. Az eredeti 4%-os emelés (12%-ról 16%-ra) változatlan marad. A hír azt jelenti, hogy az effektív magyar bányajáradék 18%-ról 20%-ra nő a pár nappal ezelőtti 22%-os javaslathoz képest. Ez évi 5 milliárd forint egyenleg javulást okozhat a MOL-nak.
Gazdasági hírek
- Az uniós pénzügyminiszterek mai ülésén hozzák meg a végső döntést a Magyarország ellen folyó túlzott deficit eljárás megszüntetéséről.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben