Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: a harmadik negyedév eredményét a magasabb olajár és finomítói marzsok emelhetik, a cég már korábban elszámolta a hazai árbevétel-arányos idei különadót

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. november 7.   10:37

A MOL november 10-én teszi közzé 2023. harmadik negyedéves gyorsjelentését. A cég a várakozásunk szerint 272 milliárd forint EBITDA nyereségről fog számot adni, ami év/év alapon 54%-kal kevesebb ugyan, de az idei második negyedévhez képest — amikor 160,8...

A MOL november 10-én teszi közzé 2023. harmadik negyedéves gyorsjelentését.

A cég a várakozásunk szerint 272 milliárd forint EBITDA nyereségről fog számot adni, ami év/év alapon 54%-kal kevesebb ugyan, de az idei második negyedévhez képest — amikor 160,8 milliárd forint volt az EBITDA — jobb. A tisztított, CCS alapú EBITDA becslésünk szerint 258 milliárd forint lehet a harmadik negyedévben, ami 56%-os visszaesést jelent év/év alapon.

A kutatás-termelés üzletág nyereségét a magasabb kőolajárak hajtják. A Brent nyersolaj hordónkénti átlagára 86,7 dollár volt a harmadik negyedévben, szemben a második negyedév 78,1 dolláros átlagárával. Termelési becslésünk napi 89 ezer hordóegyenértékes, ami alacsonyabb az előző negyedév 91,6 ezer hordóegyenértékesénél. Fontos kiemelni, hogy a cég ebben a negyedévben már nem fog további árbevétel-arányos extra adót elszámolni itthon, mivel az előző negyedévben az egész évre becsült adót (315 millió dollárt) elszámolta. Ebből 122 millió dollár a kutatás-termelés, 193 millió dollár pedig a feldolgozás-kereskedelem üzletágat érintette. Az adó éves mértéke 2,8%, alapja pedig a 2022-es árbevétel.

A kutatás-termelés üzletág nyereségét felfelé mozdította a magas finomítói marzs környezet – az Ural Med Complex marzs 29,5 dollár volt ebben a negyedévben, szemben az előző negyedév 23,9 dolláros értékével. A petrolkémiai árrések ugyanakkor tovább gyengültek az előző időszakhoz képest. A várakozásunk 116 milliárd forint CCS-alapú, tisztított EBITDA, ami a már korábban elmondottak alapján nem tartalmaz hazai árbevétel-alapú különadót.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens is jó negyedévet zárt a szezonálisan magas kereslet és az egészséges közép-kelet-európai fogyasztásnak köszönhetően. Mi 75 milliárd forint tisztított EBITDA nyereségre számítunk. A magas tranzitbevételek miatt a földgáz üzletág is jó negyedévet zárt, mi 20 milliárd forint EBITDA-t becsülünk. A központi költségek és a szegmensek közti átadás vesztesége 40 milliárd forintot tehet ki ebben a negyedévben.

A cégnek a pénzügyi sorokon vesztesége lesz, mivel a forint nagyot gyengült a dollárral és az euróval szemben az időszak során. Ez önmagában 25 milliárd forintnyi árfolyamveszteséget okozhat. A nettó nyereség becslésünk a kisebbségi részesedés levonása után 122 milliárd forint.

A harmadik negyedév a külső környezet javulása miatt összességében jobb számokat fog hozni az előző periódusnál, amihez hozzájárul az is, hogy a MOL már a második negyedévben elszámolta a teljes idei árbevétel-arányos különadót. Úgy véljük, hogy a cég továbbra is túladóztatott, hiszen a negyedév elszámolásában így is megjelenik az extra hazai bányajáradék, az Ural/Brent különbségre kivetett adó és az extra magyar kiskereskedelmi járulék hatása. A magyar kormánnyal kötött megegyezés alapján számolt kisebb bányajáradékot a cég a következő negyedévtől számolja csak el, ideértve a szeptemberi hónapra vonatkozó kisebb adótételt is. A MOL így is jelentős hazai adóteherrel küzd, amit a mostani negyedév jobb fundamentumai ellensúlyozni tudtak. Ennek eredménye a társaság javuló nyeresége.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A korábban vártnál alacsonyabban zárhatja az évet a magyarországi alapkamat

Kétesélyes volt a Magyar Nemzeti Bank tegnapi kamatdöntő ülésének a kimenetele, a kamatok szinten tartása is reálisan benne volt a pakliban –...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben