Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Év végéig kivezethetik az eszközvásárlási programot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 20.   09:05

Tegnap minden szem az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-re szegeződött, így aztán nem meglepő, hogy a sajtótájékoztatót követően hírtelen megélénkültek a piacok. Az eszközvásárlási programot illetően túl sok újdonságot nem tudhattunk meg, viszont egyre valószínűbb, hogy fokozatos kivezetésére az év második felében sor kerülhet. A reálgazdasági kilátásokkal...

Tegnap minden szem az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-re szegeződött, így aztán nem meglepő, hogy a sajtótájékoztatót követően hírtelen megélénkültek a piacok. Az eszközvásárlási programot illetően túl sok újdonságot nem tudhattunk meg, viszont egyre valószínűbb, hogy fokozatos kivezetésére az év második felében sor kerülhet. A reálgazdasági kilátásokkal kapcsolatban kimondottan optimista a Fed a frissen publikált előrejelzésében: alacsony inflációt és gyors növekedést várnak. A piacok mégis megijedtek, hogy hamarosan likviditás elvonó kúrára kell menniük, és az első ijedtség hatására a mélybe küldték a részvénypiacokat, ami nem túl sok jóval kecsegtet a mai napra előretekintve. Nem mellékesen 298-as árfolyamig gyengült a forint euróval szemben az este során. A kereskedésben a fő irány ma a csökkenés lehet a részvénypiacokon, a DAX esetében a 8.110 pont környéki rés, míg a BUX esetében a 18.765 pont környéki szint jelentheti majd az első támaszt. A 10 éves amerikai kötvényhozamok tegnap jelentősen, csaknem 20 bázisponttal emelkedtek a Fed hatására, ami egy hozamemelkedést vetít előre a perifériás, többek között a magyar államkötvényekre is.
Piaci áttekintés
- Bernanke szavaira estek tegnap a piacok
- Nagyot esett az olaj és az arany is a Fed kommentjeinek köszönhetően
- Nagyot erősödött a dollár
- A távol-keleti piacok is követték a mélybe Amerikát
- Esésre számítunk a Budapesti Értéktőzsdén is
Nemzetközi hírek
USA
- A nap első felében stagnáltak a vezető tengerentúli börzék, majd Bernanke megszólalása után elromlott a hangulat, és 1% feletti zuhanással zártak az indexek (Dow -1,35%, Nasdaq -1,13%, S&P500 -1,38%).
- A Fed kétnapos kamatdöntő ülése tegnap ért véget, ahol a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán a jegybank.
- A piac inkább a jegybank közleményét és Bernanke beszédét várta. A jegybankelnök pozitívan nyilatkozott a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, a Fed csökkenő inflációra és gyorsabb ütemben növekvő gazdaságra számít. A munkapiaci folyamatok is a vártnak megfelelően alakulnak, a munkanélküliségi ráta 2014-re érheti el a 6,5%-ot. A havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program továbbra is változatlan marad, de az elhangzott szavak azokat a félelmeket erősítik, hogy hamarosan elindulhat az eszközvásárlások csökkentése. A mostani ülésen két jegybankár szavazott az eszközvásárlási program ellen.
- Bernanke azt is mondta, hogy teljes kilépési stratégiát nem dolgoztak még ki, és az eszközvásárlásokat az év vége felé kezdhetik el csökkenteni, de a beavatkozás mértékének növelését sem tartja kizártnak a jegybank.
- A FedEx tegnap publikálta negyedéves gyorsjelentését, a részvényenkénti profit az egyszeri tételeket kiszűrve 2,13 dollár volt, ami jobb az 1,96 dolláros várakozásnál. Idénre 7-13%-os eredménybővülést vár a cég, miközben az elemzők 21%-ot. Az árfolyam nagy kilengés után 1%-os pluszban zárta a kereskedést.
- A Tesla bejelentette, hogy 800 darab S modellt hív vissza. A cég vezérigazgatója elmondta, hogy erre elővigyázatosság miatt van szükség, a hátsó ülés tartókonzoljának meghibásodása miatt. A hír ellenére az árfolyam 1%-ot emelkedett.
- A szokásos heti munkanélküliségi kérelmek mellett, használt lakásértékesítési adatok érkeznek, és a Philadelphia-i Fed index júniusi értéke is napvilágot fog látni.
Európa
- A nyugat-európai börzék is eséssel zárták a kereskedést, fontos makroadatok nem érkeztek az európai piacról (FTSE100 -0,4%, DAX -0,4%, CAC40 -0,56%).
- Ma beszerzési menedzser indexek érkeznek az eurózónából.
Olaj, arany
- A WTI kőolaj ára 96,5 dollárra esett tegnap, míg az arany 1.343 dollárra csökkent köszönhetően a Fed tegnapi kommentjeinek. Ben Bernanke szerint konszenzus van a Fed-en belül, hogy az év végével fokozatosan kivonják a likviditásfokozó intézkedéseket. A piac negatívan fogadta a Fed elnök beszédét.
Devizák
- Jelentős forintgyengülés volt tapasztalható a tegnapi kereskedés során. Az EUR/HUF árfolyam a nyitó 294,49-es értékről 297,83-ig emelkedett, és a forint ma reggel már a 300-as árfolyamot is elérte egy rövid időszakra. A délelőtti stabilitás után már délután elkezdődött a forint gyengülése, de az igazából a koraesti órákban a Fed sajtótájékoztatója után gyorsult fel.
- Nagyot erősödött a dollár a főbb devizákkal szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,3352-ről 1,3295-re csökkent és ma reggel tovább folytatódott az árfolyam mérséklése. A Fed részéről tegnap több olyan információ is elhangzott, ami a dollár erősödését táplálta. A jegybanki stáb szerint az infláció alacsonyan maradhat, a gazdasági növekedés eredményeként a vártnál egy évvel korábban, már 2014-ben elérhetik a 6,5%-os munkanélküliségi rátát, ráadásul egyre valószínűbb, hogy az év második felében elkezdődik az eszközvásárlási program kivezetése is.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,9%-ot, a Shanghai index 1,89%-ot, míg a Hang Seng 2,7%-ot veszített az értékéből, elsősorban az amerikai piacokon Bernanke beszéde után kibontakozó eladási hullám hatására.
- A japán piacon az esés erejét némileg tompította, hogy a dollár jelentősen erősödött a jennel szemben.
- Nem adott okot az örömre az HSBC által publikált kínai előzetes PMI adat sem, ami a várt 49,1 pont helyett mindössze 48,3 pont lett. Ez 9 havi mélypontot jelent, és ezzel egyre távolabb kerülünk az optimizmust jelző 50 pontos határtól.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP 2013. június 18-án 176.689, június 19-én pedig további 17,502 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.642.159 darabra (1,30%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben